Diskutēs par laikmetīgo kultūru pašvaldībās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

19. oktobrī "Dirty Deal Teatro" telpās Āgenskalnā noritēs otrais Laikmetīgās kultūras forums. Tā uzmanības centrā būs laikmetīga, radoša pilsēta un kultūras loma pašvaldībās, informēja Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācijā.

Laikmetīgās kultūras forums aicina domāt un diskutēt par laikmetīgās kultūras vietu un lomu pašvaldību griezumā. Forumā ar pieredzes stāstiem par laikmetīgās kultūras radīšanu pašvaldībās un iedzīvotāju iesaisti dalīsies gan pašvaldību, gan NVO pārstāvji. Lekcija iezīmēs radošo kultūras pilsētu konceptu un to piemērus Latvijā un pasaulē. Forumu noslēgs diskusija ar pašvaldību un valsts politikas veidotājiem un laikmetīgās kultūras procesu organizatoriem.

Foruma rīkotāji pamatoja: "Politiķi mēdz apgalvot, ka pašvaldību iespējas iesaistīties mūsdienu kultūras procesu atbalstā ir ierobežotas ar likumu. Saeimā šobrīd tiek gatavots jauns Pašvaldību likumprojekts. Kultūrai svarīgas ir tajā noteiktās pašvaldību autonomās funkcijas: "sniegt iedzīvotājiem daudzveidīgu kultūras piedāvājumu un iespēju piedalīties kultūras dzīvē, sekmēt pašvaldības teritorijā esošā kultūras mantojuma saglabāšanu un sniegt atbalstu kultūras norisēm". Līdz ar jauno likumprojektu pašvaldību iesaiste kultūras norišu atbalstā lielā mērā būs atkarīga no katras pašvaldības izpratnes par "daudzveidīgu kultūras piedāvājumu" un "kultūras norišu" traktējuma."

"Ko pašvaldību vadītāji saprot ar kultūru un vai tā ir laikmetīga? Vai likumprojekts sašaurina pašvaldības iespējas iesaistīties kultūras veidošanā vai, tieši otrādi, – padara tās plašākas? Kāda ir esošā pieredze, organizējot kultūras norises pašvaldībās, un vai gaidāma līdz šim nebijusi pašvaldību iniciēta laikmetīgās kultūras attīstība?" forumā aktuāli jautājumi ieskicēti notikuma aprakstā.

Programma

Forums noritēs klātienē "Dirty Deal Teatro" telpās Talsu ielā 1, Rīgā.

15.00 – 16.20 – Pieredzes stāsti "Laikmetīgā kultūra pašvaldībā: ieguvumi un izaicinājumi"

Jolanta Borīte, Siguldas kultūras centra "Devons" vadītāja

Jana Krieva, biedrības "Sansusī" valdes locekle

Māris Grosbahs, "Rojalab" dibinātājs un vadītājs

Līna Birzaka-Priekule un Evarts Melnalksnis, Mākslas biroja dibinātāji un Rīgas drosmes un prieka vasaras Nordeķu parka pasākumu kuratori

16.30 – 17.10 – Lekcija "Radošās kultūras pilsētas Latvijā un pasaulē"

Mārtiņš Eņģelis, pilsētvides pētnieks un kritiķis

1730 – 19.00 – Diskusija "Kultūra modernam pilsētniekam – kā panākt daudzveidīgu piedāvājumu"

Dalībnieki:

Uldis Zariņš, Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos

Baiba Šmite, Rīgas domes Kultūras pārvaldes priekšniece, departamenta direktora vietniece

Rita Vectirāne, Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas vadītājas vietniece, Jelgavas valstspilsētas priekšsēdētāja vietniece

Liene Jakobsone, Valmieras novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja vietniece kultūrpolitikas jautājumos

Anna Sīle, Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācijas valdes locekle

Mārtiņš Eņģelis, pilsētvides pētnieks un kritiķis

Diskusiju vada: Rita Ruduša

Diskusija tiks translēta arī tiešsaistē "Facebook" un portālā LSM.

Laikmetīgās kultūras forumu organizē Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija. Forums ir nozarei svarīgu jautājumu aktualizēšanas un diskusiju platforma starp laikmetīgās kultūras radītājiem un kultūrpolitikas veidotājiem. Pirmais forums notika 2022. gada maijā, un tā tēma bija kultūra kā valsts drošības pamats. Ieeja forumā ir bez maksas.

Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti