Birkerta dēls: Gaismas pils atklāšana bija tēva garā mūža virsotne

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 6.septembrī pulksten 15 notiks augusta vidū mūžībā aizgājušajam Gunāram Birkertam veltīts piemiņas pasākums. Atmiņās par arhitektu dalīsies viņa laikabiedri, kas bijuši saistīti ar Gaismas pils tapšanu.

Bet jau no desmitiem rītā Ziedoņa zālē varēs noskatīties video materiālus par Birkertu un bibliotēkas celtniecību. Gaismas pils korē būs apskatāma Gunāram Birkertam veltīta ekspozīcija. Savukārt 4.stāvā aplūkojama Birkerta privātā bibliotēka un viņa projektētās Okupācijas muzeja piebūves – Nākotnes nama – makets.

Birkerta dēls: Gaismas pils atklāšana bija tēva garā mūža virsotne
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Veltījumu savam tēvam latviski ierakstījis arī Gunāra Birkerta dēls, ASV pazīstamais esejists un literatūrkritiķis Svens Birkerts. Viņš saka: Gaismas pils uzcelšana bija tēva radošās dzīves kulminācija, kurā ļoti svarīga bija ģimenes klātbūtne.

„Viņš strādāja savā profesijā gandrīz 60 gadus, pirms varēja savienot galus ar dzimteni, savest kopā simboliski caur ēku radīšanu visus savus dzīves elementus un atgūt, ko viņš bija zaudējis. Mēs visi zinājām, kamēr bibliotēkas projekts turpinājās, ka Gunārs to saprata kā savu svarīgāko estētisko un emocionālo kulmināciju. Ģimenes dalība bija nopietna daļa no šīs kulminācijas. Gunārs jau ilgu laiku iepriekš sāka plānot, kā dabūt mūs visus – sievu, trīs bērnus, septiņus mazbērnus, trīs dzīvesbiedrus – kopā vienā laikā, lai atceļotu uz Rīgu, uz bibliotēkas atklāšanu. Viņš bija liels plānotājs un panāca, ka mēs visi sanācām šeit kopā. Un es varu galvot, ka viņam tas bija, kā angliski teiktu, „once in a lifetime” – tikai vienreiz piedzīvots notikums. Un es ticu: ja tēvam pašam būtu no garās dzīves jāizvēl tas pats augstākais moments, kas saveda kopā visas svarīgās dzīves daļas – dzimteni, atmiņas, vecāku zināšanas un pašam savu ģimeni, arhitektus, kolēģus, līdzstrādniekus un savu piepildīto mākslas estētiku, kas metaforiski atskaņoja Latvijas folkloru – tas bija mirklis pirms trim gadiem, kad notika bibliotēkas atklāšana,” norāda Svens Birkerts.

Bibliotēkas direktors Andris Vilks sarunā ar LTV arī uzsver, ka bibliotēkas ideja Gunāram Birkertam vienmēr bijusi būtiska.

"Viņa uzskats bija ļoti skaidrs - ka nacionālā bibliotēka katrai nācijai ir kas ļoti būtisks. Viņš vienmēr uzsvēra to, ka tā ir vieta, kur mēs varam droši saglabāt visas būtiskākās gara mantas - viņam bija tāds jauks izteiciens, 'laika kapsula'," stāsta Vilks, piebilstot, ka Birkerts uzskatījis, ka arī nākotnē tai jākalpo kā intelektuālā mantojuma centram.

Jau vēstīts, ka izcilais arhitekts Gunārs Birkerts aizgāja mūžībā 92 gadu vecumā šī gada augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti