Kultūras ziņas

Izdota grāmata par Lībiešu tautas nama vēsturi

Kultūras ziņas

"Gudrā sunīte Soņa" Leļļu teātrī

Gaismu un mūzikas piedzīvojums Rēzeknē

Rēzeknē iemirdzējies gaismas festivāls «Seven Hills»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izgaismojot pilsētas ielas naktī, Rēzeknē jau vairākus gadus norisinās festivāls “Seven Hills”. Šoreiz gaismu mākslinieki meklēja risinājumus, kā izkrāšņot jaunākās pastaigu vietas pilsētā – gājēju promenādi un Kovšu ezera krastu.

Nepilnu trīs kilometru garumā gar Rēzeknes upi vijas jaunā gājēju promenāde Rēzeknē. Ceļā no Olimpiskā centra līdz koncertzālei “Gors” paveras krāšņi skati gan uz katedrāles torņiem, gan pilskalnu. Aizvadīto brīvdienu nakts stundās tos centās akcentēt gaismu mākslinieki.

Gaismu mākslinieks Kristaps Bunga skaidroja: “Tie ir vairāki objekti. Katrs ir individuāls, bet tie ir izvietoti pietiekami tuvu, lai cilvēkiem, ejot pastaigā, tas viss būtu kā liels kopums. Šajā vietā, kur šobrīd atrodamies, ir pats takas sākums, šeit ir izvietoti ziedi.

Tie ļauj šai vietai uzziedēt, un tieši tāds ir šī pirmās daļas moto.”

“Seven Hills” festivālā sadarbojas gan no galvaspilsētas atbraukušie, gan vietējie gaismu mākslinieki. Gājēju promenādes vidū radoši izpaudies Mihails Stecjuks, viņš iepretim savai darbnīcai izgaismoja nelielu tiltiņu: “Šis ir ļoti sens tilts. Cik man zināms, tas celts līdz karam. Te agrāk bija dzirnavas. Ideja šādi izgaismot tiltu man radās vēl pirms festivāla “Seven Hills”. Organizatoriem mana ideja iepatikās uzreiz.”

Gaismas objektus papildināja LED ekrāni, kuros demonstrēja nesen Rēzeknē notikušajā mākslinieku plenērā “Domas lidojums” tapušos darbus. To vidū bija arī Latgales mākslinieku veikums – Osvalda Zvejsalnieka, Jāņa Plivdas un Aivja Pīzeļa gleznas. Neiztika arī bez muzikālā noformējuma, kas tāpat kā viss pārējais pieskaņots apkārtējai videi – gan upei, gan dzīvojamajām ēkām.

Lai gājēji pamanītu šis nianses, pie objektiem varēja noklausīties informatīvus audio aprakstus. Pēc gājēju promenādes instalācijas varēja vērot uz koncertzāles “Gors” sienām un gaismas šovu virs Kovšu ezera. Pasākumu plaši apmeklēja ne vien vietējie, bet arī pilsētas viesi, kas atzina, ka patīkami redzēt ko skaistu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti