Kultūras ziņas

Limbažos turpina svinēt 800. jubileju

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Iznāk Agneses Reķes pasaka lieliem bērniem 100 stāstos

Par Mikaušiem, Ki-Kī Kilindžeru un Kukū bāru. Iznāk Agneses Reķes pasaka lieliem bērniem 100 stāstos

Apgāds "Zvaigzne ABC" klajā laidis Agneses Reķes pirmo vērienīgo prozas darbu "Mikaušu grāmata. Pasaka lieliem bērniem 100 stāstos". Grāmatas autore sevi par rakstnieci nesauc, bet rakstīt viņai paticis kopš bērnības. Iepriekš ar pseidonīmu izdots arī viņas dzejas rindu krājums, bet nu beidzot tapusi grāmata, uz kuras ir viņas īstais vārds un kas vietu varētu atrast, gan lielu, gan mazu lasītāju plauktos.

Kā pavadīt laiku, esot bez pastāvīga darba? Var, piemēram, uzrakstīt grāmatu un debitēt literatūrā. Tieši tā sanāca Agnesei Reķei ar "Mikaušu grāmatu. Pasaku lieliem bērniem 100 stāstos".

"Man ir interesanti rakstīt tā, lai pašai ir interesanti, un izrādās, ka cilvēki ir nosmējušies un arī apraudājušies vietām, tā ka tas ir ļoti mīļi," stāsta grāmatas autore Agnese Reķe.

Aizmetnis idejai par grāmatu meklējams pirms pieciem gadiem. Tolaik bija doma, ka tā būs pavisam miniatūra un noteikti bērniem, stāsta autore: "Jo vairāk rakstīju, jo vairāk es sapratu, ka tā grāmata nav gluži bērniem, bet tā vairāk nāca kā terapija gluži man pašai, izrakstot pasakas veidā. Tur tiek skartas arī diezgan nopietnas tēmas, pat tādas, par kurām īsti bērnu literatūrā nerunā."

Agneses Reķes grāmatā notikumus izdzīvo Mikauši, Kikauši, Pekauši, Meža dīvainīši un Purva briesmonīši. Grāmatas varoņi apmeklē "Kukū bāru", dejo Melanholisko valsi un tvarsta kriminālo ekselenci.

Daļu tēlu ilustrējusi māksliniece Inga Actiņa, pārējais lasītāja fantāzijas ziņā.

"Man ļoti patika no redakcijas puses doma, ka – ja kāds šo ieraudzītu, kas tur sanāktu – daudzsēriju seriāls – multenīšu, animācijas seriāls, jo audio grāmatai tas ir krietni par biezu, bet seriāls te varētu būt, jo tas ir detektīvs," stāsta autore.

Mikaušu grāmatā jau zināmi tēli iegūst jaunu nozīmi. Lasītāji pamanīs laikabiedrus arī citos vārdos. Piemēram, režisoru Ki-Kī Kilindžeru.

"Tur ir ļoti daudz pārnestas nozīmes, tur ir liela draiskošanās ar vārdiem, man ļoti patīk ar valodu strādāt. Man liekas, ka latviešu valoda ir ļoti skaista valoda, es pati arī radu jaunus vārdus. Es 15 gadus nostrādāju Salaspils Kultūras namā, un, atskatoties atpakaļ, tas, kas mani ir visvairāk darījis laimīgu, ka es drīkstēju rakstīt scenārijus, radīt pasauli, bet scenārijs ir tāda ļoti īpatnēja lieta, ka tu viņu uzraksti, ir pasākums, tas tiek vienreiz nospēlēts un pazūd," teic Agnese.

Vairāk nekā 400 lapaspušu biezā prozas darba autorei jau padomā grāmatas turpinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti