Jau pēc gada Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Nacionālā bibliotēka, pasaules koru olimpiāde, dzintara spēks, brīvības ielas brīvība un nebrīve, okeāns kā arī citi pasākumi jau pēc gada iemirdzēsies Rīgā kā Eiropas kultūras galvaspilsētā.

Nacionālā bibliotēka, Pasaules koru olimpiāde, "Dzintara spēks", "Brīvības ielas brīvība un nebrīve", "Okeāns", kā arī citi pasākumi jau pēc gada iemirdzēsies Rīgā kā Eiropas kultūras galvaspilsētā. Viss šis gads būs aktīva gatavošanās, lai galvaspilsētu sapucētu un saorganizētu priekam, kultūras izpētei un svinībām, kas aicinās rīdziniekus un Rīgas viesus no Latvijas un visas pasaules.

2012. gadā Pasaules koru olimpiādē koris "Sola" ieguva trīs zelta medaļas jaukto koru, folkloras un sakrālās mūzikas kategorijās. Kā atceras kora dziedātāja Ilze Tormane, tas bijis liels notikums. Tomēr jau nedaudz vairāk kā pēc gada koru olimpiāde notiks arī Rīgā. Līdz ar uzvaru uz Latviju atvests arī olimpiādes karogs, kas lepni varēs plīvot 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Ilze saka, ka viņu uztrauc tas, kā Rīga spēs uzņemt dziedātājus no visās pasaules malām, lai viņi iemīlētu šo pilsētu.

Koru olimpiāde ir tikai viens no kultūras galvaspilsētas programmā iekļautajiem pieturas punktiem. Vieta atvēlēta kino, mūzikai, teātrim, dejai, ielu kultūrām, radošajiem kvartāliem, tirdzniecībai, dzejai, literatūrai, bērniem… Domāts par visu, lai gada garumā Rīga spīdētu. Programmas vadītāja Aiva Rozenberga skaidro, ka gatavošanās notikumam rit jau vairākus gadus, un šī ir iespēja no latvietim tipiskās viensētas izkļūt un sadarboties ar citiem.

Gada mērķi ir veicināt radošumu un kultūras daudzveidību, arī runāt par attīstību, pilsonisko viedokļu daudzveidību, ilgtspēju. Mērķis ir ambiciozs un prasa lielu sabiedrības līdzdalību. Kā norāda izdevuma "Kultūras Diena un izklaide" galvenā redaktore Dita Rietuma, svarīgi, lai svētki gada garumā ir kaut kas vairāk nekā tikai svētki. Viņa cer, ka Rīga ne tikai nesīs savu vārdu Eiropā, bet arī Latvijas iedzīvotājiem atklās Eiropas kultūras daudzveidību

Pasākuma organizatori redz iespēju, ka pēc nākamā gada nodibinājums "Rīga 2014" mērķēs kļūt par pasaules grāmatu galvaspilsētas statusu 2018. gadā. Tāpēc arī kultūras galvaspilsētas atklāšanas sāksies ar pasākumu: cilvēku ķēdi, kas pārnesīs grāmatas no vecās uz jauno bibliotēku.

Pagaidām organizatori vēl nestiedz iepazīstināt ar precīzu notikumiem, pasākumiem un svētkiem bagāto programmu, to sola martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti