Bažām par Gaismas pils drošību nav pamata; defekti tikai labiekārtojumā ēkas ārpusē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunbūvē atklātās nepilnības cer novērst līdz nākamajai nedēļai, kad Gaismas pilī plānotas atvērto durvju dienas.  Bažām par pašas ēkas drošību gan neesot pamata, jo defekti atklājušies tikai labiekārtojumā ēkas ārpusē. Inspektoru komisija uz Gaismas pili dosies piektdien, kad arī noskaidrosies, vai sarežģīto celtni pusgadu pēc būvdarbu pabeigšanas beidzot pieņems ekspluatācijā.

Kultūras ministrijas pārstāvji trešdien vēlreiz devās uz Rīgas būvvaldi, lai apspriestu ēkas pieņemšanu ekspluatācijā, kas nu jau ievilkusies gandrīz pusgadu. Nākamās nedēļas nogalē Gaismas pilī iecerētas atvērto durvju dienas, tāpēc pozitīvs būvvaldes atzinums ir īpaši svarīgs.

„Kultūras ministrijai, Nacionālajai būvkompāniju apvienībai un Rīgas būvvaldei, manuprāt, bija ļoti konstruktīva saruna,”  pēc tikšanās uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde.

Viņa pauda, ka atklātie trūkumi ir ātri novēršami un ministrija kā pasūtītājs darīs visu, lai būvnieki solīto izpildītu.

Mēs runājam tikai un vienīgi par ārtelpu, būve pati ir droša. Un mēs ceram, ka jau tuvākajā laikā varēsim atvērt durvis, lai cilvēki brīvi var nākt iekšā. Šobrīd ir parādījies jautājums par ārtelpas plākšņu šuvēm un kas tas ir par šķidrumu, tur pārbaudi veic Rīgas Tehniskās universitātes eksperts,” norādīja ministre.

Tehniskās universitātes profesors Juris Biršs trešdien apsekojumā secinājis, ka šuvju vietās konstatētais baltais šķidrums - kalcija hidroksīda nogulsnes -, ir normāla būvprocesa pazīme, tā vēlāk pavēstīja ministres padomnieks Jānis Dripe. Būveksperts norādījis, ka būvvaldes konstatētās nepilnības ir novērstas vai ir novēršanas procesā un nevar kavēt ēkas nodošanu ekspluatācijā.

Rīgas būvvalde ceturtdien cer saņemt pēdējos trūkstošos dokumentus un, ja trūkumi būs novērsti, ēku varētu pieņemt līdz nākamās nedēļas sākumam, sacīja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Nonācām pie secinājuma, ka, ņemot vērā, kādā ātrumā šie darbi pašlaik notiek un tiek plānots tos pabeigt, ir iespējams sasaukt pieņemšanas - nodošanas komisijas sēdi šīs nedēļas beigās, visticamāk, piektdien,”  sacīja Vircavs.

Atšķirībā no pašas ēkas tās apkārtnes labiekārtojuma kvalitāte un darbu temps pilnībā neapmierina arī Kultūras ministriju kā pasūtītāju. Nekādas sankcijas pret būvniekiem gan pagaidām netiek apsvērtas, norāda kultūras ministre Dace Melbārde.

„Šobrīd tam īsti nav pamata. Būsim godīgi, Nacionālā bibliotēka ir ļoti liela, kompleksa būve, un mēs visi esam ieinteresēti godprātīgi darīt savu darbu. Mēs redzam, ka būvnieki cenšas un speciāli šos darbus nekavē. Ne vienmēr viss sanāk, bet, piemēram, šo šķidrumu, kas sūcas caur šuvēm, diez vai varētu nosaukt par ļaunprātīgu darbību. Domāju, ka tā vienkārši ir lieta, kas ir konstatēta, kur jāveic ekspertīzes, un būvvalde uz to profesionāli reaģēja. Bet pats galvenais - ar būvi viss ir kārtībā, tā ir droša, un man ir milzīgs gandarījums šodien dzirdēt, ka mēs runājam tikai par ārtelpām,” atzina ministre. 

Līgumā ar būvniekiem paredzēta arī divu gadu garantija ar gandrīz 10 miljonu eiro ieturējuma naudu, ja kādas nepilnības būvē vai tās labiekārtojumā atklāsies vēlāk. Pati Nacionālā būvkompāniju apvienība trešdien no komentāriem atteicās, aizbildinoties ar steigu pēdējo darbu pabeigšanā un solot uz visiem jautājumiem atbildēt piektdien pēc būvvaldes komisijas apsekojuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti