Kultūras notikumi šonedēļ. Iesaka Lilita Eglīte.

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šī nedēļa būs īpaša ne vien ar raibu kultūras notikumu karuseli, bet arī ar ilgi gaidītā pavasara atnākšanu. Beidzot! Par sinoptiķu solījumiem gan neesmu tik droša, bet kultūras programmā tiešām valda pavasaris. Kultūrlisti šonedēļ iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" pārstāve Lilita Eglīte.

1. Brīnumskaista mūzika

Kas var būt labāks par Mocarta, Dvoržāka un Štrausa serenādēm skaista pavasara vakara ievadā? 5. aprīlī plkst. 19.00 Spīķeru koncertzālē ''Sinfonietta Rīga'' pūšaminstrumentu grupa iedvesmojošā diriģenta un obojista Lāslo Hadadi vadībā sola iedziļināties serenādes žanrā un aizraut ne tikai romantiķus, bet arī rūdītus skeptiķus. Koncertā skanēs arī Latvijā reti dzirdēts Viktora Ēvalda kvintets.    

2. Svētki fotogrāfijas cienītājiem

5. aprīlī sākas Rīgas Fotogrāfijas biennāle, kas šogad pievēršas pašizpratnes jautājumiem. Labprāt apmeklētu divas izstādes. 2016. gadā fotomāksliniece Inga Erdmane fotogrāfijas meistardarbnīcā uzaicināja piedalīties piecus probācijas dienesta klientus.

Rezultātā tapa 1000 lappušu bieza fotogrāmata “Nezināšanas prieks”, kas dokumentē radošo procesu un iepazīstina ar piecu dalībnieku attēlu kolekciju. Viņu darbi būs aplūkojami izstādē Latvijas Fotogrāfijas muzejā.

Toties mākslas galerijā “MuseumLV” būs iespējams ļaut brīvu vaļu iztēlei, piedaloties ironiski rotaļīgā projektā “Šodien es esmu nāriņa. Rīt es būšu vienradzis.” Latvijas un ārzemju laikmetīgās mākslas un popkultūras pārstāvji masu kultūras produktus izstādē transformēšot krāšņās vīzijās un sociālajā aktīvismā. Intriģējoša šķiet izstādes atklāšanā piesolītā Ivara Grāvleja un Margrietas Griestiņas performance – pieradinātās modes skate “Kebabs.” 

3. Lasāmviela par mākslu

Lasīšanai un vizuālai baudīšanai iesaku mākslas zinātnieka Zigurda Konstanta monogrāfiju “Georgs Šenbergs”, kas tapusi izdevniecībā “Neputns.” Tas ir stāsts par Latvijas mākslas leģendu un, iespējams, visnoslēpumaināko latviešu mākslinieku Georgu Šenbergu, kuram pieder vārdi: “Pasaule man nav nekāds līdzautors.”

Viņa dzīves laikā notika tikai viena personālizstāde, bet liela daļa mākslinieka darbu 1995. gadā gāja bojā ugunsgrēkā.

Z. Konstants izveidojis G. Šenberga darbu izlasi ar vairākiem līdz šim nezināmiem mākslas darbiem no muzeju un privātajām kolekcijām, ko papildina unikālas dokumentālas fotogrāfijas. Īsts atklājums ir paša Šenberga “Domu fiksāciju” lapas ar pierakstiem, shēmām un viņam vien saprotamiem rēbusiem. Mākslinieks savā dzīvē vadījies pēc principa: “Tikai nekļūt populāram! Bailes, ka tas traucē Darbu darīt.”

4.  Pastaiga Buļļusalā

Ja jau pavasaris, tad laiks doties dabā! Un kāpēc ne uz Latvijas lielāko salu – Buļļusalu – tepat Rīgā? Tur ir jūra, priežu mežs un upe, bet Vakarbuļļu ielas galā atrodas skulptūru parks, ko izveidojis tēlnieks Pauls Jaunzems. Katra skulptūra ir unikāla, jo darināta ar tiešo kalšanas metodi, veidojot attiecības ar ainavisko vidi. Mākslinieks strādā tikai ar rokas instrumentiem, kaļ, slīpē un kārto Latvijas akmeņus telpiski izteiksmīgās kompozīcijās. Tēlnieka darbnīca atrodas turpat blakus brīvā dabā un, ja paveicas, var vērot arī radošo procesu.         

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti