Kultūra

Iznākusi monogrāfija par Šekspīra interpretācijām Baltijā

Kultūra

Par Lūsēna jauno Ziemassvētku programmu un koncertiem

Bērnu iemīļotie «Lupatiņi» satiksies jaunā grāmatā, dziesmu diskā un kalendārā

Bērnu iemīļotie «Lupatiņi» satiksies jaunā grāmatā, dziesmu diskā un kalendārā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Cimdiņš, Zeķīte, Spilventiņš, Lakatiņš un pavisam īsts Kaķis - tie ir bērnu dzejnieces Ineses Zanderes un mākslinieka Reiņa Pētersona radītie "Lupatiņi", kas jau vairākus gadus uzrunā pirmsskolas vecuma bērnus ar sirsnīgiem stāstiem par pasauli mums apkārt. Sestdien, 12.decembrī, "Lupatiņi" satiksies vienuviet Kalnciema kvartālā Rīgā, jo radošās komandas darbs tagad apkopots filmu un mūzikas diskā un jaunā grāmatā "Lupatiņu rīts".

Dziesmiņas "Pieci slapji gadi" akordus droši vien pazīst ikviens vecāks, kura atvases iemīļojušas “Lupatiņu” sērijas multfilmas. Jēkaba Nīmaņa melodijas ar Ineses Zanderes vārdiem, kas pavada filmiņas, tagad apkopotas diskā “LupaNtiņi”. Nīmanim ir sava formula bērnu dziesmām - nevis vienkāršoti meldiņi, kas pieaugušajiem apnīk pēc otrās reizes, bet mūzika, kas ir interesanta arī pašiem izpildītājiem.

“Es rakstu mūziku lielā mērā vecākiem. Tā ir piemērota bērniem, un tur ir šis spēles elements - dzeja. Teksts, protams, ir ļoti svarīgs, bet ne mazāk svarīgi, lai tas, kas notiek skaniski, ir aizraujoši, lai tā ir spēle. Tā var būt arī salīdzinoši vienkārša, bet lai tiem, kas to dara, nav rutīnas. Lai ir iespēja improvizēt," norāda Jēkabs Nīmanis.

Vairumu dziesmu Jēkabs Nīmanis pats arī iedziedājis. Lai gan pats sevi par lielu vokālistu neuzskata, viņa tembrs ļoti piestāv “Lupatiņu” animācijas estētikai. Par “Lupatiņu” panākumu atslēgu komponists uzskata radošās komandas - dzejnieces Ineses Zanderes, mākslinieka Reiņa Pētersona un režisora Edmunda Jansona - augsto profesionalitāti un spēju smalki uztvert kontekstu.

“Briesmīgākais, kas mākslā var būt un ko arī bērniem bieži uzspiež, ir didaktika: “Mācība ir tāda.” Šajā gadījumā ir vairāk spēle nekā mācība, jo bērnu dabiskais stāvoklis ir spēlēties, nevis mācīties," norāda Nīmanis.

Ideja par “Lupatiņiem”, auduma lellēm, par kurām var pārtapt ikviens ikdienas priekšmets - zeķe, lakats vai cimds, dzejniecei Inesei Zanderei radās pirms vairāk nekā 10 gadiem. Tas kļuva par vienu no pirmajiem projektiem izdevniecībai “Liels un mazs”, ko vada viņas meita Alīse Nīgale. Viņa norāda - lai gan “Lupatiņi” it kā domāti mazo bērnu auditorijai, izrādījies, ka auduma leļļu aizkustinošie piedzīvojumi uzrunā visu ģimeni.

“Tas noteikti ir tāpēc, ka ne Inese [Zandere], ne Edmunds [Jansons] savos darbos nemēģina “iztaisīties” un uzminēt kaut kādu komercatslēgu. Viņi vienkārši no sirds dara darbu, kas viņiem patīk un sanāk. Un “Lupatiņi”, manuprāt, ir spilgts piemērs, ka vienā projektā ir satikušies cilvēki, arī Reinis Pētersons un Jēkabs Nīmanis, kuriem tā lieta patīk un sanāk," pauž Alīse Nīgale.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

12.decembrī līdzās Jēkaba Nīmaņa dziesmu diskam un “Lupatiņu” multfilmu DVD klajā nāks arī Ineses Zanderes otrā šīs sērijas grāmata “Lupatiņu rīts”. Alīse Nīgale smejas, ka viņas bērni to vietām jau citē no galvas.

Slaido Lakatiņu ar rakstaino džemperi, Spilventiņu ar zaļo bārkstu matu ērkuli, Zeķīti ar lielajām pogu acīm un Cimdiņu zaļajās pusbiksēs uzbūris mākslinieks Reinis Pētersons, bet filmiņas par Lupatiņu mazgāšanos, precēšanos un citiem piedzīvojumiem veidojis režisors Edmunds Jansons. Viņš ieskicē apmēram pusgadu ilgo darbu aiz katras septiņu minūšu epizodes: ''Ir ideja, ir scenārijs, tad tiek sagatavoti tēli, ierakstītas balsis - šajā gadījumā tie visi bija bērni, kas ierunāja lomas. Tad tiek taisīta kustīga skice, kam pa virsu tiek likta šī auduma animācija. Tas tiek montēts, likts kopā, vēlreiz skaņots."

"Lupatiņu” lomas ierunājuši bērni no trīs līdz septiņu gadu vecumam, bet prātīgā Kaķa balss pieder aktierim Kasparam Znotiņam. "Mums bija ļoti nopietns kaķu "kastings”. Manuprāt, ap simt kaķu bija pieteikušies uz šo lomu. Mikiņš ir ļoti pacietīgs, tāpēc labi der šādam "darbam”, jo tas galīgi nav viegli! Ne kaķim ir viegli izpildīt to, ko no viņa sagaida, ne mums - dabūt to, ko vajag,” smejoties saka režisors.

Sestdien, 12.decembrī, Kalnciema kvartālā Rīgā varēs gan klausīties jaunākos "Lupatiņu” stāstus, gan multfilmām tapušās dziesmas un radošajā darbnīcā mēģināt izgatavot katrs savu "Lupatiņu” Zeķīti. "Lupatiņu” animācijas filmas 1.janvārī rādīs arī Latvijas Televīzija.

Savukārt "Lupatiņu" jaunāko izdevumu atvēršanas svētku norisi sestdien no plkst.12:00 varēs vērot  videotiešraidē portālā LSM. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti