Liepājā «Muzeju nakti» svinēs 30 vietās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas muzejs ir unikāls ar to, ka "Muzeju naktij" organizē sadarbības partnerus visā pilsētā. Šogad svētku svinēs 30 dažādās vietās, intervijā Latvijas Radio stāstīja muzeja vadītāja Dace Kārkla.

"Muzeju naktī" pasākumi paredzēti arī muzeja ēkā un dārzā. Notiks grupas "Tautumeitas" koncerts, lekcijas par šūpuļa tēmu. Īpaša instalācija būs veltīta pirts tēmai. Savukārt noslēgumā paredzēts džeza koncerts. Muzejā dārzā notiks arī radošās darbnīcas, teātra uzvedumi un viesosies folkloras kopas.

Savukārt nodaļā "Liepāja okupācijas režīmos", pēc Kārklas teiktā, muzeja darbinieki vienmēr cenšas taisīt pasākumus pagalmā, lai aicinātu ārā apkārtnes bloka mājās dzīvojošos cilvēkus. Šeit būs frizūru un tērpu darbnīcas 80.gadu stilā, kā arī paredzēta balle. Vienlaikus muzeja nodaļā ir izstāde par dzintaru un Vinifredu Krauči - bijušo "Radio Brīvā Eiropa" reportieri.

Kārkla stāsta, ka Liepājas muzejs katru jauno apmeklētāju pārsteidz ar to, cik skaista ir tā ēkā, kura būvēta 19. un 20.gadsimta mijā. Liepājas galvenais arhitekts Pauls Makss Berči to projektējis koktirgotājiem, un tā bijusi dzīvojamā māja.

Muzeja direktore norāda, ka muzeja krājumā ir 136 tūkstoši vienību. Pateicoties muzeja dibinātājām Jānim Sudmalim, tajā var sajust Dienvidkurzemes identitāti - savākta liela etnogrāfisko lietu, īpaši tekstīliju kolekcija. Kārkla lepojas, ka tas ir lielākais etnogrāfisko lietu klāsts ārpus Rīgas.

"Pie mums bieži atrod atrod pat tādas lietas, kādu nav lielajā Nacionālajā vēstures muzejā," uzsver Kārkla.

Viņa stāsta, ka muzejā mēģina apvienot klasisko vērtību krāšanu un pētīšanu ar krājuma popularizēšanu, lai cilvēkam, ienākot muzejā arī bez specifiskām vēstures zināšanām, būtu emocionālais baudījumus un viņš uzzinātu ko jaunu.

Kārkla arī norāda, ka izstādes ir viens no galvenajiem apmeklētāju piesaistes instrumentiem. "Jo saistošāka izstāde, jo vairāk apmeklētāju un Latvijā un ārzemēs vairāk uzzina par muzeju," saka Kārkla. Lielajā izstāžu zālē pašlaik skatāma Kazahstānas mākslinieces Leilas Mahatas izstāde "Te es esmu", kurā Vīnē dzīvojošā Mahata izpauž savu Kazahstānas identitāti. Sadarbībā ar autori nākamgad Liepājas māksla būs skatāma Kazahstānā.

Savukārt guļamistabu spārnā skatāma Aleksandra Vasļijeva un muzeja kopīgi veidotā "Art deco" stila izstāde par starpkara periodu. Kopdarbs veltīt Latvijas simtgadei.

Tāpat Liepājas muzejs noslēdzis līgumu ar firmu "Re&Re", lai tiktu atjaunots Pētera I namiņš, lai parādītu interjeru 17.gadsimta beigās un 18.gadsimta sākumā. Otrajā stāvā atklātas bērnistabas tapetes no 19.gadsimta, kuras arī plānots restaurēt.  Namiņu paredzēts atvērt 2019.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti