Pēc liecībām par pasniedzēju seksuālo uzmākšanos Mūzikas akadēmijā rektors Prānis amatu nepametīs

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis neplāno atkāpties no amata. Par šo lēmumu viņš paziņoja otrdien, 12. martā, pēc tam, kad neuzticību viņam izteica akadēmijas padome saistībā ar iespējamiem pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem, par ko ziņoja LTV raidījums "Kultūršoks", publicējot septiņu akadēmijas studenšu liecības. Valsts policijā informēja, ka Mūzikas akadēmijas sakarā pārbaudi pašlaik veicot Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde.

ĪSUMĀ:

  • Pēc liecībām par pasniedzēju seksuālo uzmākšanos Mūzikas akadēmijā rektors Prānis neplāno pamest amatu.
  • Prānis skaidroja, ka, paliekot amatā, viņš vislabāk varēs palīdzēt cietušajiem.
  • Neatklājot vārdus, Prānis pavēstīja, ka viens mācībspēks ir atstādināts un vienam ir piemērots disciplinārsods.
  • Akadēmijas padome pirmdien izteica neuzticību rektoram un aicināja atkāpties, to atbalsta arī kultūras ministre Agnese Logina.
  • Padome aicinās JVLMA Senātu sasaukt ārkārtas sēdi, lai lemtu par rektora atbrīvošanu no amata.
  • Akadēmijas mācībspēki vēstulē pauda atbalstu rektoram.
  • Valsts policija informēja, ka JVLMA sakarā pārbaudi pašlaik veicot VP Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde.

JVLMA rektors Prānis amatu nepametīs; Padome aicinās JVLMA Senātu sasaukt ārkārtas sēdi
00:00 / 03:46
Lejuplādēt

Guntars Prānis lēmumu pieņēmis pēc tikšanās ar kultūras ministri Agnesi Loginu ("Progresīvie"). Prānis skaidroja, ka, paliekot amatā, viņš vislabāk varēs palīdzēt cietušajiem.

"Es apzinos savu atbildību, es redzu visu, kas ir darīts un kas vēl ir nekavējoši jādara, un tāpēc es šobrīd uzskatu, ka visefektīvāk varu palīdzēt šai situācijai, paliekot amatā, tāds šobrīd ir mans lēmums. Es aktīvi strādāšu un konkrēti šodien jau ir precīzas darbības, kas tiks veiktas, lai šo efektīvi risinātu un virzītos uz priekšu, bet vēlreiz, es uzskatu, ka es esmu atbildīgi un nekavējoši rīkojies uz visiem signāliem, kas man ir bijuši, es šobrīd redzu veselu virkni ar jautājumiem, kā to var darīt tālāk, arī sadarbībā ar vispār profesionālo vidi, arī ar citām augstskolām, un es ieraugu, ka tas ir veids, kā es visefektīvāk varu palīdzēt izveidot drošu vidi bez mazākās šaubu ēnas," Latvijas Radio intervijā sacīja Prānis.

Guntars Prānis par lēmumu neatkāpties no JVLMA rektora amata
00:00 / 00:48
Lejuplādēt

Preses konferencē pēc tikšanās ar kultūras ministri Agnesi Loginu un Mūzikas akadēmijas padomi rektors sacīja: "Ir ļoti sāpīgi par šo visu runāt. (..) Visā šajā procesā esmu spēris nepieciešamos soļus. Mēs šodien tiekamies ar policiju, vakardien bijām Tiesībsarga birojā. Man ir pilnīgi skaidrs redzējums, kas šobrīd ir jādara. Esmu mudinājis anonīmos iesniegumus atklāties. Šobrīd viens mācībspēks ir atstādināts bez iespējām komunicēt ar studentiem."

Valsts policijā informēja, ka JVLMA sakarā pārbaudi pašlaik veicot VP Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde.

Vēl vienam docētājam ir noteikts disciplinārsods, tomēr vārdus pēc konsultācijas ar tiesībsargu Prānis neatklāja, jo to neļaujot likums.

Viņš pavēstīja, ka sekos darbs ar policiju, pierādījumu vākšana un sods: "Es gribu no savas puses izdarīt visu maksimāli."

Kultūras ministre gan joprojām uzskata, ka rektoram būtu jāatkāpjas, lai arī jautājums par akadēmijas rektora atlaišanu ir akadēmijas padomes un senāta atbildība. "Mana un Kultūras ministrijas prioritāte ir studenti. Augstskolās jāveido emocionāli droša vide jauno talantu attīstībai," preses konferencē uzsvēra kultūras ministre Agnese Logina.

"Mēs runājam šeit par studentiem. Mums ir jāveido tāda situācija un tāda sistēma, kurā cilvēki, kuri ir varas attiecībās ar augstākstāvošiem, ir aizsargāti, un runa nav tikai par šauru juridisko interpretāciju, runa ir par emocionālo drošību. Augstskolām ir pienākums likt studentu sev priekšplānā un studentu vajadzības ir tas, kas šeit ir svarīgākais," sacīja ministre.

Viņa arī norādīja, ka šobrīd, pirmkārt, jāizmeklē studentu paustās bažas, otrkārt, arī mācībspēkiem jāuzņemas atbildība par to, kā šāda situācija varēja rasties.

Mūzikas akadēmijas padome arī palika pie sava lēmuma, ko jau publiski pauda 11. martā, proti, izsakot rektoram neuzticību un aicinot viņu atkāpties no amata. Padome JVLMA Senāta priekšsēdētājai Ilonai Meijai aicinās sasaukt ārkārtas sēdi, lai lemtu par rektora atbrīvošanu no amata.

Tikmēr Mūzikas akadēmijas studējošo pašpārvalde atsakās no komentāriem, norādot, ka "pašlaik tiek saņemts ļoti daudz informācijas īsā laika posmā, un mēs nevēlamies ne par ko izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, ja nevaram balstīties uz pārbaudītu informāciju." Arī akadēmijas senāta priekšsēdētāja Ilona Meija komentārus nesniedz, vien norāda, ka Senāta sēde tiks sasaukta.

Akadēmijas padome izsaka neuzticību rektoram

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Kā skaidroja padomē, lēmums pieņemts, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu cietušajām studentēm, lai arī padomes locekļi apzinās, ka tas ir praktiski neiespējami.

Tāpat padomes locekļi uzskata, ka šis lēmums palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu jelkādus seksuālās vardarbības gadījumus JVLMA.

"Šis lēmums palīdzēs ātrāk atgūt JVLMA reputāciju," uzskata padomē.

"Padome ir detalizēti iepazinusies ar rektora veiktajām darbībām, kuras ir bijušas daudzskaitlīgas, taču neefektīvas," norādīts paziņojumā. "Padome uzskata, ka principiāli jāmaina JVLMA institucionālā atbildība attiecībā uz seksuālo vardarbību un jāievieš rietumvalstu standartiem atbilstošs reglaments, kurš ir obligāts visiem JVLMA mācībspēkiem un darbiniekiem.

Skaidrojot šo lēmumu, padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova LTV atklāja: "Nāca informācija, ka rektors tomēr ir zinājis jau ilgstoši. Vairākas reizes ir bijušas, kad ir gājušas studentes un informējušas viņu. Pēc sirsnīgas uzklausīšanas nav nekāda rīcība sekojusi."

Preses konferencē 12. martā, kas notika pēc kultūras ministres tikšanās ar JVLMA padomi, Demakova uzsvēra, ka šis nav tikai juridisks jautājums, šis ir jautājums par empātiju. Lai arī padomei ir empātija pret rektoru un tā uzskata, ka rektors ir lielisks mūziķis un pasaules klases zinātnieks, taču esot trūcis līderības, ņemot vērā, ka seksuālās uzmākšanās gadījumi akadēmijā bijuši sistemātiski, un, ja šāds lēmums atvieglo studentu ciešanas un dod gandarījumu, padomei tāds solis jāsper. "Ja septiņas meitenes, lai arī anonīmi, tomēr kameras priekšā lēmušas par to [seksuālo vardarbību] runāt, tad cik ir tādu meiteņu, kas nav vēlējušās runāt," sacīja Demakova, piebilstot,

lai pašattīrītos ir nepieciešama līderība, kurai ir jānāk no pirmās dienas, nevis ceturtās.

Viņa arī uzsvēra, ka ir jādara viss, lai atvieglotu situāciju galvenokārt bērniem. "Ja tu 18, 19 gadu vecumā atnāc uz augstskolu, manā uzskatā tie ir bērni."

Mūzikas akadēmijas padomes loceklis Timurs Tomsons arī piebildis, ka lēmumu izteikt neuzticību Guntaram Prānim īpaši ietekmēja tikšanās ar studentiem, kurā izgaismojās, ka padome šobrīd ir vienīgā, uz kuru šajā situācija studenti paļaujas.

JVLMA padomes loceklis Timurs Tomsons par lēmumu izteikt neuzticību rektoram
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

Akadēmijas mācībspēki vēstulē pauž atbalstu rektoram

Tikmēr astoņi Mūzikas akadēmijas mācībspēki un darbinieki 12. marta rītā atklātā vēstulē pauda atbalstu rektoram Prānim: "Mēs uzskatām, ka JVLMA padomes lēmums par neuzticības izteikšanu rektoram ir pārsteidzīgs un sasteigts, kas neatspoguļo viņa atbildīgo rīcību, reaģējot uz šo situāciju."

"Mums ir pamats uzskatīt, ka ne visa atspoguļotā informācija sabiedriskajos medijos pamatojas uz pierādāmiem faktiem, tādēļ tā būtu pārbaudāma tiesiskā ceļā," pauda vēstules autori. "Ņemot vērā, ka tieši rektors Guntars Prānis ir pirmais rektors akadēmijas vēsturē, kurš šo problēmu nolēma tiesiski risināt, būtu ne tikai netaisnīgi, bet arī nepareizi viņam neļaut šo lietu novest līdz galam. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka situācija netiek atrisināta pēc būtības."

Vēstules autori norādīja, ka akadēmijā izdots rīkojums par nepieņemamu uzvedību, kas skaidri definē, kādas darbības netiks tolerētas un ka rektors aicinājis studentus vērsties ar iesniegumiem rektorāta birojā vai pie uzticamiem akadēmijas darbiniekiem. Tāpat vēstules autori atgādināja, ka rektors iesniedzis iesniegumu Valsts policijā, mudinot uzsākt izmeklēšanu, lai nodrošinātu taisnīgu un objektīvu situācijas izvērtēšanu.

"Esam pārliecināti, ka šī rīcība apliecina mūsu rektora apņemšanos veidot drošu un atbalstošu vidi akadēmijā," uzsvēra vēstules autori.

Vēstuli parakstījuši Baiba Kokina, Ēriks Ešenvalds, Edmunds Mickus, Jānis Baltiņš, Indriķis Veitners, Aira Rūrāne, Artūrs Cingujevs, Dace Dūze-Šišlo.

Preses konferencē žurnālistiem viedokli pauda arī komponists Ēriks Ešenvalds: "Ir jāgaida policijas izmeklēšana, jo mums ir vajadzīga profesionāla izmeklēšana, fakti – no padomes es diemžēl to nesagaidīju. Mani ļoti pārsteidza Kultūras ministrijas, ministres "dziedāšana līdzi" padomes lēmumam, – tā vietā, lai mazinātu šo emocionāli balstīto pārpratumu un pateiktu: "gaidīsim Valsts policijas izmeklēšanu"."

Arī pats rektors 12. martā izsūtījis paziņojumu, kurā pauž: "Man izteiktā apsūdzība – ka es būtu zinājis par šādām norisēm, par pasniedzēju seksuālu varmācību pret studentēm, ­un tās piesedzis – ir meli. Tas prasa nekavējoties veikt nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu patiesību. Nezinu, ar kādu mērķi šāda apmelošana notiek, taču raidījumā "Kultūršoks" izskanējusī informācija man bija pārsteigums. Līdz tam kā rektors biju saņēmis vienu iesniegumu par pasniedzēja neadekvātu rīcību, kas bija saistīta ar seksuāla rakstura saziņu ar studenti. Šī situācija nekavējoties tika risināta, darbinieks saņēma disciplinārsodu. Tas notika šī gada februārī."

"(..) Šobrīd svarīgākais ir noskaidrot, kas ir sižetā minētie docētāji, un panākt, ka studiju vide JVLMA ir maksimāli droša," savu paziņojumu rezumēja Prānis.

KONTEKSTS:

Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un pagaidām nekomentē, vai, balstoties uz iesniegumu, vispirms sāks resorisko pārbaudi vai kriminālprocesu.

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti