Dienas ziņas

Eiropā un Brazīlijā – karnevālu sezona

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Starptautiskais masku festivāls šogad Viļānos

Svētībai, veselībai un pret ļauniem gariem. Starptautiskais masku festivāls šogad Viļānos

Aptuveni 20 dažādas masku grupas no Latvijas, Polijas, Portugāles un citām valstīm piedalījās starptautiskā masku festivālā Viļānos. Trīs dienas notika dažādas masku gatavošanas meistardarbnīcas, senču tradīcijām veltīta zinātniskā konference, izrādes, konkursi un skates. Svētku kulminācijā visi dalībnieki devās krāšņos masku gājienos ne tikai pilsētā, bet arī laukos. 

Tērpušies vilku ādās un maskās, gaudodami un dejodami masku gājienā uz lauku mājām Dekšāres pagastā dodas starptautiskā masku festivāla dalībnieki.

Tradīcijas vēsta, ka maskotie tēli mājai nes svētību, veselību, aizsardzību no slimībām un ļauniem gariem, nodrošina auglību un izdošanos visos darbos. Saimnieki to zina un viesus cienā ar ēdieniem un dzērieniem.

Festivāla masku gājieni vienlaikus notiek arī citos Rēzeknes novada pagastos Viļānu apkārtnē, gan arī pilsētvidē. Pie iedzīvotājiem Dekšārēs devās četras grupas no visas Latvijas, kā arī Igaunijas. Dekšāres tautas nama kultūras darba organizētāja Gunta Greisle stāsta: "Pasākums notiek pirmo reizi pie mums, un tiešām liels gods uzņemt tādus viesus. Man kā jaunietei tas ir ļoti interesanti, kā senči kādreiz paši ir ģērbušies, kā viņi ir uzturējuši šīs tradīcijas."

Ugāles folkloras kopas "Urdava" vadītāja Arita Grīnberga stāsta: "Mēs pārstāvam Ziemassvētku ķekatniekus, tāda ir mūsu programma un maskas jau arī. Ejam rotaļās, dziedam dziesmas, arī dančus spēlējam."

Latviešu kultūrā maskošanās tradīcijas ir senas, turklāt katrā novadā masku darināšanas veidi, dziesmas, danči un apģērbi atšķiras. Teicēju liecībās atrodami vairāk nekā 70 dažādi masku grupu nosaukumi no čyguonim Latgales pusē līdz ķekatām un budēļiem Kurzemē.

Rīgas ģimeņu studijas "Garataka" vadītāja Asnate Rancāne bilst: "Šis reiz ir tas, kas mūs padara unikālus, interesantus, atšķirīgus. Tā ir mūsu tradīcija, nekur citur pasaulē to nevar pieredzēt, un šajā festivālā mēs redzēsim tādus kā mūs daudz, daudzus desmitus grupu. Katra būs unikāla, un tās visas ir mūsu latviešu tradīcijas."

Starptautiskā masku festivāla mērķis ir nodrošināt masku tradīciju attīstību, veicināt lokālo masku  zinātnisko izpēti, pārmantošanu un popularizēšanu arī jaunāko paaudžu vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti