Verīs i pīroksti jau pīktū diktatu latgalīšu rokstu volūdā i puorbaudi sovys zynuošonys

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pīgrīžūt viereibys sabīdreibys raksteit prasšonai latgalīšu rokstu volūdā, jau pīktū reizi Latvejis Radejis Latgolys studeja i Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv organizej pasauļa diktatu latgalīšu rokstu volūdā. Itūgod diktatā aktrise Inga Misāne-Grasberga skaiteis fragmentu nu Ilzis Spergys vēļ napublicāta stuosta “Seiki kūceni zīdēja”.

Novembra pādejuo sastdīne itūgod ir dīna, kod nūteik ari Pasauļa diktats latvīšu volūdā, bet, kab aktualizātu ari latvīšu volūdys viesturiskuo paveida – latgalīšu rokstu volūdys – lītuojumu i pīvārstu sabīdreibys viereibys raksteit prasšonai latgaliski, jau pīktū reizi tamā pošā dīnā nūteik ari diktats latgalīšu rokstu volūdā.

Portala lakuga.lv vadeituoja Edeite Husare soka: “Jamūt vārā tū, ka vīnuotys latgalīšu rokstu volūdys normys ir jau nu 20. godu symta suokuma, i viertejūt tū, kū redzim publiskajā vidē, sabīdreibys raksteitprasme latgaliski ir saleidzynūši zamā leiminī. Skaidrojums atrūnoms tymā, ka školuos latgalīšu rokstu volūda da ituo gods nav vuiceita jau vaira nakai 80 godu – leluokā daļā kotram interesentam volūda juosavuica pošvuiceibys ceļā. Deļtuo ari portalā regulari raugam izgleituot i stuosteit par latgalīšu rokstu volūdys vaicuojumim. Leidza ar diktatu gribim aicynuot pīvērst uzmaneibu tam, ka ari latgalīšu rokstu volūdai ir sovys normys i raksteibys nūsacejumi.”

Diktata teksts sastateits, īvārojūt Vaļsts volūdys centra 2007. godā apstyprynuotūs Latgalīšu raksteibys nūsacejumus, kuri daīmami ite (. Diktatā pīļaunama divskaņa “uo” apzeimuošona ari ar “ō”.

Pīroksti diktatu, verūtīs video, i puorbaudi pīraksteitū tekstu ite. *

 

--------------------------

*

Pievēršot uzmanību sabiedrības rakstītprasmei latgaliski, jau piekto reizi  Latvijas Radio Latgales studija un Latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv organizē pasaules diktātu latgaliešu rakstu valodā. Šī gada diktātā aktrise Inga Misāne-Grasberga lasīs fragmentu no Ilzes Spergas vēl nepublicētā stāsta “Seiki kūceni zīdēja”.

Novembra pēdējā sestdiena šogad ir diena, kad notiek arī Pasaules diktāts latviešu valodā, bet, lai aktualizētu arī latviešu valodas vēsturiskā paveida – latgaliešu rakstu valodas – lietojumu un pievērstu sabiedrības uzmanību rakstītprasmei latgaliski, jau piekto reizi notiks arī diktāts latgaliešu rakstu valodā. Vienā dienā interesentiem ir iespēja pārbaudīt zināšanas abās latviešu valodas rakstu tradīcijās.

Portāla lakuga.lv vadītāja Edīte Husare saka: “Ņemot vērā to, ka vienotas latgaliešu rakstu valodas normas ir jau no 20. gadsimta sākuma, un vērtējot, ko redzam publiskajā vidē, sabiedrības rakstītprasme latgaliski ir salīdzinoši zemā līmenī. Skaidrojums atrodams tajā, ka skolās latgaliešu rakstu valoda līdz šim gadam nav mācīta jau vairāk nekā 80 gadus – katram gribētājam rakstīt latgaliski tas pamatā jādara pašmācības ceļā. Tādēļ arī portālā lakuga.lv regulāri mēģinām izglītot un stāstīt par latgaliešu rakstu valodas jautājumiem. Līdz ar diktātu gribam aicināt pievērst uzmanību tam, ka arī latgaliešu rakstu valodai ir savas normas un rakstības noteikumi.”

Diktāta teksts sastādīts, ievērojot Valsts valodas centra 2007. gadā apstiprinātos Latgaliešu rakstības noteikumus. Diktātā pieļaujama divskaņa “uo” apzīmēšana arī ar “ō”.

Uzraksti diktātu, skatoties video, un pārbaudi pierakstīto tekstu šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti