Kultūras ziņas

"Metāls un rotas" Dzelzceļa vēstures muzejā

Kultūras ziņas

Pētera Līdakas "Zudušie dārzi"

Rvīna Vardes dokumentālās īsprozas skices

Iznākusi Rvīna Vardes grāmata «Kas te notiek»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Žaņa Lipkes muzejā 17. septembrī atvēršanas svētkus piedzīvo publicista Rvīna Vardes pirmā gāmata “Kas te notiek”. Kā saka autors, izdevumā apkopotās dokumentālas īsprozas skices jeb atmiņas, novērojumi un refleksijas uzskatāmas par izdzīvošanas hronikām un ies pie sirds tiem, kuri literatūrā dod priekšroku dzēlīgai ironijai un farsam.

Žurnāla “Rīgas Laiks” tekstu šifrētājs un slejas autors, kā arī aizrautīgs putnu fotogrāfs Rvīns Varde ir no tiem, kurš pamana gan detaļas, gan sajūtas. Tagad tās apkoptas ap simt īsstāstiņos, kas atdalīti nevis ar zvaigznītēm, bet piecām dažādām vardēm, un pie lasītājiem nonākuši grāmatā “Kas te notiek”.

Stāsti, kas noskatīti tramvajā vai kafejnīcā, kur autors visbiežāk šifrē “Rīgas Laika” tekstus, ir ironiski, arī nopietni, un garšīgi, viegli, un tajos ir neparasts vērīgums.

“Tā ir putnu bildēšanas blakne, kad tu ej ar kādu kopā un saki, re, kur vanags, re, kur sīlis, un cilvēks saka, kā tu to pamani? Un tad es sāku domāt, tās laikam ir lietas, kas uztrenējas vienkārši, bet varbūt vienmēr tā ir bijis, un uzmanība uz detaļām, tā varētu būt vispār mākslas pamatā,” stāsta autors.

“Vieglums ir šķietams, visi mēs dzīvojam pieaugušo dzīvi, kas ir uz laiku atlikta nelaime. Bet vieglums kaut kā, nu kaut kā jau vajag… Kā teica Izja uz jautājumu, vai viņš ir laimīgs? Viņš atbildēja: Kas atliek?”

Protams, autors ir gatavs būt arī nesaprasts.

“Cilvēki diezgan nesaprot, ka arī neizpratne var būt laba reakcija, un man liekas, ka šī grāmata tad lielā mērā ir par neizpratni, kaut vai nosaukumā “Kas te notiek”! Es, piemēram, nesaprotu, kas te notiek!” atklāj Varde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti