Liepājas muzejā atklāj 17.-19. gadsimta interjera priekšmetu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Ceļā uz 17.- 19. gadsimta interjera muzeju Liepājā Kungu ielā 24" – ar šādu nosaukumu Liepājas muzejā atklāta krājuma priekšmetu izstāde, kas veidos daļu no jaunā muzeja interjera. Topošajā muzeja ēkā, kur senāk atradusies Hoijeres kundzes viesnīca, šobrīd notiek apjomīgi restaurācijas un būvniecības darbi. 

Liepājas muzejā atklāj izstādi ar 17.-19. gadsimta interjera priekšmetiem
00:00 / 03:22
Lejuplādēt
Liepājas muzejs jau vairāku gadu garumā mērķtiecīgi strādā kopā ar arhitekti Liesmu Markovu, lai atrastu vispiemērotākos priekšmetus topošajam muzejam. Markova atzinīgus vārdus velta muzejam, kas veicis nopietnus priekšdarbus.

 

"Muzejam ir brīnišķīgi priekšmeti fondos, kaut vai šis brīnišķīgs skapis, kas saglabājies no 17. gadsimta tepat Liepājā, nevis iepirkts Holandē. Tā ir Latvijas un Eiropas mēroga vērtība," norāda Markova.

Līdz šim paveikts apjomīgs darbs, lai varētu izveidot izstādi un iepazīstināt sabiedrību ar tiem priekšmetiem, kas piepildīs ar saturu un radīs īpašas noskaņas jaunajā interjera muzejā. Par soļiem, kas jau sperti, stāsta Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. 

"Pašiem šī izstāde ir patīkams atklājums. Skaidri redzam, kas mums ir, bet kas vēl trūkst.

Ja 19. gadsimta priekšmetus vēl var Latvijā iepirkt, tad ar 17.gadsimta [priekšmetiem] ir ļoti lielas problēmas. Mēs meklējam Vācijā un Holandē.

Holandē tāpēc, ka Hoijeres kundze bija holandiete un, tā kā Liepājai bija cieša sasaiste tajā laikā ar holandiešu kuģiem, tad pieļaujam, ka daudz ko tur izvēlējās un pirka no tirgotājiem," saka Kārkla. 

Lielākais izaicinājums ir vēl priekšā, kā muzeju un ekspozīciju padarīt dzīvu, kā radīt reālas sajūtas ar tērpiem un aktivitātēm, kā arī izstāstīt pašas Hoijeres kundzes stāstu, kuras viesnīcā savulaik viesojies pat Krievijas imperators Pēteris I. Nedaudz ieskatīties senajā vēsturē ļaus dažas atrastās liecības, atzīst muzeja direktore. 

"Muzeja krājumā ir arī dokumenti. Atradām mājas un līgumu grāmatu, kur ir reģistrēti Hoijeres nama pirkumu līgumi un īpašnieki," atklāj Kārkla.

Liepājas muzejā topošā 17.-19. gadsimta interjera muzeja priekšmetu izstāde būs paskatāma līdz 22. septembrim. Pats muzejs Liepājā durvis varētu vērt 2021. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti