KM rosina «Maskavas nama» ēku turpmāk atvēlēt kultūras un mākslas jaunrades attīstībai

Līdz ar tā dēvētā "Maskavas nama" plānoto pārņemšanu valsts īpašumā jānosaka, ka attiecīgā ēka turpmāk būs paredzēta kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstībai, paredz Kultūras ministrijas (KM) iesniegtais priekšlikums.

Attiecīgajā priekšlikumā likumprojektam "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai" KM un kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") rosina noteikt, ka attiecīgais nekustamais īpašums Rīgā, Marijas ielā, tiktu paredzēts kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstībai un kultūras mantojuma saglabāšanai valstī saskaņā ar valsts kultūrpolitikas vadlīnijām.

Saeima iepriekš konceptuāli atbalstījusi likumprojektu, kas paredz "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā.

KM priekšlikuma pamatojumā skaidro, ka likumprojekts pašlaik neparedz ēkas turpmāko darbību pēc tās pārņemšanas.

Ēka nākotnē varētu kļūt par visu kultūras un mākslu nozaru jaunrades telpu, kur var sniegt atbalstu kultūras organizācijām un īstenot eksperimentālas idejas un starpdisciplinārus projektus teātra, vizuālās mākslas, dejas, mūzikas un literatūras jomā, tajā, skaitā, paredzot arī atbalstu Latvijas un Ukrainas mākslinieku sadarbībai, vēstulē atbildīgajai Saeimas komisijai norāda Logina.

KONTEKSTS:

Par "Maskavas namu" sauktā ēka Rīgā Marijas ielā 7 pieder Maskavas pilsētas Īpašuma departamentam.

Īpašumam 2022.gada pavasarī, pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā, ir uzlikts aizliegums to atsavināt un apgrūtināt ar citām lietu vai saistību tiesībām. Savukārt 2023.gada decembrī Saeimā konceptuāli atbalstīta "Maskavas nama" pārņemšana valsts īpašumā, par ko galīgo lēmumu plāno pieņemt 11. janvārī.

Tikmēr Valsts drošības dienests izmeklēšanā atklājis, ka "Maskavas nama" vadība, iespējams, turpināja gūt materiālu labumu no šī nama telpām, kuru izmantošana atbilstoši starptautiskajām sankcijām pret Krieviju bija aizliegta.

Rīgā, Marijas ielā 7, ir reģistrētas vairāk nekā desmit organizāciju un uzņēmumu, piemēram, "Krievu biljarda federācija", "Krievu sabiedrība Latvijā", Latvijas mazākumtautību biedrību apvienība "Sadraudzība", Maskavas pilsētas valsts unitārā uzņēmuma "Maskavas Starptautiskās sadarbības centrs" pārstāvniecība, iepriekš  leģionāru piemiņas pasākumu laikā Rīgā aizturētajam Jelgavas domes deputātam Andrejam Pagoram (Latvijas Krievu savienība) piederošā SIA "Pagors" un citas.

Maskavas nams" Latvijas galvaspilsētā tika atklāts 2004. gada maija beigās. Par godu šim notikumam Rīgā notika Maskavas dienas un Rīgā vizītē ieradās toreizējais Krievijas galvaspilsētas mērs Jurijs Lužkovs. Pasākumos piedalījās toreizējais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs (LSDSP).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti