E-grāmatu bibliotēkai «3td.lv» aprit pieci gadi

Janvārī aprit pieci gadi, kopš izveidota Latvijas e-grāmatu bibliotēka "3td.lv". Lasītāju interese par to ir stabila un noturīga. Pērn tiešsaistes bibliotēkai pievienojās vairāk nekā 2000 jaunu lietotāju, bet piecu gadu laikā pakalpojumu kopumā izmantojuši gandrīz 20 000 lietotāju. Lasītāju skaita ziņā platforma jau vairākus gadus pielīdzināma lielākajām publiskajām bibliotēkām valstī.

E-grāmatu bibliotēkai «3td.lv» aprit pieci gadi
00:00 / 03:11
Lejuplādēt

"Esi sveicināts "3td.lv" bezmaksas grāmatu bibliotēkā! Mūsu lasītājam ir pieejamas gandrīz 600 e-grāmatas gan bērniem, gan pieaugušajiem" – tas ir fragments no video materiāla, ar kuru tiešsaistes bibliotēka atzīmē savus piecus darbības gadus. Tajā var uzzināt visu būtiskāko par "3td.lv" – kā tajā reģistrēties, kā sākt lasīt, kā tur izkārtots saturs. Video mērķis – ieinteresēt par vietni arvien jaunus lasītājus, atgādinot, ka tā ir iespēja lasīt grāmatas tiešsaistē bez maksas, legāli un arī bez rindas. Piemēram, šobrīd ir grāmatas, ko vienlaicīgi lasa vairāk nekā 70 lasītāju.

Sākot ar šo gadu, bibliotēkā ir vēl viens jaunums, stāstīja Tietoevry "3td.lv" bibliotēkas pārstāve Aiga Grēniņa: "Mēs sapratām, ka lasītāji vēlas lasīt vienu grāmatu vairākas reizes, tāpēc viena lieta, kas, atzīmējot piecgadi, ir nākusi klāt, ka turpmāk vienu grāmatu lasīšanai var paņemt piecas reizes, tad kopā sanāks 70 dienas vienai elektroniskajai grāmatai".

Platformas darbību atbalsta valsts, un tās nosaukums "3td.lv" ir atsauce uz bibliotēku attīstības projektu "Trešais tēva dēls", kura laikā bibliotēkas tika apgādātas ar modernajām tehnoloģijām.

Platformā šobrīd ir 600 grāmatu latviešu valodā – gan latviešu autoru oriģināldarbi, gan latviski tulkotās grāmatas.

"Visvairāk lasa Latvijā, bet mēs zinām, ka lasa arī ārvalstīs. Tendence ir, ka vairāk lasa brīvdienās, vakara stundās, un populārākā lasītāju grupa ir 25-34 gadi. Bet lasa dažādu vecumu cilvēki, un ir arī tā iespēja palielināt burtus, ko mēs parasti uzsveram, kas ļauj pielāgot burtu lielumu tik, cik kuram kurā brīdī ir ērti," stāstīja Grēniņa.

Rakstniece Zane Nuts kā lasītāja "3td.lv" pievienojās pirms vairākiem gadiem, kad un tieši caur šo vietni atklāja e-formāta grāmatu lasīšanas ērtumu, pret ko viņai pirms tam bija aizspriedumi. Aptuveni pirms gada viņa pievienoja arī četras savas pašizdotās grāmatas "3td.lv" bibliotēkai, kas, pēc viņas domām, ir lielisks veids, kā autoram popularizēt savus darbus:

"Kad es liku savas grāmatas, es ļoti priecājos un nedomāju, ka es laupu varbūt kādu potenciālo pircēju savai grāmatai, bet tieši otrādi, ka es varu tikai iegūt, jo tā ir tāda sava veida reklāma vai iespēja cilvēkam ieskatīties manā daiļradē pirms viņš varbūt kādas citas grāmatas pēc tam izvēlas. Un es negaidīju, ka īstenībā tur tā auditorija ir tik pietiekami liela, lasītāju daudz. Tas man bija tāds patīkams pārsteigums," atzina Nuts.

Pērn no ārzemju autoriem lasītākā grāmata "3td.lv" bibliotēkā bija Herietas Taises trilleris "Sarkanais apelsīns", bet no oriģinālliteratūras vispieprasītākā pērn bijusi Zanes Daudziņas "Dienasgrāmata".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti