Ar bezmaksas ekskursiju «Dauderos» ielūdz atzīmēt Eiropas kultūras mantojuma dienas   

Atzīmējot ikgadējās Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā, 8., 9. un 10. septembrī no pulksten 10.00 līdz pulksten 17.00 bez maksas varēs apmeklēt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) Dauderu nodaļu (Zāģeru ielā 7, Sarkandaugavā).

Varēs apskatīt grezno 19. gadsimta beigās celto ēku un tajā izvietoto pamatekspozīciju, kurā vēstīts par "Dauderu" daudzslāņaino vēsturi, kā arī piedalīties dažādās aktivitātēs, informēja muzejā.

Tiek norādīts, ka "Dauderi" ir viens no Eiropas kultūras mantojuma dienās izceltajiem objektiem, kas rāda pieminekļu fiksēšanas un izpētes nozīmi, kā arī spēju sekmīgi saglabāt un atjaunot arī tādus mantojuma objektus, ko skārušas daudzkārtējas īpašnieku un funkciju maiņas.

Ēka būvēta 1897. gadā kā alusdarītavas "Waldschlößchen" (mūsdienās "Aldaris") īpašnieka, vācbaltiešu fabrikanta Ādolfa fon Bingnera ģimenes villa, bet no 1937. līdz 1940. gadam savrupnams tika labiekārtots kā vērienīga toreizējā autoritārā valsts vadītāja Kārļa Ulmaņa vasaras rezidence.

Padomju okupācijas laikā ēka uz laiku pārgāja rūpnīcas īpašumā un tika pielāgota bērnudārza vajadzībām, bet kopš 1990. gada ēkā pastāv muzejs, kura kodolu veido trimdā vāktā Latvijas kultūrvēsturisko liecību kolekcija.

Uzmanības vērts ir arī ilgus gadus koptais "Dauderu" dārzs ar ainaviskiem apstādījumiem, interesantu reljefu un dažādu sugu kokiem.

"Dauderu" nama apskati bezmaksas dienās papildinās iespēja pildīt fotoorientēšanās uzdevumu. Savukārt ekskursijā pa tuvāko apkārtni varēs doties, gan izmantojot muzeja izveidotu maršrutu mobilajā lietotnē, gan arī gida vadībā. Svētdien, 10. septembrī, no pulksten 13.00 līdz pulksten 15.00, bezmaksas ekskursijā pa "Dauderiem" un to apkaimi vedīs vairāki LNVM speciālisti un "Dauderu" ekspozīcijas autori, kas detalizēti pētījuši ēkas un apkārtnes vēsturi. Uz ekskursiju gaidīts ikviens interesents.

Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā šogad notiek jubilejas zīmē – pirms 100 gadiem tika pieņemts Likums par pieminekļu aizsardzību Latvijā un nodibināta Pieminekļu valde. Tādēļ šogad sevišķa uzmanība pievērsta tiem objektiem, kuros var izsekot kultūras mantojuma aizsardzības sistēmas attīstībai gadsimta garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti