Labrīt

Uldis Pīlēns: Sacensība par labāko Valsts prezidenta amata pretendentu ir vajadzīga

Labrīt

Eksperti diskutēs par māksligā intelekta lomu kultūrā, izglītībā un pētniecībā

Galerijā "Istaba" atklāts izdevēja Valtera Dakšas grāmatplaukts

Galerijā «Istaba» atklāts izdevēja Valtera Dakšas grāmatplaukts

Galerijā "Istaba" atklāts izdevēja Valtera Dakšas grāmatplaukts, kurā būs atrodamas gan Dakšas izdotās grāmatas, gan literārā žurnāla "Avīzes Nosaukums" kārtējais numurs, iecerēts arī jauns mākslas žurnāls. 

Tramvaju pasažieri Barona ielā kopš pirmdienas, 15. maija, var sasveicināties ar grāmatizdevēju Valteru Dakšu, kura portrets rotā galerijas "Istaba" skatlogu. "Skatloga platums ir virs diviem metriem. Kad man atveda to bildi izdrukātu, viņa bija rullī, un es ieraudzīju, ka viena rokas spalva ir kaut kādus 3 cm gara, tad man bija bail rullēt vaļā. Spalvas ir krietni palielinātas. Lai pastiprinātu efektu," galerijas "Istaba" saimniece Linda Lūse pati uz stikla tikko uzlīmējusi Valtera Dakšas portretu, bet attēla oriģināls turpat vien grozās, ar nelielu mulsumu sejā pētot savu atveidu.

Valters Dakša ir īpaša parādība Latvijas kultūras ainavā. Vēl būdams vidusskolēns, viņš ieguva balvu "Laiks Ziedonim" nominācijā bērniem un jauniešiem "Rabarbers" – par grāmatu vākšanu dzimtajā Saldū. Viņš grāmatas krāja no 15 gadu vecuma, ir izveidojis kolekcijas – ar rakstāmmašīnu pārrakstītas grāmatas, dzeja un tamlīdzīgi. No 2017. gada Dakša grāmatas sāka arī izdot, pēdējā laikā pievērsies arī antikvāra darbībai.

Valters Dakša
Valters Dakša

"Lieta tāda, ka pēdējos pāris gados šeit strādājošie man bieži saka – vajadzētu plauktos kaut ko no Dakšas! Meitenes piedalās Dakšas vasaras nometnēs un vāra ēst. Manas jaunās draudzenes, mākslinieku bērni sūta īsziņas: Linda, es zinu, ko tev vajag istabā – tev vajag Valtera Dakšas "Avīzes Nosaukumu". "Istabā" komplektējās jauns veikals, grāmatplaukti sāka pildīties, un bija jābūt muļķim, lai es nesaprastu, ka viens no tiem jāatdod Valteram," stāsta Linda Lūse.

Galerijā "Istaba" atklāts izdevēja Valtera Dakšas grāmatplaukts
Galerijā "Istaba" atklāts izdevēja Valtera Dakšas grāmatplaukts

Grāmatplauktā ir gan Dakšas izdotās grāmatas – Eināra Pelša, Anda Surgunta, Māra Bišofa darbi – gan veci izdevumi, savākti no cilvēkiem, kuriem tie nav vajadzīgi. Bodītē Brīvības un Artilērijas ielas stūrī Dakša pārdod gan vienus, gan otrus, naudu ieguldot izdevējdarbībā. Grāmatu ir tik daudz, ka jāmeklē jaunas telpas. Un tāpēc viņš ar prieku piekritis arī personalizētā galerijas "Istaba" grāmatplaukta iecerei.

"Pirmkārt, es neatsaku trakām idejām, jo tās ir Valtera Dakšas izdevniecības vērtības," uzsver izdevējs.

Dakšas grāmatu plauktā galerijā "Istaba" drīz ieguls literārā žurnāla "Avīzes Nosaukums" kārtējais numurs, iecerēts arī jauns mākslas žurnāls. Viņš šovasar gan savu grāmatplauktu un izdevniecību pieskatīšot attālināti, jo izlēmis doties valsts aizsardzības dienestā.

Galerijā "Istaba" atklāts izdevēja Valtera Dakšas grāmatplaukts
Galerijā "Istaba" atklāts izdevēja Valtera Dakšas grāmatplaukts

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti