Kultūras ziņas

Saksofonistam Zintim Žvartam – 50

Kultūras ziņas

"Cirque du Soleil" viesizrādes Rīgā

Izsolē izlikta Blankenfeldes muiža

Izsolē pārdos Jelgavas novada kultūras pieminekli – Blankenfeldes muižu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izsolē nonācis viens no interesantākajiem Jelgavas novada tūrisma objektiem – Blankenfeldes muiža, kas atrodama arī valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā. Gadā to apmeklē vairāk nekā divi tūkstoši  viesu, tomēr muižas īpašniekam, uzņēmumam “JVB”, nākas šķirties no īpašuma, lai segtu parādsaistības pret banku.

Blankenfeldes muižas pirmsākumi meklējami jau 15. gadsimtā, kad toreizējais Livonijas ordeņa mestrs zemi starp Platones un Svētes upēm izlēņoja Klausam fon Medemam. Vēlākos laikos šeit mājojuši vairāki muižkungi.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas muiža atkal kļuvusi par privātīpašumu. Sākotnēji to iegādājusies pēdējā muižkunga fon Hāna mazmeita, bet kopš 2007. gada muižas komplekss ir uzņēmuma ''JVB'' īpašums, kas tajā ieguldījis ne mazums darba un līdzekļu. Restaurēta nav vien pati kungu māja.

Vilces pagasta pārvaldniece Anda Duge uzsver, ka sakopta ir ļoti liela teritorija:

“Ļoti liela teritorija ir sakopta. Ir parks skaists. Pati muiža ir vizuāli skaista.”

Muiža darbojusies gan kā viesnīca, gan kā interesants tūrisma objekts. Restaurētajā vāgūzī atrodas lielākā zvanu kolekcija Baltijā, bet 19. gadsimtā kungu mājā uzturējies Francijas karalis Luijs XVIII. Muižā joprojām saglabājies manteļskurstenis, kā arī reti sastopamas mazās arhitektūras formas. Muiža ir gan valsts, gan arī vietējas nozīmes kultūras piemineklis, tomēr tagad tā parādu dēļ nonākusi zem izsoles āmura. Nekustamajam īpašumam ir vairāki apgrūtinājumi. Uz to nostiprināta hipotēka 375 000 eiro apmērā par labu Citadeles bankai, kā arī uzkrājies nodokļu parāds vairāk nekā 6000 eiro apmērā. Muižas saimnieks Valdis Jākabsons telefonsarunā šo faktu apstiprina, bet plašāk komentēt nevēlas.

Vilces pagasta pārvaldniece pauž, ka ziņa nav pārsteigusi, jo bijis jau dzirdēts, ka muižā neiet viegli. Toties pārsteigums tas izrādījies reģionālajam tūrisma centram.

Jelgavas reģionālā tūrisma centra speciālists Sandis Liepa stāsta:

“Mums, piemēram, 2020. gada materiālos Blankenfeldes muiža joprojām ir iekļauta, jo mums nebija atnākusi tāda informācija, ka viņiem kaut kas mainās. Liela daļa no tūristiem mums nāk no Lietuvas, un lietuviešiem viens no objektiem, kas ir pa ceļam, ir Blankenfeldes muiža.”

Izsolei var pieteikties līdz 2020. gada 29. janvārim. Gan pagasta pārvaldē, gan tūrisma centrā cer, ka potenciālais saimnieks iesākto turpinās un muiža joprojām būs pieejama apskatei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti