Labrīt

Atgriežoties no izsūtījuma, pierakstīties palīdzēja precības un viltība konjaka vērtībā

Labrīt

Krišjānis Kariņš: Nākamais izaicinājums - ekonomisko grūtību pārvarēšana

Projekts ''Dzīvais dzejolis'' - dzejnieku Māri Čaklo 80. jubilejā pieminot

«Durstīgs kā kaktuss». Jūnijā dzejniekam Mārim Čaklajam apritētu 80. jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Visa viņa dzeja turas uz atkailinātības nots" – tā par Māra Čaklā daiļradi saka rakstniece Gundega Repše. Bet dzejnieks Jānis Peters Māri Čaklo dēvē par vienu no izcilākajām personībām 20. gadsimta Latvijas kultūrā.

Tieši pēc nedēļas, 16. jūnijā, Mārim Čaklajam apritētu 80. jubileja, bet diemžēl jau 16 gadus dzejnieka nav mūsu vidū.

Lielākā daļa no viņam veltītajiem koncertiem šobrīd atcelti, bet par viņa daiļradi un personību jau ilgāku laiku atgādina projekts ''Dzīvais dzejolis'', ko pirms pusotra gada uzsāka dzejnieka dēls Ingmārs Čaklais kopā ar vēl citiem ģimenes pārstāvjiem.

Viena no projekta ''Māris Čaklais. Dzīvais dzejolis'' dalībniecēm ir eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa lasa tieši viņai veltītu dzejoli, kas tapis pēc kādas abu tikšanās reizes. Viņu ģimenes vienoja cieša draudzība, Māris Čaklais ir arī grāmatas autors par Vairu Vīķi-Freibergu. Kā dzejnieku Čaklo viņa raksturo kā ļoti talantīgu un oriģinālu vārda meistaru.

“Frančiem ir tāds izteiciens – “laimīgi vārdu savienojumi”. Tie ir tādi vārdu savienojumi, kas ir ārkārtīgi oriģināli, absolūti pielīp un paliek atmiņā. Un tā, man liekas, ir arī dzejas būtība – salikt vārdus tādā laimīgā sakārtojumā, ka tie izsaka vairāk nekā, ko katrs vārds tev būtu licis domāt, ka var ar tiem vārdiem izteikt,” stāsta Vaira Vīķe-Freiberga.

Māra Čaklā dzeja nav vienkārša, viņš tajā ir durstīgs kā kaktuss, spridzinātājs –

tā savukārt par Māri Čaklo saka rakstniece Gundega Repše, kura arī piedalās projektā ''Dzīvais dzejolis''. Viņa uzskata, ka Čaklā dzeju maigāku, glāstošāku un cilvēkiem saprotamāku padara mūzika, jo, kā zināms, daudzi viņa dzejoļi ir komponēti un tādējādi ļoti populāri, bet rakstnieci fascinē tieši šis asums un durstīgums.

Gundega Repše atzīmē: “Viņš ir tricinātājs, dzīves spara devējs. Man arī visādi citādi mūsu jaukajā latvju literatūrā vienmēr bija pietrūcis dinamikas un temperamenta, un sazin no kurienes Mārim tas bija nācis, bet tas bija tas, no kā es tīņa gados dabūju arī to jutekliskumu, bet tas jutekliskums nav jūtuļošanās un romantiski sentimantālais, bet tas ir uzlādēts ar milzīgu spēku, un tas mani fascinēja un fascinē joprojām.”

Projektu “Māris Čaklais. Dzīvais dzejolis” 2018. gada nogalē uzsāka Lielbritānijā dzīvojošā dzejnieka dēla Ingmāra Čaklā ģimene. Šobrīd jau videoierakstos iemūžinātas aptuveni 70 Latvijas personības, kas lasa kādu sev tuvu Māra Čaklā dzejoli un dalās savās atziņās par to.

Ļoti interesants un bagātīgs materiāls palicis ārpus kadra, tāpēc ģimenei ir doma arī par filmu, ko viņi nolēmuši nesasteigt tieši uz jubileju, par mērķi izvirzot kvalitāti, stāsta Ingmārs Čaklais.

“Māra Čaklā standarts, ka draņķīgas lietas, tā sakot, nevajag laist pasaulē, neļauj mums kaut kā vienalga ko samontēt un palaist ēterā, tāpēc, droši vien, šis materiāls stāvēs vēsturē un gaidīs, ka kādam būs spēks un pietiks prāta to izdarīt, jo slikti es to nevaru atļauties izdarīt, un labi – mums patreiz nav spēka. Bet es esmu mēģinājis uzrunāt arī vēl citus cilvēkus, kam būtu par to interese,” skaidro Ingmārs Čaklais

Materiāls atklāj Māri Čaklo kā ļoti daudzšķautņainu personību. Jo dzejnieks bija tikai viena viņa darbības šķautne, viņš bija atdzejotājs, publicists, žurnālists, ļoti aktīvs literatūras un kultūras darbinieks, viņa darbīgums bija vairāk nekā apbrīnojams, un, protams, viņš bija ļoti liels Latvijas patriots, to viņš apliecina arī intervijā Latvijas radio savā 60. gadu jubilejā.

Intervijā Māris Čaklais stāsta: “Sajūsminājusi mani ir šī iespējamība, ka vienā gadsimtā, šajā visādu imperiālistu un visādu citādu mošķu dalītajā, pārdalītajā, šajā samocītajā pasaulē vienai arī mazai samocītai, mocītai tautai izdodas “izplēst” valsti otro reizi.

Manī tas izraisa ikdienu sajūsmu un esmu ar mieru par to patētiski runāt no rīta līdz vakaram.”

Lielākais vairums no plānotajiem Māra Čaklā 80. jubilejai veltītajiem koncertiem šobrīd pārcelti uz nākamo gadu, bet viņa dzejā, cilvēku atziņās par to un arī paša dzejnieka personību var ieklausīties videoklipos, kas iekļaujas projektā “Dzīvais dzejolis”, kas atrodams dzejniekam veltītajā mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti