Leģendārais Dainu skapis ceļo uz Gaismas pili

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Uz Gaismas pili 26.augustā pārvedīs leģendāro Krišjāņa Barona Dainu skapi. Līdz šim tas glabājās Latviešu folkloras krātuvē Latvijas Zinātņu akadēmijā, bet no 29.augusta Dainu skapis būs apskatāms Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Gaismas pils piektajā stāvā. UNESCO Pasaules atmiņas sarakstā iekļautajā Dainu skapī glabājas teju 270 000 tautasdziesmu lapiņu, kas ir digitalizētas un pieejamas arī elektroniskā formātā.

Folkloras krātuves nodaļas vadītājas Ritas Treijas vadībā Latvijas Radio vēl īsi pirms pārcelšanās dodas aplūkot un aptaustīt Dainu skapi tā vecajās mājās. Ieslēgts gaišzaļā metāla apvalkā, Dainu skapis ikdienā cilvēku acīm ir slēpts. Pēdējās desmitgades Dainu skapis atradies Latvijas Zinātņu akadēmijas Folkloras krātuvē - šaurā trešā stāva telpā, kur starp skapjiem pat grūti samainīties.

Skapis ir tapis 1880.gadā Maskavā. To izgatavoja kāds vācu tautības galdnieks. Skapī ir 70 vienādas mazas atvilktnītes, katrā ir 20 arodu [nodalījumu]. Arodos klētī bēra graudus, tāpēc Barons izvēlējās šo vārdu," stāsta krājuma glabātāja Māra Vīksna.

Māra Vīksna ar Dainu skapi strādā jau 45 gadus. Viņa atver tumšā koka skapi, kas no ārienes atgādina pavisam parastu 19.gadsimta mēbeli, bet sevī glabā teju 270 000 ar paša Krišjāņa Barona roku rakstītas un rūpīgi sakārtotas tautasdziesmu lapiņas.

Pats Barons nekad Dainu skapi par Dainu skapi nav saucis, tikai - "Mans dziesmu skapis". Tas nāca pirms pašas izdošanas, kad [Latvju dainu izdevējs Henrijs] Visendorfs ļoti ieteica šo vārdu izmantot nosaukumā. Te ir paša Barona rokraksts - tas ir vissmalkākais, viskaligrāfiskākais," norāda Māra Vīksna.

Dainu skapja mūžs ir raibs - tas ceļojis Baronam līdzi no Krievijas un pa dažādām Barona dzīvesvietām Rīgā. Piemēram, pārceļoties no Pārdaugavas uz Vecmīlgrāvi ar kuģi, Barona sieva Dārta dainu kartītēm apšuvusi īpašas lentītes. Pēc Barona nāves tas glabāts bankas seifā, bet no 1940.gada Dainu skapis atrodas Folkloras krātuvē.

"Toreiz Folkloras krātuve atradās Rīgas pilī, Dainu skapis kādus piecus gadus bijis arī tur. Tālāk tas ceļojis līdzi folkloristiem un bijis Kaķu mājas pagrabā, tagad tas ir šeit [Latvijas Zinātņu akadēmijā], un nu tas dosies atpakaļ uz Pārdaugavu," stāsta Māra Vīksna.

Pirms pārvietošanas katru atvilktnīti atsevišķi iesaiņos un simboliskā darbinieku ķēdē nodos no trešā uz pirmo stāvu. Tā arī, iespējams, būs pēdējā reize, kad darbinieki vēl varēs tās pārcilāt. Jaunajās mājās Gaismas pilī oriģinālais Dainu skapis būs apskatāms piektajā stāvā stikla vitrīnā, tam piemērotā mikroklimatā, taču aptaustīt to vairs nevarēs, atzīst krātuves vadītāja Rita Treija.

Katrs, kas apmeklēs bibliotēku, varēs redzēt skapi, pat neieejot lasītavās. Taču pieiet tam klāt un pieskarties vairs nebūs iespējams. Tagad jau viss ir apskatāms tiešsaistē, katra lapiņa ir digitalizēta, tāpēc pētniekiem vairs nav vajadzības strādāt ar pašu Dainu skapi. To visu var izdarīt internetā," norāda Rita Treija.

Dainu skapi Gaismas pilī atklās 29.augusta vakarā, kad, kā jau vēstījām, notiks galvenie Latvijas Nacionālās bibliotēkas Gaismas pils atklāšanas pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti