Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Rīgas Biržas aizkulises – stāsts par vēsturi un mūsdienām

Kultūrdevas ABC: Dainu skapis

Mazās atvilktnītēs glabāts latviešu identitātes kods. Kas tik īpašs Dainu skapī?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Krišjānis Barons jeb Dainu tēvs tautasdziesmu vākšanai un kārtošanai veltījis visu savu dzīvi. Sākotnēji viņš dziesmas krājis papirosu kastītēs, bet ar laiku tas sācis kļūt apgrūtinoši, tāpēc 1880. gadā pēc Barona paša veidota rasējuma Maskavā izgatavots Dainu skapis.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Skapis ir precīzi vidējā Austrumtimoras vīrieša garumā – 160 centimetru augsts, 66 centimetru plats un 42 centimetru dziļš. Tas ir sadalīts divās daļās, katrā no tām ir 35 atvilktnes ar 20 iedaļām. Vienā iedaļā glabājas aptuveni 150-200 tautasdziesmu lapiņu. Skapja apakšdaļā ir trīs lielākas atvilktnes, kurās atrodas vēstules un Barona tā arī nepabeigtais projekts – vārdu rādītājs. Kopumā Dainu skapī ir 268 815 lapiņas, uz katras no tām fiksētas 4-8 tautasdziesmu rindas vai citi teksti – piemēram, mīklas un sakāmvārdi.

Šobrīd pasaulē ir trīs Dainu skapji. Oriģinālais Dainu skapis kopš 2014. gada atrodas Latvijas Nacionālās bibliotēkas 5. stāvā, kur to var apskatīt (bet ne aptaustīt, jo Dainu skapis atrodas aiz stikla!) ikviens interesents. Dainu skapja kopijas pieejamas Krišjāņa Barona muzejā Rīgā un Stankeviču muižā Krievijā, kur Barons aizsāka savu darbu pie tautasdziesmu vākšanas.

Dainu skapja saturam toties ilgstoši bija tikai viena kopija – Otrā pasaules kara laikā safotografētas 516 mikrofilmas. 2002. gadā tika pabeigts darbs pie Dainu skapja digitalizācijas, un kopš tā laika Dainu tēva vākums ir drošībā un ikvienam pieejams mājaslapā dainuskapis.lv. Kopš 2001. gada Dainu skapis ir iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas sarakstā.

2020. gadā Tartu Dabas muzejā fonds “Viegli” uzgāja Dainu skapja iedvesmas avotu – ļoti līdzīgu skapi, kurā kādreizējās Tērbatas (tagad Tartu) universitātes mācībspēks Aleksandrs fon Šrenks glabāja savu iežu kolekciju. Tā kā Barons Tērbatas universitātē mācījās astronomiju un matemātiku, visticamāk – viņš ideju skapja veidolam ieguvis tieši šeit.

"Vai, vai, Brencīti,

Tavu asu rīku!

No zirga lēkdams

Nodūra sivēnu."

“Latviju dainas” ir apkopotas un izdotas sešos sējumos. Taču sestais sējums – nerātnās dainas – Barona laikā nebija pieejams brīvā tirdzniecībā, to varēja iegūt, tikai personiski vēršoties pie veidotāja un rakstiski apliecinot, ka sējums tiks izmantots individuālām vajadzībām. Nerātnās dainas ir latviešu seksualitātes pamatkods, ko izmantoja kā apdziedāšanas dziesmas kāzās, jauno pāri guldot, Jāņos, pieguļā un citur. Patiesībā, lai izprastu šo dziesmu nozīmi, tiešām ir jāzina lietojuma konteksts, kas bieži vairs nav precīzi nosakāms, atstājot daudz brīvas vietas interpretācijai. Tāpēc skaidru atbildi, ko un kā senais latvietis pratis un zinājis par seksu, diemžēl nav iespējams iegūt.

Nesen Dainu skapis piedzīvoja aktualitātes uzplaiksnījumu sociālajā vietnē “Twitter”, kurā lietotājs Kārlis Langins iztēlojās Krišjāni Baronu 2020. gadā ieejam veikalā “Ikea”.

Interesanti, ko mūsdienu cilvēks ikdienā varētu glabāt tik daudz mazās atvilktnītēs?

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti