Hipijiem, pankiem un metālistiem veltīta kino un mūzikas programma Kaņepes Kultūras centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 6. līdz 8. decembrim “Kino Augusts” un Kaņepes Kultūras centrs piedāvā kino un mūzikas programmu, kurā iepazīstina ar hipiju, panku un metālistu subkultūru ietekmi uz Padomju Savienības izjukšanu un jaunas sabiedriskās identitātes radīšanu, medijus informē organizatori. “Kontrkultūra” programmas ietvaros tiks izrādītās filmas no Latvijas un kaimiņu valstīm (“Jelgava 94”, “The Youth Against Soviets”, “Kaza kāpa debesīs”, “Padomju hipiji”), kā arī uztāsies tādi mākslinieki kā Inokentijs Mārpls un Māris Šverns.

“Kur palikusi kontrkultūra? Kuras pagājušā gadsimta kontrkultūras idejas ir dzīvotspējīgas šodien? Šī kino un mūzikas programma veltīta kontrkultūras izpausmēm Baltijas valstīs Padomju Savienības pastāvēšanas laikā un pēc tās sabrukšanas. Panki, metālisti, hipiji – subkultūras, kuras vērsās pret dominējošo un vispāratzīto uzskatu plūsmu. Kinoteātrī “Kino Augusts”, kurš atrodas Kaņepes Kultūras centrā, šajā programmā tiks rādītas četras filmas ar filmas režisoru piedalīšanos katrā no seansiem, savukārt muzikāli priecēs Inokentijs Mārpls, Māris Šverns, kā arī dīdžeji Šmits un DJ Knab,” stāsta “Kino Augusts” pārstāve Madara Enzele.

6. decembrī

Pulksten 19.00 subkultūru attēlojumu kino aizsāks pašmāju spēlfilmas “Jelgava '94” seanss, kuras režisors Jānis Ābele saņēmis 2019. gada nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” titulu kā labākais spēlfilmas režisors.

Filmas seansam sekos Māra Šverna – grupas “Baložu pilni pagalmi” dibinātāja koncerts un DJ Šmits uzstāšanās – viņš apmeklētājus aizvedīs ceļojumā uz puķu bērnu un panku mūzikas pirmssākumiem.

7. decembrī

Pulksten 19.00 Latvijas pirmizrādi piedzīvos lietuviešu režisora Neriusa Pečiūra ar mūziku piesātinātā dokumentālā filma “Jaunatne pret Padomiju” (“The Youth Against the Soviets”), kurā attēlota alternatīvās jaunatnes dzīve, protesta koncerti, pankroka mūzikas festivāli un vēsturiskie notikumi Lietuvā laika posmā no 1983. gada līdz 1991. gadam.

Filmas seansam sekos grupas, kura devusi ievērojamu ieguldījumu pankroka attīstībā Latvijā – “Inokentijs Mārpls” – koncerts. Vakaru noslēgs DJ Knab, kurš plašākai publikai zināms kā industriālās mūzikas kustības “Sturm” aizsācējs, un savu pirmo diskotēku nospēlēja jau tālajos 1980. gados.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KAZA KĀPA DEBESĪS from Ego Media on Vimeo.

8. decembrī

Pulksten14.00 filmas “Kaza kāpa debesīs” seanss un režisores Laimas Žurginas ievadvārdi. Filma stāsta par 20. gadsimta 60. gadiem Latvijā un filmas varoņiem, kurus vieno jaunības bohēmiskā pulcēšanās vieta, neliela beznosaukuma kafejnīca Rīgas vecpilsētā, tautā saukta “Kaza".

Savukārt pulksten 17.00 sekos filmas “The Soviet Hippies” seanss un saruna ar filmas režisori Terji Toomistu un hipiju kustības pētnieci Līvu Zolneroviču. Filmā iekļauti līdz šim neredzēti arhīvu materiāli, lieliska pagrīdes mūzika no Padomju Savienības, psihedēliskas animācijas, izteiksmīga montāža un vēsturiskie notikumi, kas saistīti ar hipiju kustību. Pēc filmas seansa saruna ar filmas režisori un hipiju kustības pētnieci Līvu Zolneroviču. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti