Labrīt

Obligātā vakcinācija nav pretrunā ar Satversmi; ZZS - demokrātijā jāciena visi viedokļi

Labrīt

Reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem nākamgad papildus vajadzēs vēl 40 miljonus eiro

Pie opernama darbu sāks jauna kultūrvieta – vides objekts "Baltais laukums"

Pie opernama darbu sāks jauna kultūrvieta – vides objekts «Baltais laukums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Operas skvērs un operas priekšlaukums vasarās allaž bijusi cilvēkus piesaistoša vieta, bet pandēmijas laiks to padarījis īpaši dzīvīgu. Cilvēki šeit nāk, lai atpūstos, pasēdētu uz soliņiem un ieturētu līdzpaņemto maltīti. Par to, ka iedzīvotāji iemīļojuši šo vidi, prieks Nacionālās operas kolektīvam, un viņi vēlas operas priekšlaukumu attīstīt kā arvien pieejamāku un interesantāku vietu. Sevišķi svarīgi tas ir šobrīd, kamēr pats Baltais nams vēl ir slēgts apmeklētājiem. No 21. jūlija operas priekšlaukumā darbu sāks jauns vides objekts “Baltais laukums”.

Pie opernama darbu sāks jauna kultūrvieta – vides objekts «Baltais laukums»
00:00 / 05:32
Lejuplādēt

“Baltā laukuma” idejas ļoti svarīgs aspekts – tas veidots no savulaik dažādās izrādēs izmatotām konstrukcijām, piemēram, kāpnēm, platformām, rāmjiem un citām. Viena no ''Baltā laukuma'' idejas autorēm un īstenotājām ir arhitekte Zane Tetere-Šulce. Viņa skaidro, ka konstrukcijas jau trešdien, 21. jūlijā, būs pārtapušas vides objektā, kas nosacīti būs sadalīts divās kontrastējošās daļās. Viena būs veltīta skatuves un aizskatuves dzīves uzburšanai, bet otra – tīri praktiskām funkcijām, jo cilvēkiem tur, piemēram, būs iespēja uzpildīt dzeramo ūdeni, uzlādēt elektroierīces un ieturēt maltīti.

Zane Tetere-Šulce stāsta: “Šī ilgtspējīgā domāšana, manuprāt, ir absolūta aktualitāte un nepieciešamība mūsdienās. Līdz ar to šis veids, kā mēs te darbojamies, ir – netērēt resursus tur, kur tas nav jātērē lieki, radoši domāt un dot iespēju lietām, kuras mēs ilgi un dikti meklējām operas noliktavās, dzīvot otru dzīvi. Un mēs varam šeit redzēt dažādus gabaliņus no dažādām izrādēm, saliktus vienkopus, kas veido funkcionālu objektu.”

Konstrukcijām izmantotas dekorācijas no operas izrādēm “Vīlas”, “Iemūrētie”, “Izvirtības hronika” un citām, kuru šobrīd vairs nav operas repertuārā.

Kā atzīst Nacionālās operas un baleta valdes loceklis Sandis Voldiņš, objekta izveide ir viens no soļiem, lai padarītu operas priekšlaukumu cilvēkiem vēl draudzīgāku un atvērtāku, īpaši šajā laikā, kad operas nams ir slēgts.

Savā ziņā stimuls bija arī cilvēku lielā interese par iepriekšējo priekšlaukumā skatāmo projektu – Kristas un Reiņa Dzudzilo instalāciju “Metamorfozes”. Sandis Voldiņš skaidro: “Objekts bija ļoti iemīļots, mēs bijām paredzējuši to turēt divus mēnešus, bet realitātē tas izvērtās par pusgadu. Bet mūsu pamatdoma ir – sākt priekšlaukumu pamazām attīstīt kā cilvēkiem tādu pieejamu vietu. Lai nav tā, ka operas laukums ir tikai un vienīgi pārskriešanas un šķērsošanas laukums ceļā uz Vecrīgu un no tās. Un mēs arī redzējām, ka pandēmijas laikā cilvēki aizvien vairāk šeit uzturas, piemēram, ietur līdzpaņemto maltīti, un doma bija – mēģināt to izmantot, ņemot vērā, ka šovasar opera ir slēgta.

Mēģināt šo vidi iznest ārā un radīt cilvēkiem iespēju pakavēties pie operas.”

Objektā būs izvietoti arī lielie ekrāni, kuros ik pa laikam būs piedāvājums vērot īpašus baleta un operas notikumus. Jau šo trešdien un ceturtdien tās būs tiešraides no turpat operas namā notiekošā 5. starptautiskā Baltijas baleta konkursa, tai skaitā no apbalvošanas ceremonijas un galā koncerta.

Savukārt 23. un 24. jūlijā objektā rādīs jūlija sākumā notikušā operas sezonas noslēguma galā koncerta ierakstu. Koncertu klātienē redzēja ļoti ierobežots skatītāju skaits. Sandis Voldiņš norāda: “Līdz ar to šis ir veids, kā mēs vēlamies dāvināt mūsu uzticamajiem skatītājiem iespēju bez maksas baudīt koncertu tomēr tādos svinīgākos apstākļos – nevis dīvānā pie televizora vai datora, bet tomēr pie Baltā nama. Visi šie pasākumi ir bez maksas, bet ir lūgums reģistrēties un rezervēt savu sēdvietu www.opera.lv.”

Sezonu Nacionālā opera plānojusi uzsākt 10. septembrī. Tāpat kā citiem teātriem, arī operai krājumā ir vismaz četras sagatavotas pirmizrādes.

Rosīni opera “Pelnrušķīte” ir viena no jau gatavībā esošajām pirmizrādēm, tāpat kā Verdi opera “Simons Bokanegra” un pandēmijas iedvesmotais balets “Divi metri”, kā arī Kšištofa Pastora balets “Drakula”.

Opera ir viens no retajiem Latvijas teātriem, kas piedāvās tā sauktās divu drošības līmeņu izrādes, – gan vakcinētajai publikai, gan arī jauktai publikai.

Sandis Voldiņš skaidro: “Mums bija divi galvenie apsvērumi, kāpēc mēs to darījām. Viens no tiem ir pasākumi ģimenēm ar bērniem. Mums ir repertuārā izrādes, kā piemēram, “Kopēlija”, “Karlsons”, kuru publiku mums šķiet ļoti svarīgi neizslēgt. Otrs apsvērums – principā redzot to neskaidrību, kas tomēr valda par septembri un oktobri, mēs mēģināsim kaut vai eksperimenta kārtā organizēt arī šāda tipa pasākumus.

Mums ir svarīgi sagatavoties visiem iespējamiem scenārijiem un arī neizslēgt noteiktas iedzīvotāju kategorijas.” 

Opera sezonu atklās ar baleta “Drakula” pirmizrādi, kam dažas nedēļas vēlāk sekos Verdi operas “Simons Bokanegra” pirmizrāde, mūsu operā tā iestudēta pirmo reizi un šobrīd pasaulē ir ļoti populāra opera.

Pirmizrādes ceļu pie skatītājiem sāks septembrī, bet jau trešdien, 21. jūlijā, operas priekšlaukumā atklās vides objektu “Baltais laukums”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti