Līdz ar pārcelšanu uz Tabakas fabriku varētu apvienot Kino muzeju un Foto muzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc Rīgas Jaunā teātra (JRT) pārcelšanās atpakaļ uz telpām Lāčplēša ielā pašlaik teātra apdzīvotās Tabakas fabrikas telpā paredzēts izmitināt Rīgas Kino muzeju un Fotogrāfijas muzeju. Tos varētu arī apvienot, vēsta LTV raidījums “Kultūršoks”.

Pēc tam, kad JRT pārcelsies atpakaļ uz savam īstajām mājām, Tabakas fabrika nestāvēs tukša, un apkaime pārtaps par radošo kvartālu, kur iecerēta vieta arī Latvijas Kultūras akadēmijai, Fotogrāfijas un Kino muzejiem. 2021. gada pavasarī jau ieplānots sākt būvdarbus. Patlaban rit sarunas ar metu konkursa uzvarētajiem.

Jaunu māju gaidās Fotogrāfijas muzejs jau ir sen, un pārcelšanās jautājums muzejam ir akūts. “Mēs esam privātīpašumā – pietiekami dārgi ir jāmaksā par šīm telpām, un droši vien labāk būtu šo naudu ieguldīt citādā veidā. Otrs ir arī tas, ka mums ir ļoti mazas krājumu telpas, un krājums papildinās ļoti ātri. Un nav stiprināti griesti, un tas kaut kādā brīdī varētu būt arī bīstami,” stāsta muzeja vadītāja Maira Dudareva.

Izrādās, Fotogrāfijas muzejs jau 20 gadus meklē jaunas telpas. “Protams, ka tāds stāvoklis neveicina muzeja attīstību. Šobrīd jūs redzat – mēs uzlabojam veco ekspozīciju, nomainām anotācijas, jo visu laiku ir ziņa, ka mēs tūlīt pārvāksimies. Un, protams, ka, pārejot uz jaunām telpām, mēs veidosim jaunas izstādes, jaunas ekspozīcijas. Bet, ja tas tiek atlikts, mēs atkal atliekam šos darbus, plānojam kaut ko citu un turpinām sēdēt uz saviem čemodāniem,” saka Dudareva.

Uz Tabakas fabriku Miera ielā gaida arī Rīgas Kino muzejs. “Esošās telpas - tām ir gan savi plusi, gan mīnusi, bet galvenokārt mūs ierobežo šo telpu ļoti mazais apjoms, arī sarežģīti mūsu atrašanas apstākļi, arī tas, ka mums trūkst savas kinozāles, kas mums būtu ļoti nepieciešama. Tā kā šeit ir ļoti daudz faktoru, kas mūs ierobežo attīstīt savu darbību tādā apmērā, kādā mēs to vēlētos.

Tabakas fabrikā šīs iespējas tiktu piepildītas un paplašinātas,

jo tur arī esošajā projektā ir paredzēta kinozāle, kas mums ir ļoti nepieciešama. Par to mēs tiešām ļoti priecājamies. Un tur būtu arī plašākas telpas gan izstādēm un ekspozīcijām, gan arī izglītojošā darba nodrošināšanai,” stāsta muzeja vadītāja Zane Balčus.

Pastāv iespēja, ka Kino un Fotogrāfijas muzejus varētu apvienot. To apliecina Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone: “Jā, šāds konceptuāls risinājums tika pieņemts, un tas process šobrīd ir jāturpina līdz rīcības modelim. Mēs redzam, ka šajā plānā melnais laukums ar diviem korpusiem ir domāts gan kino, gan foto funkcijai.”

Pašlaik pastāv bažas par aizķeršanos Lāčplēša ielas nama pārbūvē. Kultūras ministrijā gan apgalvo, ka “TabFab” radošā kvartāla būvniecība var notikt arī paralēli tam, ka teātris vēl atrodas savā pagaidu mājvietā. “JRT atrodas šajā daļā, bet radošo industriju inkubatoru attīstībai šīs ēkas vispār netiek izmantotas šobrīd. Tā kā, pareizi organizējot darbus, process var notikt arī pakāpeniski. Šobrīd apstiprinātais laika rāmis paredz to, ka līdz 2022. gada decembrim ir jāpabeidz procesi.

Un šobrīd mūs nekas nekavē, lai mēs savlaicīgi sāktu darbus ar tām vietām, kur JRT šobrīd nav izvietots,” saka Vilsone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti