Panorāma

Soda bijušo Jelgavas bērnunama vadītāju

Panorāma

A. Ašeradena vadītās ministrijas iepirkumos uzvar "Vienotības" biedres firma

Mākslinieku honorārus nepublicēs

Mākslinieku honorārus par dalību valsts finansētos pasākumos nepublicēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

To mākslinieku honorāri, kuri piedalījušies valsts finansētos pasākumos, arī turpmāk nebūs publiski redzami. Pie tāda kopsaucēja pēc diskusijām otrdien, 4. decembrī, nonākuši Kultūras ministrijas (KM) un nozares pārstāvji. Ministrijā gan norāda, ka šādu informāciju institūcijā ir tiesības pieprasīt un tās vadītājam ir pienākums sniegt atbildi.

Īstu "vētru" sociālajos tīklos radījusi raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" pēdējā sērija, kurā LTV žurnālisti pētīja, cik izmaksājis daudz apspriestais simtgades koncerts pie Gaismas pils – "Mīlestības vārdā. 18+". Daudzi sašutuši par lielajiem mākslinieku honorāriem, un diskusiju radījis arī jautājums par šādu valsts finansētu pasākumu tāmju publisku pieejamību. Par to otrdien sprieda KM un nozares pārstāvji. Galvenā atziņa – konkrētu mākslinieku honorārus publicēt nevarēs arī turpmāk.

"Vienojāmies par vienotu kārtību, proti, to, ka likums neuzliek par pienākumu publiskot autoru honorārus, bet, ja šis pieprasījums iestādei tiek izteikts, tad iestādes vadītājam ir pienākums sniegt informāciju, atbilstoši katram individuālam gadījumam, ko tad attiecīgais līgums paredz," sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība).

Diskusijas dalībnieki norādīja, ka mākslinieku privātumu attiecībā uz honorāru publiskošanu aizsargā starptautiskā prakse.

"Vienmēr ir jāskatās, kas ir sabiedrības interesēs. Vai sabiedrības interesēs konkrētajā gadījumā ir nepieciešams sniegt jau konkrētas ziņas par konkrētiem māksliniekiem līdz beidzamam santīmam, cik konkrēti par ko katrs ir saņēmis, vai vairāk sabiedrībai ir jābūt skaidrībai par principiem, pēc kādiem finansējums tiek izlietots vispār," sprieda VSIA "Latvijas koncerti" valdes loceklis Guntars Ķirsis.

Tika norādīts arī tas, ka honorāru publiskošana noved pie situācijas, kad vairāku mākslinieku atlīdzības tiek salīdzinātas. Ministrijā saka – tās nevar tik viennozīmīgi salīdzināt, jo individuāli jāvērtē katra mākslinieka vārds, ieguldījums pasākumā un viņa individuālās prasības konkrētajā gadījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti