Ogres Vēstures un mākslas muzeja vadīšanu uztic Ilzei Zariņai, pārbaudes periodā nosakot vairākus uzdevumus

Ogres novada pašvaldības dome uzticējusi Ogres Vēstures un mākslas muzeja vadīšanu muzeja direktora amata kandidātu vērtēšanas komisijas izvirzītajai kandidātei Ilzei Zariņai. Kā informēja pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Nikolajs Sapožņikovs, lēmums pieņemts, neraugoties uz Latvijas Muzeju padomes paustajām bažām par amata pretendentes akadēmiskās izglītības un profesionālās pieredzes trūkumu muzeju pamatdarbības jomās.

Zariņa pašvaldības izsludinātajā konkursā uz vakanto Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amatu bija vienīgā pretendente. Par viņas kandidatūru nobalsoja 19 no 20 klātesošajiem deputātiem. Pret Zariņas kandidatūru balsoja viens deputāts.

Ilze Zariņa ir beigusi Latvijas Universitāti, iegūstot jurista kvalifikāciju, savukārt Rīgas Stradiņa universitātē iegūts maģistra grāds Tiesību zinātnēs. Atbilstoši savai kvalifikācijai Ilze Zariņa ir strādājusi dažādās organizācijās un valsts pārvaldes iestādēs, šobrīd ir Ogres novada pašvaldības bāriņtiesas locekle.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Zariņa nav piedalījusies Latvijas Muzeju padomes sanāksmē, kurā vērtēta viņas kandidatūras atbilstība muzeja direktora amatam. Ņemot vērā, ka Muzeju padomei nebija iespēja pretendenti izvaicāt par muzeju jomas profesionālajiem jautājumiem, tā Ogres novada pašvaldībai ir paudusi bažas par tās izvēlētās pretendentes Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amatam akadēmiskās izglītības un profesionālās pieredzes trūkumu muzeju pamatdarbības jomās.

Pašvaldībā atzina, ka Latvijas Muzeju padome Ogres novada pašvaldībai ir paudusi bažas, taču norādīja: "Tomēr, vērtējot darbus, kas īstenojami muzeju reorganizācijas procesā un pēc tam, tieši pretendentes juridiskā izglītība, pieredze un zināšanas ir būtiskas, kādēļ pašvaldība šodien, 31. augustā, pieņēma lēmumu uzticēt Ogres Vēstures un mākslas muzeja vadīšanu Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amata kandidātu vērtēšanas komisijas izvirzītajai kandidātei – Ilzei Zariņai."

Pašvaldībā arī informēja, ka tā ir ņēmusi vērā Latvijas Muzeju padomes ieteikumu un pārbaudes periodā Ilzei Zariņai noteikusi vairākus muzeja darbībai un attīstībai būtiskus uzdevumus un sasniedzamos rezultātus, kas vērsti gan ilgtermiņa darbības plānošanā, gan muzeja esošo funkciju nodrošināšanā: līdz 2023. gada 1. decembrim izstrādāt Ogres novada muzeju reorganizācijas plānu atbilstoši Ogres novada pašvaldības domes 2023. gada 15. jūnija lēmumā "Par Ogres novada muzeju reorganizāciju" noteiktajam; līdz 2023. gada 1. decembrim izstrādāt rīcības plānu Ogres novada pašvaldības 2023. gada 21. februāra rīkojumā Nr. S/41 "Par izstādēm un pasākumiem 2023.–2024. gadam" noteikto uzdevumu izpildei;  ne vēlāk kā līdz 2023. gada 10. novembrim izstrādāt plānu kvalifikācijas un atalgojuma paaugstināšanai Ogres novada pašvaldības muzeju un kultūras mantojuma objektu darbiniekiem; līdz 2023. gada 1. decembrim noorganizēt vismaz vienu novadpētniecības ekspedīciju Ogres novada administratīvajā teritorijā, apzinot novada kultūrvēsturiskās vērtības.

Kā skaidroja pašvaldībā, šobrīd notiek darbs pie visu Ogres novada pašvaldības muzeju un kultūras mantojuma objektu reorganizācijas, un ir nolemts, ka no 2026. gada Ogres Vēstures un mākslas muzejs kļūs par Ogres novada pašvaldības centrālo muzeju, saglabājot savas esošās funkcijas un papildinot tā funkcijas ar metodiskā darba veikšanu un Ogres novada teritorijā esošu pašvaldības patstāvīgi darbojošos muzeju un kultūras mantojuma objektu pārraudzību.

KONTEKSTS:

Ogres novada pašvaldība jūlijā organizēja atklātu konkursu uz Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amatu. Pieteikšanās termiņš konkursā bija sešas darba dienas, un saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju amatam pieteicās viens pretendents.

Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amats kļuva vakants pēc tam, kad 17. aprīlī īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdes, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteica darbu.

Ogres novada pašvaldības vadības konflikts ar muzeja darbiniekiem sākās februārī, kad muzeja darbinieki atklātā vēstulē iebilda pret domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa ("Nacionālā apvienība") ieceri rīkot Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošas porcelāna kolekcijas izstādi muzejā.

Pēc šī soļa, kā norādīja muzeja darbinieki, sākušās pašvaldības sankcijas pret muzeju – no muzeja telpām uz citām vietām pārcelti iepriekš plānotie pasākumi, muzejam aizliegts pašam komunicēt ar sabiedrību, un līdz 21. februārim nebija saskaņots šī gada izstāžu plāns muzejā, kaut arī muzejs pašvaldībai to iesniedzis jau pagājušā gada augustā.

Tāpat pašvaldība bija liegusi rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, tomēr pēc atkārtota pieteikuma saņemšanas mītiņa dienā kļuva zināms, ka sapulces rīkošana tomēr atļauta. Mītiņā pulcējās aptuveni 200 cilvēku. Pastāv bažas par to, ka Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību, vērtējot domes sākotnējo lēmumu aizliegt vietējai biedrībai rīkot sapulci, secināja tiesībsargs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti