Daugavpilī mainīs kultūras un tūrisma jomu pārvaldības modeli – izmaiņas skars cietoksni, Vienības namu un citas iestādes

Daugavpils pilsētas domes sēdē deputāti nolēmuši mainīt kultūras un tūrisma jomu pārvaldības modeli, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Izmaiņas, kas stāsies spēkā ar 1. oktobri, ļaušot efektīvāk koordinēt pašvaldības struktūrvienību darbu, kā arī pilnveidot un attīstīt vienotu un kvalitatīvu Daugavpils kultūras un tūrisma piedāvājumu, pauž pašvaldībā.

Daugavpils Vienības nams kļūs par vadošo iestādi, kas īstenos valsts un pašvaldības kultūrpolitiku un koordinēs kultūras norišu organizēšanu pilsētā. Iestādei tiks noteikts arī metodiskā kultūras centra statuss.

Vienības nama paspārnē tiks apvienotas tādas pašvaldības iestādes kā Kultūras pārvalde, Krievu kultūras centrs, Baltkrievu kultūras centrs, Poļu kultūras centrs, kā arī tiks izveidots Latviešu un latgaliešu kultūras centrs un Ukraiņu kultūras centrs. Tas palīdzēs saglabāt un attīstīt gan latviešu, gan latgaliešu, gan mazākumtautību kultūras. Vienības nams kļūs arī par galveno pilsētas kultūras pasākumu īstenotāju.

Izmaiņas skars arī Daugavpils Kultūras pili, kas kļūs par patstāvīgu Daugavpils valstspilspilsētas pašvaldības iestādi un apvienos divas pašreizējās struktūrvienības – "Kultūras pili" (Smilšu iela 92 ) un "Forštates kultūras namu" (Vidzemes iela 41). Iestādes funkcionālo pārraudzību vienotās pilsētas kultūras dzīves ietvarā veiks Vienības nams.

Pašvaldībā tiks ieviests arī vienots Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvaldības modelis, nodrošinot gan pilsētas Cietokšņa apkaimes, gan pilsētas muzeju attīstību.

Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvalde kļūs par vadošo pašvaldības iestādi, kas īstenos kultūras mantojuma saglabāšanas un muzeju attīstības politiku, būs atbildīga par tās ieviešanu un uzraudzību pašvaldības iestādēs, kā arī nodrošinās valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa – Daugavpils cietokšņa ar priekštilta nocietinājuma teritorijas un tās kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību.

Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvalde pārraudzīs un koordinēs Rotko muzeja (līdz šim – Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs), Inženieru arsenāla un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja, tai skaitā Latgales kulinārā mantojuma centra "Šmakovka", darbību.

Tāpat Komunikācijas nodaļas un Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vietā izveidos Sabiedrisko attiecību un tūrisma departamentu.

Uz Latviešu un latgaliešu kultūras centra, Ukraiņu kultūras centra, Daugavpils Kultūras pils un Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvaldes vadītāju amatiem tiks izsludināti konkursi.

KONTEKSTS

2023. gada februārī Daugavpils dome Tūrisma aģentūras nolikumā plānoja svītrot punktu par Daugavpils cietokšņa izpēti, saglabāšanu un iekļaušanu aktīvā tūrisma apritē. Iniciatīva paredzēja no amata atbrīvot cietokšņa pārvaldnieku un viņa vietnieku. Domes vēlme izraisīja plašu rezonansi pilsētā un sociālajos tīklos, domē tika saņemti vairāki desmiti iesniegumu no iedzīvotājiem. Neilgi pēc tam dome paziņoja, ka plāno izveidot jaunu cietokšņa saimnieciskās pārvaldības modeli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti