Rīta Panorāma

Zvērestu nodevis jaunais Argentīnas prezidents Havjers Milejs

Rīta Panorāma

Laika prognoze nedēļai – sniegu nomainīs atkusnis

Lietuvas "salmu dārzus" iekļauj UNESCO sarakstā

Lietuvas «salmu dārzus» iekļauj UNESCO sarakstā

Lietuvas "salmu dārzi" iekļauti Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) nemateriālās kultūras vērtību sarakstā. Lietuviešu valodā tos sauc par "sodai", un tiem ir ne tikai dekoratīva, bet arī kulta priekšmeta statuss.

Līdzīgi kā pie mums darinātie puzuri, arī  "sodai" tiek gatavoti no dažādos veidos sastiprinātiem salmiem. Konstrukcijas dekorē ar detaļām, kas simbolizē auglību un labklājību.

Baltijas kultūrizglītības centra vadītāja Rūta Stankuviene uzsvēra, ka šie rotājumi ir neatņemama lietuviešu ikdienas daļa, nevis tikai muzeju vai izstāžu eksponāti. Tie simbolizē Visuma rakstu, un agrāk konstrukcijas karināja virs mazuļa šūpuļiem, mājsaimniecības centrālajā vietā svētkos, kā arī izmantoja kāzu rituālos. Savukārt kāda meistare atzina, ka rotājums nepārtraukti griežas, ja mājoklī viss ir kārtībā. Tam ir laba enerģija, un tas attīra māju no ļaunajiem gariem.

Jāpiebilst, ka UNESCO sarakstā jau ir trīs citas Lietuvas kultūrvēsturiskā vērtības. Eksperti novērtēja koka krustu veidošanas mākslu un tās simboliku, sutartines jeb daudzbalsīgās dziedāšanas tradīciju, bet visas Baltijas mērogā izcelta Dziesmu un deju svētku tradīcija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti