Jānim Peteram 75: Vilcāne un Dinsbergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ieskandinot dzejnieka Jāņa Petera 75.jubilejas mēnesi un gatavojoties lielkoncertam 28.jūnijā „Arēnā Rīga”, Latvijas Radio 2 piedāvā sarunas un atmiņas par Peteru raidījumā „No Jāņiem līdz Pēteriem”. Šoreiz par dzejnieku stāsta dziedātāja Margarita Vilcāne un Petera jubilejas koncerta producents Aigars Dinsbergs.

Vilcāne atminas, ka pirmā tikšanās ar dzejnieku viņai bijusi dzejas vakarā Zvejniekciemā.

„Tajā laikā bija modē tādi lieli dzejas-mūzikas vakari pa visu Latviju. Man liekas, tas notika Zvejniekciemā, kur bija jaunie – tikko iesācējs Jānis Peters un Alberts Bels, un Raimonds Pauls ar visiem saviem solistiem, bet mēs bijām tikko iesācēji,” stāsta Vilcāne. „Pēc tam, bez šaubām, galdi un balle. Viss, kā nākas. Jānim ar viņa Baibu vēl bija tas putniņu un princesīšu laiks. Viņi tur šīberēja. Vārdu sakot, iemīlēšanās laiks. Es biju lieciniece. Lielām acīm un vaļēju muti skatījos. Un tad, manuprāt, Raimonds [Pauls] pirmo reizi iepazinās ar Jāni [Peteru].”

Dziedātāja gan atzīst, - tā kā viņai nav raksturīga atskatīšanās pagātnē, precīzu hronoloģiju viņa nevar nosaukt. Pirmā maestro Raimonda Paula dziesma, ko izpildīja Margarita Vilcāne, bija „Ances romance”.

Stāstot par dziesmu ciklu „Vecās Rīgas vitrāžas”, dziedātāja teic, ka pie šī cikla strādāts ar ļoti lielu interesi un pietāti tāpēc, „ka nekas tāds latviešu estrādes mūzikā nebija bijis”.

„Esmu pateicīga par to, cik nopietni mēs strādājām pie sava repertuāra, režisoram Edmundam Freibergam,” stāsta Vilcāne, skaidrojot, ka režisors mudinājis viņu dziļāk izzināt Petera tekstus.

Savukārt Aigars Dinsbergs, stāstot par jubilejas koncerta tapšanu, norāda, ka sākotnēji bijis saraksts ar 200 dziesmām, taču nācies īsināt.

„Arī te būs ko turēt,” par divdaļīgo koncertu, kas ilgs četras stundas, saka Dinsbergs.

Kā iepriekš vēstīts, Jāņa Petera 75 gadu jubilejas lielkoncerts „No Jāņiem līdz Pēteriem” notiks 28. jūnijā „Arēnā Rīga”. Producents Aigars Dinsbergs sola, ka koncerta apmeklētāji saņems Daigas Mazvērsītes sarakstīto foto un atmiņu brošūru par Jāni Peteru, kura vienlaicīgi ir arī koncerta programmiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti