Rīta Panorāma

Neizbēgamie nodokļi

Rīta Panorāma

Dzejas dienas

Ekskursija Gaismas pilī

VIDEO: Ekskursija Gaismas pilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) grandiozā jaunā ēka Gaismas pils ir gan bibliotēka tās tradicionālā izpratnē, gan arī kultūras, izglītības un zinātnes centrs.

LNB jaunā ēka ir 68 metrus augsta un tai ir 13 stāvi. Ēkas foajē notiek apmeklētāju reģistrēšana, te var aplūkot arī dažādas izstādes. Kāpjot augstāk, apmeklētāji nonāk mezonīna stāvā (nepilns stāvs starp diviem celtnes stāviem), kur atrodas lasītava, jaunākās periodikas materiāli un datori ar interneta pieslēgumu.

"Pats es tikai šo to internetā palasu, šādus tādus žurnālus, avīzes. Vajag arī šādu tādu informāciju sameklēt," saka bibliotēkas apmeklētājs Armands.

Nākamie bibliotēkas stāvi atvēlēti humanitārajām, sociālajām, tiesību, ekonomikas un dabas zinātnēm.

"Man interesē dažādi augi - baltais vītols, kazenes. Meklēju materiālus. Es pats nodarbojos ar šo sugu pētniecību, tāpēc mani tas interesē, tāpēc es te tagad arī esmu. Es atradu. Ko vajag, to dabūju," norāda bibliotēkas apmeklētājs Māris.

Augstākos stāvos atrodas materiāli par Latviju un Baltiju, šeit skatāmas īpaši retas grāmatas, kartogrāfiski materiāli, kā arī grāmatas par mūziku un mākslu, nošu grāmatas. Vienā no stāviem izvietotas klavieres, lai interesenti nošu partijas uzreiz var izmēģināt.

Augstāk atrodas slavenais Dainu skapis, bet vēl augstāk stāvs atvēlēts bērniem.

"Bērni šeit var nākt mācīties lasīt, saturīgi un radoši pavadīt laiku pēc savām mācību stundām. Par bibliotēkas klientu var kļūt jau no piecu gadu vecuma," stāsta LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Pašā Gaismas pils augšā atrodas tā dēvētā Saulcerītes istaba jeb kronītis. LNB pēdējā stāvā pagaidām kurš katrs nemaz nevar nonākt - ir vai nu jāpiesakās bezmaksas ekskursijā, vai arī jāpiedalās kādā seminārā, kas šeit notiek.

Par ekskursijām, grāmatu lasīšanu un interneta lietošanu Gaismas pils apmeklētājiem nav jāmaksā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti