LNB sāk pārvest grāmatas uz jaunām telpām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Gatavojoties pārcelties uz "Gaismas pili", bibliotēka sāk pirmo grāmatu pārvietošanas posmu - līdz gada beigām uz grāmatu krātuvi Silakrogā paredzēts nogādāt ap 200 000 grāmatu, galvenokārt tās, kas ir reti pieprasītas.

Latvijas Nacionālā bibliotēka sāk grāmatas pārvest uz jaunām telpām. Gatavojoties pārcelties uz "Gaismas pili", bibliotēka sāk tikai pirmo grāmatu pārvietošanas posmu - līdz šā gada beigām uz grāmatu krātuvi Silakrogā paredzēts nogādāt ap 200 000 grāmatu. No Tērbatas ielas glabātavas uz Silakroga krātuvi vispirms pārvedīs tās grāmatas, kas ir reti pieprasīta ārzemju literatūra un lielākoties šīs grāmatas izdotas no 20.gadsimta 80. gadiem. Valsts šim uzdevumam piešķīrusi 66 tūkstošus latu un atvēlētājā finansējumā ietilpst arī grāmatu dezinficēšana un citas ar grāmatu pārvešanu saistītas lietas.

Nacionālās bibliotēkas krātuvē Tērbatas ielā grāmatu plaukti viens aiz otra paliek tukši. Sākti darbi, lai pārvestu tūkstošiem grāmatu uz Silakroga krātuves telpām. Strādnieki grāmatas liek plastmasas kastēs, kuras ietin plēvēs, lai pasargātu kravu no rudenīgajiem laika apstākļiem un grāmatu izkrišanas. Lielākā daļa pārvedamo grāmatu šobrīd ir tieši lasītāju mazāk pieprasītās grāmatas, kuru pastāvīgā vieta arī palikšot Silakrogs, nevis jaunā Gaismas pils, stāsta Galvenās grāmatu krātuves nodaļas vadītāja Anita Arājuma.

Uz Silakrogu šobrīd pārved svešvalodās iznākušās grāmatas - franču, angļu, vācu un krievu literatūru, kā arī senākas grāmatas, kurām jau iznākuši atkārtoti, jaunāki izdevumi. Lasītāju pieprasītākās grāmatas parasti esot pēdējos desmit gados izdotās. Grāmatu glabātāja mierina, ka pieprasītās grāmatas tiks transportētas vēlāk - tiešā ceļā uz Gaismas pili.

Bibliotekāre Svetlana Vekmane strādā šeit jau 16 gadu un atzīst, ka pašreizējās Tērbatas ielas krātuves telpas nav piemērotas grāmatām un pat bojā tās. Taču viņa bažījas par tiem lasītājiem, kas tomēr kādreiz meklē vecākas zinātņu nozaru grāmatas un turpmāk tās lasīšanai saņems novēloti.

Par piešķirto finansējumu bibliotēka līdz novembra beigām veikšot 15 grāmatu kravu pārvedumus, kopā uz jauniem plauktiem pārceļot aptuveni desmito daļu no kopējā miljona grāmatu, kuras jāpārved uz gaismas pili. Ir zināms, ka lielā pārcelšanās kopumā aizņems septiņus mēnešus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti