«100g kultūras. Diskusija»: Vai jāmaina Latvijas himna?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viens no impulsiem diskusijai par to, vai nebūtu jāmaina Latvijas himna, kļuvusi intervija ar komponistu Valtu Pūci laikrakstā „Diena". Kā liecina LTV raidījuma veidotāju sagatavotie sižeti un diskusijas dalībnieku viedokļi studijā – domas atšķiras, taču telefonaptaujas rezultāti viennozīmīgi apliecināja, ka himna nav jāmaina. Himna ir valsts simbols.

„Tā bija provokācija, lai mēs vispār tiktu līdz šādai diskusijai," atvainojoties par intervijā „Diena" himnai veltītajiem epitetiem, raidījuma sākumā izteicās komponists Valts Pūce. Pēc tam komponists nolasīja fragmentu no savas vēstules, kurā argumentē savu viedokli. Galvenie komponista iebildumi vērsti pret vārdiem, kuros aicināts „laimē diet". Arī mākslinieks Arstarulsmirus jeb exGustavo diskusijā aizstāvēja komponista pausto viedokli par himnas nomaiņu.

Savukārt dzejniece Māra Zālīte norādīja, ka mēs noteikti varam atsaukties uz pagātnes faktoru, pamatojot savas himnas pastāvēšanu. Dzejnieci neiekārdinātu pat iespēja, ka par himnu varētu kļūt kāda dziesma.

Viedokli, ka par himnu nebūtu jādiskutē, aizstāvēja kordiriģents Jānis Liepiņš. Himna ir valsts pamati.

Atbildot uz jautājumu, kā komponists Valts Pūce redz himnas nomaiņas procesu, komponists norādīja, ka konkursa veidā. Viņš un exGustavo piedalītos šādā konkursā. Savukārt Māra Zālīte nepiedalītos.

Tas liecina par zināmu destrukciju," mērķējot uz raidījuma ievirzi, norādīja Zālīte. "Valda pašgraujoša stihija. Tas piedien dzeltenajai presei vairāk."

Tomēr raidījuma vadītāja Kristīne Želve norādīja, ka Francijā regulāri aktualizējas jautājums par himnu.

Komponists Valsts Pūce aicināja saskatīt atšķirību starp pamatvērtībām un simboliem. Viņš neuzskata himnu par pamatvērtību.

"Tā ir dzīva lieta. Mēs esam dzīvi cilvēki. Mēs nedrīkstam uz tā uzkārties," teica Pūce, norādot, ka Baumaņu Kārlis vienpersoniski noteicis "Dievs, svētī Latviju!" kā himnu. Pārējie diskusiju dalībnieki iebilda, atskatoties vēsturē.

Raidījuma sagatavotajā sižetā Mārtiņš Brauns pauž to, ka nav to pusē, kuri vēlas mainīt lietu kārtību. Arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga norāda, ka nebūtu jāmaina himna, jo tas nav šlāgeris, kuru katru gadu būtu jāmaina pēc iegribām.

Raidījuma noslēgumā Valts Pūce vēlreiz noliedza to, ka vēlas mīdīt kājām tautas svētumu, un aicināja tomēr domāt par himnas vēstījumu.

Māra Zālīte norādīja, ka šī diskusija tālāk neattīstīsies.

Himnas kods ir maigs un nevardarbīgs," tāpēc dzejniecei himna patīk. "Tā ir lūgšana. Un lūgšana ir labākais veids, kā vērsties pie pasaules."

Raidījumu internetā var noskatīties ltv.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti