Dienas ziņas

Eiropā un ASV darbiniekiem liek dzēst lietotni "TikTok"

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Daugavpils cietoksnis pārmaiņu gaidās

Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks: Mēs gribam, lai cietoksnis būtu «dzīvs»!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nesen publiski izskanējuši strīdi par Daugavpils cietokšņa pārvaldības nākotni. Jutīgais jautājums par izmaiņām joprojām ir neatrisināts – dome vēl apkopo sabiedriskās aptaujas rezultātus. Tomēr pats cietoksnis ir viens no nozīmīgiem kultūras centriem Latgalē un savu darbu turpina. Jau tagad norit aktīvs darbs pie  jaunās tūrisma sezonas.

Februāra sākumā Daugavpils dome aicināja iedzīvotājus izteikt viedokli par to, ka pilsētas Tūrisma attīstības un informācijas aģentūras uzdevums vairs nebūšot cietokšņa kompleksa izpēte, saglabāšana un iekļaušana aktīvā tūrisma apritē. Tas radīja ažiotāžu sabiedrībā, taču pašā cietoksnī esošās radošās iestādes uzskata:" Lai kādas pārmaiņas būtu, svarīgi, lai pats [cietokšņa informācijas] centrs turpina strādāt!"

"Jebkuras pārmaiņas vienmēr iet uz labu, skatīsimies, dzīvosim, sadarbosimies un gaidīsim to momentu, kad tas notiks.

Galvenā prioritāte, protams, ir atvērt mūsu iestādi," sacīja Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centra "Inženieru arsenāls" vadītājs Raitis Ķikusts.

"Mēs esam atsevišķa, patstāvīga pašvaldības iestāde, līdz ar to burtiskā veidā mūs neietekmē šie notikumi, bet nenoliedzami, veidojot publiskus pasākumus, jo mēs atrodamies cietokšņa teritorijā, līdz šim mums ir bijusi tā labākā sadarbība ar cietokšņa pārvaldi," pauda Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka.

Publiskā apspriede ir beigusies, taču tās rezultātus Daugavpils dome vēl apkopojot, tāpēc tie netiek publiskoti. Viena no "strīdā" esošajām personām – Daugavpils cietošņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis – jo jautājums ir par viņa palikšanu amatā. Viņš par savu nākotni runāt nevēlas, vien izsakās par paša vadīto centru.

"Cietoksnis ir populārs, un mēs gribam, lai cietoksnis būtu dzīvs, lai te kaut kas notiktu, lai ērti justos gan apmeklētāji, gan tūristi, gan arī vietējie iedzīvotāji," sacīja Dukšinskis.

Tikmēr pats cietoksnis turpina domāt par dažādām radošām aktivitātēm, lai turpinātu būt par nozīmīgu kultūras centru Latgalē. Jau 3. martā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ar 6 izstādēm tiks atklāta jaunā pavasara izstāžu sezona.

"Ja par cilvēkiem un personībām, bez kurām neiztiek mākslinieks savā radošajā daiļradē, gandrīz katrs mākslinieks kādā savā daiļrades posmā pievēršas cilvēka attēlošanai savā darbā, un tāpat skatītājs neizbēgami nav nekur prom pazudis no cilvēciskās būtnes, no cilvēciskās vides, telpas un cilvēku klātbūtnes, jo,

kamēr cilvēce pastāv, tikmēr mēs cilvēcīgi viens ar otru sarunājamies, darām kopā daudzas lietas, un par to ir stāsts šajos 6 izstāžu projektos," sacīja Rotko centra vadītājs.

"Inženieru arsenāla" šī gada galvenais uzdevums radošajā darbībā ir atvērt savas durvis apmeklētājiem. Šeit būs skatāmas četras ekspozīcijas. Turpretī Martinsona māja 22. aprīlī jau atzīmēs savu 1. gadadienu, tādēļ pašlaik norit darbs pie programmas izstrādes šim pasākumam.

Rotko centra Mākslas departamenta vadītājs Valentīns Petjko norādīja: "Mainīgo izstāžu zālē mēs plānojam latviešu keramiķes Ritas Einbergas izstādi, kas taps sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, un būs arī pasākumi pagalmā. Būs Elīnas Titānes skulptūras atklāšana."

Pagājušajā gadā Daugavpils cietokšņa informācijas centru apmeklēja vairāk kā 71 tūkstotis tūristu, bet Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā viesojās vairāk nekā 85 tūkstoši apmeklētāju, un visvairāk braukuši no Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Vācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti