Ministrs: Jāizveido kompensējošs mehānisms radošo personu atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Radošo personu atbalstam plāno veidot kompensējošu mehānismu, pirmdien žurnālistiem pastāstīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Politiķis atzīmēja, ka vienošanās par izmaiņām nodokļu sistēmā ir kompromiss, kurā ir gan ieguvumi, gan zaudējumi. Ieguvumi esot tas, ka 80% no autoratlīdzības nodokļa novirzīs sociālajai apdrošināšanai, kā arī lēmums par darījuma konta ieviešanu.

 Ministrs atzīmēja, ka vienlaikus izmaiņas nekā neparedz pasargāt kultūras darbiniekus, kuru ieņēmumi ir neregulāri un mazi.

Tādēļ Puntulis paredzējis līdz nākamā gada jūlijam atrast iespēju izveidot kādu kompensējošo mehānismu. Tas notikšot ciešā sasaistē ar radošajām savienībām, un atbalsts attieksies uz tiem, kuriem ir radošās personas statuss.

"Covid-19 mums parādīja, ka prakse ar dažādiem nodokļu režīmiem tik un tā atspēlējas. Atbalstam ir jābūt savādāk, nevis nodokļu atbalsta veidā," ideju izklāstīja Puntulis. Viņš pieļāva, ka varētu prasīt naudu arī no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs ("KPV LV") savukārt norādīja, ka vienīgais ceļš kultūras darbinieku atbalstam ir izdevumu pārskatīšana. Tam nav paredzēta papildu nauda.

KONTEKSTS:

Līdz darījuma konta ieviešanai nākamā gada otrajā pusgadā autoratlīdzības personām, kas nereģistrējās kā saimnieciskās darbības veicēji, apliks ar 25% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, ja gada apgrozījums nepārsniedz 25 000 eiro, savukārt lielākam apgrozījumam noteikt 40% likmi. 80% no ieturētā novirzīs valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklim.

Mākslinieki jau izteikušies pret izmaiņām, kā arī plāno zibakciju, lai paustu savu nosodījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti