Kultūras ziņas

Liepājā koncertē tibetiešu brīvības cīnītājs Lotens Namlings

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Instalācija "AI Odyssey" aicina radoši testēt mākslīgo intelektu

Instalācija Kaņepes Kultūras centrā aicina radoši testēt mākslīgo intelektu

Tikai četras dienas Kaņepes Kultūras centrā apmeklētāji var mijiedarboties ar jauno mediju mākslinieka Jurģa Petera veidoto instalāciju un kopā ar mākslīgo intelektu veidot savu īsfilmas scenāriju. Objekts ir daļa no starptautiskā īsfilmu festivāla "2Annas" programmas un mudina apmeklētājus domāt par mākslīgā intelekta lomu radošo industriju nākotnē.

Jūs pienākat pie kapakmenim līdzīgā monolīta, noskenējat kvadrātkodu, un sākas jūsu mijiedarbība ar mākslīgo intelektu. Vai tā ir radošās brīvības nāve vai tieši otrādi – mākslai ar tehnoloģiju palīdzību būs iespēja sasniegt vēl nebijušus augstumus? Jauno mediju mākslinieka Jurģa Petera instalācija ir daļa no starptautiskā īsfilmu festivāla "2Annas" programmas un sasaucas ar šā gada Industrijas dienu tematu.

"Izstrādājot Industrijas dienu programmu, mēs vēlējāmies to veltīt tieši prāta radošumam, zemapziņai un arī tādām neapzinātajām tēmām," skaidro festivāla "2Annas" radošā direktore Laima Graždanoviča. "Un Jurģis Peters šobrīd strādā ļoti aktīvi ar mākslīgo intelektu, un arī viņa mākslinieciskais devums likās absolūti piemērots tam."

Noskenētais kvadrātkods aizved jūs uz lapu, kur iespējams likt pamatus jaunam īsfilmas scenārijam – aprakstīt varoņus, notikuma vietu, konfliktu un norādīt, kādā žanrā jāveido scenārijs.

Pretī jūs saņemsiet ieskatu, kā darbojas mākslīgā intelekta "prāts" un kā tas apstrādā cilvēka doto informāciju.

Festivāla "2Annas" Industrijas dienu programmas dalībniece Kamilla no Lietuvas instalāciju komentē: "Es cenšos neizmantot mākslīgo intelektu, jo tas nerada neko jaunu. Tas izmanto jau esošas idejas un pārveido tās. Šis eksponāts ir interesants ar to, ka kaut kas ir jāizdomā pašam, jāsadarbojas ar mākslīgo intelektu."

"Ir ļoti interesanti redzēt šos scenārijus. Tas varētu būt tāds agrīnā mākslīgā intelekta laika liecinieks," atzīmē jauno mediju mākslinieks Jurģis Peters.

Jurģis Peters studē doktorantūrā Tamperes Universitātē, kur pēta mākslīgo intelektu mākslas kontekstā. Viņš skaidro: "Varbūt tieši tas var aizvietot tādus kultūras artefaktus, kas ir vairāk domāti masām, nevis kas ir tiešām māksla, un ar to es domāju, ka – jā, tur droši vien būs lielas izmaiņas. Ja mēs runājam par mākslu kā mākslu, tad tur lielas izmaiņas nebūs, tas būs viens no rīkiem, ko mākslinieki var izmantot, lai radītu savus darbus."

Pārbaudīt mākslīgā intelekta spējas un padiskutēt par mākslīgā intelekta lomu radošo industriju nākotnē iespējams vēl līdz ceturtdienas, 11. aprīļa, vakaram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti