Kultūras rondo

Kinolektorijā "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" filmas par cilvēka attiecībām ar varu

Kultūras rondo

Kādus notikumus savā simtgadē paredzējusi Latviešu folkloras krātuve?

Iznācis dzejnieces Veltas Sniķeres simtgadei veltīts krājums

«Abra rūgst». Iznācis rakstu krājums «Pieredze un redzējumi: dzejniecei Veltai Sniķerei – 100»

Veltas Sniķeres 103. dzimšanas dienā klajā nāk rakstu krājums "Pieredze un redzējumi: dzejniecei Veltai Sniķerei – 100", kurā apkopoti gan pētījumi par dzejnieces dzimtu, mūžu, literāro darbību un unikālo poētiku, gan dzeja un vēstules, ko viņai veltījuši dažādu paaudžu literāti, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" pastāstīja krājuma sastādītāji Eva Eglāja-Kristsone un Jānis Oga.

Rakstu krājumā lasāma daļa no pētījumiem un veltījumiem, kas izskanēja Veltai Sniķerei veltītajā konferencē viņas simtajā gadadienā. "Ietvaru veidoja mūsu kolēģi literatūrzinātnieki, [..] kas aplūkoja to, ko mēs pamatā Latvijā pazīstam: Velta Sniķere – dzejniece, sirreāliste, starptautiskā PEN kluba dalībniece, [..] bet papildus ir tas, ko mēs nezinām, tā ir Velta – jogas skolotāja, Velta – sapņu tulkotāja, Velta – vedēja uz iepriekšējām dzīvēm…" stāstīja viens no grāmatas sastādītājiem, literatūrzinātnieks Jānis Oga.

Krājumu veido divas daļas – pieredze un redzējumi. Pieredzes daļu veido pētījumi par Veltas Sniķeres dzimtu, rakstības stilu, dalību trimdas PEN. Pētījumu autori ir Ingūna Dauksta-Silasproģe, Kārlis Vērdiņš, Viesturs Vecgrāvis, Ausma Cimdiņa un citi. Savukārt "redzējumos" lasāma dzeja – kolēģu, laikabiedru, jaunākās paaudzes dzejnieku veltījumi dzejniecei, to skaitā Zigmunda Skujiņa vēstuļu fragmenti, Ingas Gailes, Ivara Šteinberga, Ingmāras Balodes un citu autoru dzeja.

Velta Sniķere uz Latviju sūtījusi vairākas vēstules nedēļā, tās rūpīgi numurējot, lai varētu uz tām pēcāk atsaukties. Bet nu, apritot gadam kopš dzejnieces aiziešanas mūžībā, uz Latviju pienācis īpašs sūtījums – tas ir Veltas Sniķeres mantojums, ko viņa veltījusi LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtam, atklāja Eva Eglāja-Kristsone un Jānis Oga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti