Ventspilnieki: Reģionālajām koncertzālēm jāsadarbojas Baltijas mērogā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sava koncertzāle būs arī Ventspilij. Līdz šī gada beigām plānots izstrādāt būvprojektu. Iecerēts, ka jaunajā koncertzālē atradīsies arī Ventspils Mūzikas vidusskola, kas pašlaik mitinās vairākās ēkās. Ar nepacietību šī projekta īstenošanos gaida tieši mūzikas skolas pedagogi un audzēkņi, jo ēku neatbilstību dēļ jau pērn nācies pārcelties uz citām telpām.

„Jūs atrodaties vienā no piecām ēkām, kurās izvietota skola. Mēs esam izmētāti pilsētā, katra nodaļa gandrīz savā vietā strādā. Šajā ēkā, kur atrodamies - Biznesa centrā -, ir deviņas klases. Te notiek teorijas stundas, viens otrs vispārizglītojošais priekšmets vidusskolēniem. Te ir lielāka telpa  zālei, kur notiek koncerti, audzēkņu vakari, bet tas arī viss.” - Ventspils Mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis skaidro, ka pašreizējā situācija neatbilst tām prasībām, kādas ir nepieciešamas mūsdienīgai mūzikas skolai. Izstrādājot koncertzāles projektu un tur veidojot telpas arī mūzikas skolai, šobrīd ir būtiski atrast labāko risinājumu, spriež direktors:

„Pašlaik domāju par telpu programmas izstrādi, kas tajās telpās tiks izvietots. Mani, kā jau jebkuru mūzikas skolas direktoru, tas uztrauc; es ceru, ka tiks uzcelta skola, kur, spēlējot vienā klasē, tas netraucēs blakus klasei, kā mēs to redzam daudzās skolās Eiropā. Tas ir lielais izaicinājums arhitektiem. Koncertzālē notiks kāds pasākums, bet mācību stundas arī nevarēs pārtraukt. Projekts ir diezgan sarežģīts.”

Ventspils Mūzikas vidusskolā pašlaik mācās 100 audzēkņi, bet mazajā skolā gandrīz 400. Vēl ir interešu izglītība par maksa, kur, piemēram, dažādus instrumentus apgūst pieaugušie. 

Ar nepacietību jaunās telpas gaida arī mūzikas skolas pedagogi. Vineta Krūmiņa strādā ar bērnu stīgu orķestri: „Ir tikai ilgas cerības un gaidas - jo ātrāk, jo labāk. Mums nav pašiem savas zāles, uzstājamies Jaunrades namā vai bibliotēkā. Bērniem ir svarīgi tikt uz skatuves un spēlēt, tā ir milzīga motivācija.”

Jaunajā koncertzālē būs 600 skatītāju vietas, kā arī Mazā zāle ar aptuveni 150 vietām. Būtiskākais uzdevums būs labas akustikas nodrošināšana.

„Pilsētas centrs. Tas ir Lielais laukums, kuram mums pa šie gadiem tā arī nav izdevies atrast vērtīgu pielietojumu. Iepriekš tur tika sagaidīts Jaunais gads un citi lieli pasākumi, bet laukums tā arī palika bezpersonisks. Koncepcija tāda arī bija, ka tur būs koncertzāle un laukums, lai būtu vienots skats. Laukuma infrastruktūra ir izveidota, šogad tur parādīsies arī strūklakas. Tad, cerams, būs arī koncertzāle un mūzikas skola,” mūzikas skolas direktors stāsta, kur atradīsies koncertzāle.

Šogad koncertzāle ar 1000 skatītāju vietām tiks atklāta Liepājā. Jautājot, kā izdosies vienlaikus aizpildīt skatītāju vietas divās Kurzemes pilsētās, mūzikas skolas direktors spriež, ka nākotnē reģionālajām koncertzālēm nebūs jākonkurē, tām būs jāsadarbojas: „Viens nav karotājs. Ja to dara kopā, teiksim tā, pērkam kādu ārzemju mākslinieku, tad pa četriem tas sanāk lētāk - noorganizējam koncertus, piemēram, piecās koncertzālēs, arī Rīgā, tad tās būs citas izmaksas. Es to redzu Baltijas valstu, pat Baltijas jūras [valstu] kontekstā.”

Ventspils koncertzāles skiču projektu izstrādājuši vācu arhitekti. Līdz 2015. gada beigām viņiem jāizstrādā būvprojekts, lai pēc tam jau varētu sākties reāli būvdarbi. Būvprojekta izstrāde, kam piesaistīts Eiropas Savienības finansējums, izmaksās 3,56 miljonus eiro.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti