Panorāma

Brīdina par ļoti stiprām narkotikām, ko slēpj veipos

Panorāma

Panorāma

Kultūras ministrs nenosoda uzstāšanos ar Krievijas māksliniekiem

Kultūras ministrs nenosoda Latvijas mākslinieku uzstāšanos ar Krievijas pārstāvjiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kultūras ministra Naura Puntuļa (Nacionālā apvienība) ieskatā Latvijas mākslinieku uzstāšanās kopā ar Krievijas pārstāvjiem ir katra "sirdsapziņas jautājums". Piemēram, Vīnes operā nupat mirdzēja divas pasaulslavenas zvaigznes – latviešu Elīna Garanča un krievu Anna Ņetrebko. Par Vladimira Putina atbalstīšanu Ņetrebko ir izslēgta no daudzu prestižu opernamu repertuāra. Garančas izvēlē uzstāties kopā ar Ņetrebko raisījusi jautājumus par to, kur ir mākslinieku kompromisa robeža. 

Austrijas galvaspilsētas Vīnes mūziku mīlošo publiku joprojām turpina sajūsmināt talanti no visas pasaules. To skaitā, protams, no Latvijas. Taču arī no Krievijas.

Krievijas dziedātāja Anna Ņetrebko – viens no pasaules izcilākajiem soprāniem jau daudzus gadus, viņai ir arī Austrijas pilsonība. Ņetrebko ir bijusi ilggadēja prokremlisku uzskatu paudēja, Vladimira Putina atbalstītāja un 2014. gadā pozējusi ar Doneckas okupantu karogu. Vēlāk gan ir Krievijas sākto karu nosodījusi. 

Taču daudzi opernami ar Ņetrebko sadarbību ir pārtraukuši. Piemēram, Ņujorkas ''Metropolitan'', ar ko māksliniece sadarbojusies aptuveni 20 gadus, paziņojis, ka par tālāko lems, ja Ņetrebko ilgtermiņā parādīs, ka visā pilnībā distancējusies no Putina. Arī Krievijā, piemēram, Novosibirskas opera atcēlusi Ņetrebko uzstāšanos, pārmetot, ka viņai dzīve Eiropā un tās skatuves ir svarīgākas par dzimtenes likteni. 

Ņetrebko intervijā laikrakstam "Die Zeit" norādījusi: "Jā, es netaisos visiem izpatikt. Lai tā būtu, varu ar to dzīvot. Un, jā! Es vēlos sēdēt uz diviem krēsliem vai pat uz visiem trim, ja tas būs nepieciešams. Pienāks laiks, kad cilvēki sapratīs, ka neesmu savas dzimtenes nodevēja un arī neesmu pret Ukrainu. Es cenšos palikt cilvēks." 

Ņetrebko Aīdas lomā un Elīna Garanča – Amnerisa. Abas janvārī dziedāja četrās izrādēs.  Amnerisa bijusi Garančai īpaši ilgi gaidīta loma, ko pati māksliniece salīdzinājusi ar uzkāpšanu Everestā. Intervijai Latvijas Televīzijai Garanča nepiekrita. No viņas teiktā Latvijas Radio 3 programmai "Klasika" saprotams, ka izrāde sākta gatavot jau pirms četriem, pieciem gadiem un tagadējo politisko situāciju teātris cenšas apiet.

Garanča intervijā pauda: "Vispār teātris šinī konkrētā situācijā ir norobežojis un acīmredzot apzināti arī pasargājis mūs visus. Jo parastais, ierastais interviju skaits ir pilnīgi likvidēts faktiski. (..) Jo es domāju, ka viņi patiešām negribēja atļaut politiskajai situācijai pārņemt, tā teikt, vēsturisko muzikālo situāciju un tiešām norobežojās no visa."

Decembrī noteiktās sankcijas pret Krieviju esot daudz ko sašūpojušas. Tomēr izrādes notika. Pirms katras izrādes bija arī nelielas piketētāju grupas. Un, kā ziņo aculiecinieki, Ņetrebko esot sargājušas pat piecas policijas ekipāžas.

"Es savu nostāju par notikumiem neesmu mainījusi. Mana pozīcija, kāda viņa ir, tāda viņa arī ir. Un es konkrētajā mirklī reducēju tikai uz savu profesionālo uzstāšanos bez jebkādām iedomām. Un, kas notiks nākotnē, to mēs neviens nezinām. Bet varu tikai pateikt to, ka es domāju, ka šis kopsavilkums ar visiem dziedātājiem, kas mēs esam, ir unikāls. Un es domāju, ka tas nekad vairs neatkārtosies," norādījusi Garanča.

Tomēr kur ir mākslinieku kompromisa robeža? Jautājumus par to ir raisījusi Garančas izvēle.

Latvijas Televīzijas Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle norādīja: "Jā, es to nosodu. Un es nevaru atbalstīt šādas izvēles nekādā veidā šajā laikā, šobrīd kāds ir, kādu mēs piedzīvojam Eiropā. Bet, protams, ja mēs skatāmies uz mākslas pasauli un politiku, tad vienmēr šīs izvēles un šie mākslinieciskie argumenti bieži vien spēlē ļoti, ļoti lielu lomu. Un, ja mākslinieks savā sirdī un dvēselē vēlas īstenot kādu projektu, kas viņam nozīmē ļoti, ļoti, ļoti daudz, tad ir iespējami dažādi kompromisi."

Tiek arī atgādināts, ka Garanča jau pirmajā kara dienā atteicās no koncertiem Krievijā. Ir nosodījusi karu, Putina režīmu. Vairāki simti miljonu pasaulē redzēja viņas uzstāšanos kopā ar "Berlīnes filharmoniķiem" no Liepājas translētā koncertā, kas bija solidaritātes apliecinājums  Ukrainai. 

Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs Orests Silabriedis atzīmēja: "Man ir ļoti bail no tā, ka mēs kļūstam arvien kategoriski nosodošāki attiecībā pret citiem. Jo man liekas, ka tikai tas, kurš pats ir ļoti precīzi formulējis savu attieksmi pret karu, pret krievu kultūru, pret krievu valodu, pret visu to, kas notiek pasaulē, tikai tas ir nosodīšanas cienīgs. Un, lai nosodītu, ir jābūt kristālskaidram prātam. Jautājums, cik daudziem no mums tāds ir? Es noteikti nenosodu, jo es neuzņemos pateikt to, kas notiek cita cilvēka prātā, sirdī. Bet es gan varbūt ieteiktu mazliet vairāk domāt par to."

Vīnes izrādē bija arī vairāki Latvijas sabiedrībā plaši pazīstami apmeklētāji. To vidū arī bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš gan intervijai nepiekrita. 

Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) norādīja: "Elīna Garanča ir brīvmāksliniece. Tas, kā viņa veido savu mākslinieces karjeru un kādus akcentus tajā liek, tā ir viņas personīga izvēle. Un es to nekomentēšu. Cits jautājums ir par Annu Ņetrebko. Tas, ka Annai Ņetrebko šobrīd ir atkal atvērtas pasaulē nozīmīgu operteātru durvis, tas mani patiešām mulsina."

Jautāts par to, kāds būtu viņa lēmums, aicinot Garanču uz kādu no Latvijas valsts rīkotiem un finansētiem pasākumiem, Puntulis atbildēja: "Tas ir provokatīvs jautājums, es uz to šobrīd neatbildēšu. (..) Tad arī droši vien es vērtēšu šo situāciju. Es šobrīd negribētu, nepārrunājis ar Elīnu viņas izvēles, es negribētu šo komentēt."

Kultūras ministra ieskatā Latvijas mākslinieku uzstāšanās kopā ar Krievijas pārstāvjiem ir "katra sirdsapziņas jautājums".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti