Panorāma

Dzīvnieku dienas Rīgas Zoodārzā

Panorāma

Īpašniekam jāziņo dienestiem

Teodors Zeldins: cilvēki bieži jūtas nesaprasti

Pasaulslavenais filozofs Teodors Zeldins: Cilvēki bieži jūtas nesaprasti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Vēlme šķērsot robežas, uzzināt un iepazīt svešinieku atver mūsu acis,” tā saka pasaulslavenais britu vēsturnieks, filozofs un rakstnieks Teodors Zeldins. Viņš viesojās Rīgā, lai īpašā Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles pasākumā ļautu pie viena galda tikties dažāda vecuma cilvēkiem no atšķirīgām profesijām un sociālajām vidēm. 

“Ir gadījies, ka cilvēkiem vajag krietni vairāk – septiņas stundas,” saka Teodors Zeldins, kurš konsultējis Francijas prezidentus, starptautiski pazīstamu, lielu uzņēmumu līderus un šādus dialogus īstenojis daudzos pasaules punktos, arī starp sabiedrībām, kam ir vēsturiskas un politiskas traumas.

“Esmu šādas sarunas rīkojis starp turkiem un armēņiem. Jūs jau zināt, ka viņi cits citu galināja. Viņi ienīst cits citu. Taču mēs satikāmies, un cilvēki bija pateicīgi, jo es panācu, ka viņi šādi runā nevis par reliģiju un politiku, bet, gluži kā šodien, te, – par dzīvi, to, kā dzīvot,” saka Zeldins.

Kādā citā reizē Zeldins pulcējis studentsu Honkongā, Parīzes “Makdonaldā” sasaucis dažādās priekšpilsētās dzīvojošos – turīgos un tos, kuriem maza rocība, Kanādā pie viena galda aicinājis filantropus un sociālos darbiniekus, Somijā bērnus no zviedru un somu plūsmas skolām, bet Lielbritānijā sarīkojis pilnīgi svešu cilvēku tikšanos parkā.

“Cilvēkiem šīs sarunas patīk, jo tās koncentrējas uz galveno, uz to, kas ir svarīgi katram - kā veidot savstarpējas attiecības, kā tikt prom no bailēm, kā ceļot, kur doties, kādu darbu darīt. Tie ir lieli dzīves jautājumi, un parasti ir ļoti grūti par tiem runāt un diskutēt. Un tas ir tas, ko es gribu veicināt, jo lielākoties cilvēki jūtas nesaprasti,” skaidro filozofs.

“Viens no saistošākajiem momentiem Teodora Zeldina gan akadēmiskajā darbībā, gan sabiedriskajās aktivitātēs ir viņa doma par to, ka, iespējams, mūsu šaubas vai neticība nākotnei var tikt apstrādāta, veicinot mūsos ziņkāri par svešiniekiem. Domāju, ka mēs, rīdzinieki, bieži sastopamies ar situāciju, kad mēs runājam citu vārdā, citi runā mūsu vārdā, un mēs tos citus ļoti maz pazīstam,” norāda Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles programmu direktors Kaspars Vanags.

Oksfordas profesors Rīgā līdzīgas sarunas noturējis arī Dailes teātri. Viņš saka, ka Latvija ir interesanta ar savu ģeogrāfisko novietojumu un izaicinājumu, kas līdz ar to nāk. Būdams brits, Zeldins asi izsakās par šobrīd vienu no lielākajām Eiropas problēmām - “Brexit”, sakot, ka tas ir ļoti izpostījis britu ikdienu, jo sabiedrībā aug konflikts un procesu apturēt ir teju neiespējami. Tajā pašā laikā ir cerības uz jaunatni, gan sašķeltajā Lielbritānijā, gan ASV, gan citur pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti