Piecpadsmit festivāli, kas Latvijā notiks laikā no septembra līdz decembrim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mūzikas festivālus ierasti saistām ar vasaru un nakšņošanu teltīs, taču patiesībā festivāli notiek arī pēc vasaras beigām, tikai tagad vairāk lokalizējoties pilsētās. LSM.lv piedāvā iepazīties ar mākslas, mūzikas un kino festivāliem un koncertu sērijām, kas šogad notiks laikā no septembra līdz decembrim.

Septembris

Brazīlijas–Baltijas festivāls (18.09.–22.09.)

Festivāls tiek organizēts ar mērķi veicināt Latvijas un Brazīlijas kultūras sadarbību. Programmu veido izstādes, meistarklases, lekcijas un koncerti Rīgas Mākslas telpā. To, kā Brazīlijas un Latvijas kultūra satiekas, šķiet, vislabāk varēs novērtēt Jolantas Gulbes-Paškevičas & “Baltic Nova Collective” un brazīliešu mūziķa Freda Martina koncertvakarā. Festivāla koncertos uzstāsies arī citi mūziķi no Brazīlijas  – pianiste Šīla Zagurija, mūziķu duets Djamens Fariass un Diogo Guanbara, komponists Felipe Radicetti un dziedātāja Marianna Leporace.

Festivāls "Baltijas pērle" (19.09.–25.09.)

Ikgadēji rudenī norisinās arī kino festivāls “Baltijas pērle”. Festivāls atzīmēs izcilā režisora Ingmara Bergmana 100. un brīnišķīgās aktrises Romijas Šneideres 80. jubileju ar filmām "Fanija un Aleksandrs" un “Baseins”, taču programmu atklās Kirila Serebreņņikova filma "Vasara". Tiks izrādītas arī Pāvela Pavļikovska "Aukstais karš", Larsa fon Trīra "Māja, ko uzcēla Džeks", Rustama Hamdamova "Maiss bez dibena" un Jana Švankmaijera "Kukaiņi". Neiztrūkstoša programma “Kino un mode”.

Liepājas Mākslas forums (28.09.–30.09.)

Liepājas Mākslas forumā satiekas dažādas mākslas izpausmes – māksla, kino, deja un mūzika. Programma ir piesātināta, tāpēc katrs varēs atrast savai gaumei visatbilstošāko. Varbūt tā būs horeogrāfes un dejotājas Lizbetas Gruvezas performance, izdejojot Boba Dilana dziesmas? Romantisku, nedaudz sentimentālu veldzējumu dvēselei  sniegs “Vladislavs Nastavševs & Ezeri. Lēnās dejas”, savukārt enerģijas lādiņu – “Dirty Deal Audio” seanss, kurā ierakstu kompānijas mākslinieki dzīvajā izpildījumā radīs dažādas deju mūzikas formu mutācijas.

Austrumu mūzikas festivāls “RUMI FEST” (28.09. – 30.09.)

Festivāls aicina iepazīties ar Austrumu mūzikas un mākslu savdabību caur Sema ceremonijas deju Siguldas jauktā kora “Atvars” pavadībā, caur smalkiem rakstiem klātu keramiku izstādē "Uzbekistānas maģija. Ališera Nazirova Rištānas keramika”. Festivālā uzstāsies arī mākslas grupa “Flamenco” un mūsu pašu Igo. Savukārt festivāla Turcijas dienas apmeklētājiem ir sagatavojušas gan izglītojošas un praktiskas lekcijas, gan tradicionālās mūzikas priekšnesumus.

Oktobris

Manhetenas īsfilmu kinofestivāls (01.10.–07.10.)

Šogad  pasaulē lielākā īsfilmu festivāla  ''Manhattan Short Film Festival'' fināla darbi – deviņas žanriski atšķirīgas īsfilmas tiks izrādītas ne vien Rīgā, bet arī Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Ventspilī, Valmierā, Cēsīs, Jūrmalā, Kuldīgā un Ogrē. Programmas kopējais garums – 2 stundas.

Skatuves mākslas festivāls “Patriarha rudens” (01.10.–07.10)

Festivāla programmu veido Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra, audiovizuālās mākslas un laikmetīgās dejas horeogrāfijas studentu un absolventu darbi. Festivālu atklās ar Latvijas valsts simtgadei veltītu diskusiju “Latviešu temperaments” un laikmetīgās dejas izrādi “Absolūti. Iespējams”. Visa festivāla laikā notiks lugu, režijas un īsfilmu skates, kā arī notiks jauno vācu lugu lasījumi, un lugu izrādīs viesi no Sanktpēterburgas skatuves mākslas institūta.

Nepieradinātās mūzikas festivāls “Skaņu mežs” (12.10. –14.10.)

Festivāla “Skaņu mežs” koncerti ik reizi ir iespēja paplašināt savu komforta zonu. Šogad festivāla galvenie jeb plašāk zināmākie mākslinieki ir leģendārās indīroka grupas “Sonic Youth” līderis Tērstons Mūrs, ambientās mūzikas klasiķis Viljams Basinskis, avant-pop māksliniece Grouper, kā arī mūsu pašu eksperimentālā metāla grupa “TESA”. Bet tas viss ir tikai sākums – “Skaņu mežs” ved dziļāk – pie jauniem atklājumiem gan mūzikā, gan sevī pašā.

“Rīgas A Cappella festivāls” (17.10.–21.10.)

Jau sesto gadu norisināsies “Rīgas A Cappella festivāls”, organizējot gan koncertus, gan meistarklases, popularizējot a cappella dziedāšanu. Šogad festivālā uzstāsies ietekmīgie “VOCES8”, kuri, savā mūzikā saglabājot senās kordziedāšanas tradīcijas, meklē jaunus veidus šo tradīciju attīstīšanā. Arī vokālās grupas “Gentlemen Singers” repertuārs ir plašs - no gregoriskiem dziedājumiem līdz mūsdienu mūzikai. Festivālā ar īpašu programmu uzstāsies arī Latvijas vokālās mūzikas vēstnesis plašajā pasaulē - koris “Kamēr…”.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) (18.10.–27.10.)

Kino festivāls skatītājiem piedāvā izvēlēties filmas no 12 tematiskām programmām, tajā skaitā “Berlinale 2018 Riga”, “Artdocfest Riga”, “Popcorn Venus”, “Ingmar Bergman 100”, “Short Riga”  un citām. Festivāla atklāšanā tiks izrādīta Dāvja Sīmaņa spēlfilma “Tēvs Nakts”. Ierasti "Riga IFF" organizē arī dažādas muzikālas ballītes un interesantas diskusijas, kas tiek izziņotas, festivālam tuvojoties.

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls “Zemlika” (19.10.–20.10.)

Savā programmā festivāls “Zemlika” apvieno dažādas mākslas izpausmes – mūziku, kino, teātri, kā arī aicina baudīt vietējo zemnieku ražas labumus. Kas attiecas uz muzikālo, festivāls ir atradis kompromisu starp skanīgo un trokšņaino, starp tradicionālo un eksperimentālo, starp lokālo un starptautisko, turklāt festivāls notiek Durbē – Latvijas mazākajā pilsētā.

Novembris

Pasaules mūzikas festivāls “Porta” (03.11.– 10.11.)

Apzinot savas tautas tradīcijas, pasaules mūzikas mākslinieki tām ļauj dzīvot tālāk, cieņpilni turpinot senču gudrības mūsdienu cilvēkam saprotamā formā.  Spilgts piemērs pašmāju mūzikā – “Tautumeitas”, kuru mūzikā mājo dzīvespriecīga latviešu tautas gudrība.  Šogad “Porta”  programmā būs arī Latvijas klausītāju iemīļotā ukraiņu grupa “DakhaBrakha”, basku kultūru pārstāvošā “KALAKAN”, britu folkmūziķis Sems Lī un citi.  Savukārt koncerti notiks Latgales vēstniecībā "Gors", Vidzemes koncertzālē “Cēsis”, Saldus Mūzikas un mākslas skolā un Rīgā, Mūzikas namā “Daile”.

“Jūrmala Jazz” koncertu sērija (09.11.–23.11.)

Dzintaru koncertzāle 2018. gada ietvaros organizē koncertu sēriju “Jūrmala Jazz”, gadu noslēdzot ar diviem koncertiem. “Euroradio Jazz Orchestra” izpildīs Baltijas džeza komponistu jaunradītu mūziku – Igauniju pārstāv Kirke Karja, Latviju – Kārlis Vanags, bet Lietuvu – Dainius Pulauskas. Šīs sērijas ietvaros Latvijā koncertēs arī kritiķu slavētais ansamblis “Omer Avital Qantar”, kurā tradicionālais džezs saplūst ar pasaules mūzikas ietekmēm.

Mākslas un mūzikas festivāls “Bildes” (11.11.–01.12.)

Festivāls “Bildes”, viens no vecākajiem Latvijas festivāliem, astoņos koncertos aptver Latvijas visu paaudžu mūziķus, radot sava veida retrospektīvu par mūzikā notiekošo. Bilžu folkmūzikas koncerts un “Bilžu blūza” koncerts ir viena no tām retajām reizēm, kur šo stilu pārstāvošos mūziķus var dzirdēt vienkopus. Vienmēr interesanti ir jauno grupu un “Bilžu” veterānu koncerti – iepazīstina ar jauno mūziķu paaudzi, kura drīz sastādīs konkurenci veterāniem.

“Rīgas ritmu” ziemas koncertu sērija “Art of Riga Jazz” (30.11.–06.12.)

Lai gan festivāls “Rīgas ritmi” notiek vasaras vidū, ierasti novembra beigās un decembra sākumā festivāla organizatori rīko arī ziemas koncertu sēriju “Art of Riga Jazz”. Šoreiz “Rīgas ritmi”  pārsteidz ar lielu vārdu – džeza trio “Phornesis” no Lielbritānijas, kas medijos  visai bieži tiek slavēts kā šobrīd vislabākā džeza grupa. Klausītājiem zināmāks būs Salvadora Sobrāla vārds. Šis džeza dziedātājs no Portugāles 2017. gadā ar dziesmu "Amar pelos dois" saviļņoja Eirovīzijas dziesmu konkursa skatītājus.  Rīgā koncertēs arī Ana Karla Maza, apvienība “David Helbock's Random/Control”.

Decembris

“Ziemassvētku festivāls” (15.12.–07.01.)

Gada nogalē Dzintaru koncertzāle aicina apmeklēt “Ziemassvētku festivālu”, desmit koncertos piedāvājot ļoti plašu un muzikāli daudzveidīgu programmu – mūzika bērniem, tradicionālās Ziemassvētku dziesmas, garīgā mūzika, klasika un komponistu oriģinālmūzikas programmas. Un programma arī tiem, kuri labprātāk šajā laikā atrastos siltajās  zemēs - tur varēs aizceļot muzikāli kopā ar trio “Art-i-schock” koncertā “4 gadalaiki Buenosairesā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti