Latvijas Tautas frontes 25.gadadienas svinībām atvēl 111 tūkstoš latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Tautas frontes 25.gadadienas pasākumi būs daudzveidīgi un tajos tiks iesaistīti jaunieši un izmantotas arī modernās tehnoloģijas, otrdien preses konferencē žurnālistiem sacīja pasākumu organizatori.

Ministru prezidenta ārštata padomniece un darba grupas Latvijas Tautas frontes dibināšanas 25.gadskārtas pasākumu organizēšanai locekle Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") uzsvēra, ka šādu pasākumu rīkošana ir ārkārtīgi būtiska, jo Latvijas Tautas frontei bijusi izcila nozīme ne tikai Latvijas, bet arī plašākā mērogā. "Latvijas neatkarības atgūšana parlamentārā ceļā bija Latvijas Tautas frontes misija, mērķis un uzdevumus, un to šī simtiem tūkstošu lielā organizācija arī salīdzinoši īsā laikā un izmantojot ļoti šauras ģeopolitiskās iespējamības arī izdarīja," sacīja Ēlerte.

Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns sacīja, ka ar Latvijas Tautas frontes sasniegumiem ir pamats lepoties ne tikai tiem, kas piedalījās šajos notikumos, bet arī tām paaudzēm, kuras šos notikumus nav piedzīvojušas. Īvāns, kurš atbild par vienu no vērienīgākajiem jubilejas pasākumiem - Latvijas Tautas frontes muzeja jauno ekspozīciju -, sacīja, ka ekspozīcijā būs atrodami materiāli, sākot no pirmajiem individuālajiem protestiem līdz pat manifestācijai Mežaparkā un pilnīgai neatkarības iegūšanai. Muzejā tiek izmantoti ne tikai 80. un 90.gadu interjera elementi un priekšmeti, bet arī jaunākās tehnoloģijas - skārienjūtīgie ekrāni, ar kuru palīdzību varēs iepazīties ar Tautas frontes vēsturi.

Savukārt Cēsu vēstures un mākslas muzeja vadītāja Dace Tabūne stāstīja, kā noritējis darbs pie ceļojošās izstādes izveidošanas, lai skolu jauniešiem stāstītu par Tautas fronti. Proti, pirms tam rīkotas skolēnu un tautfrontiešu apaļā galda diskusijas, lai uzzinātu, ko jauniešiem nepieciešams zināt par Atmodas laiku.

"Tiek aicināti skolu jaunieši, kuri jau bija iepriekš nedaudz sagatavojušies un neatnāca kā baltas lapas. Viņi tikās ar tautfrontiešiem, un tā mēs meklējām atbildes uz jautājumiem, ko tad šodienas jaunietis zina, kādas ir viņa zināšanas par tik nesenu vēsturi. Izkristalizējās arī jautājums par to, kas šodienas jaunietim ir svarīgi un par ko mums vajadzētu šajā izstādē runāt," saka Tabūne.

Jaunu dokumentālo filmu par Tautas fronti veido režisors Askolds Saulītis. Viņš solīja, ka filma stāstīs par Tautas frontes vēsturi no "sākuma līdz beigām", īpašu vērību pievēršot kustības veidošanās pirmsākumiem, kas līdz šim palicis novārtā. "Mēs esam pieraduši pie barikāžu laika filmām vai sižetiem, mēs esam pieraduši pie puča laika filmām vai sižetiem, bet Austrumeiropas un Baltijas konteksts mūsu filmā ir viens no svarīgākajiem aspektiem," teica režisors.

Ministru kabinets otrdien nolēma piešķirt 111 496 latus no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai īstenotu iecerētos Latvijas Tautas frontes 25.gadadienas pasākumus.

Latvijas Tautas frontes jubilejas pasākuma programma paredz Latvijas Atmodas sveikšanas sarīkojumu ar noslēguma pasākumu pie Brīvības pieminekļa 5.oktobrī, konferences "Latvijas Tautas frontes uzvara Augstākās Padomes vēlēšanās - parlamentārisma atjaunošana Latvijā" atspoguļošanu Latvijas Televīzijā, fotogrāfiju izstādi, piemiņas zīmju izveidi un novietošanu pie ēkām, kas saistītas ar Latvijas Tautas frontes darbību, un vēl citas aktivitātes, tostarp Sandras Kalnietes ("Vienotība") grāmatas "Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza" tulkojuma angļu valodā izdošanu.

Kultūras ministrijai nepieciešami 89 436 lati Latvijas Tautas frontes 25.gadadienas pasākumu kopuma nodrošināšanai, Izglītības un zinātnes ministrijai - 10 708 lati konkursu Latvijas skolu jaunatnei organizēšanai, Ārlietu ministrijai paredzēti 9352 lati pārskaitīšanai Latvijas institūtam interaktīva, informatīva šķirkļa izveidei Latvijas oficiālajā "Facebook" lapā un Kalnietes grāmatas "Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza" tulkojuma angļu valodā izdošanai, bet Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei nepieciešami 2000 latu pārskaitīšanai Latvijas Televīzijai, lai nodrošinātu Saeimas rīkotās konferences "Latvijas Tautas frontes uzvara Augstākās Padomes vēlēšanās - parlamentārisma atjaunošana Latvijā" pieejamību Latvijas sabiedrībai.

Īstenojot iecerētos pasākumus, tiks nodrošināta Latvijas Tautas frontes 25 gadu jubilejas norise gan nacionālā mērogā, gan starptautiski.

2013.gada oktobrī apritēs 25 gadi kopš Latvijas Tautas frontes dibināšanas kongresa, kas kļuva par plašu tautas kustību, kura uzņēmās līdera lomu cīņā par Latvijas neatkarības atgūšanu. Lai pieminētu šī notikuma 25.gadadienu, plānots rīkot virkni pasākumu un to organizēšanai izveidota darba grupa, kurā piedalās nozaru ministriju, nevalstisko organizāciju, Rīgas domes un Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti