Panorāma

Traģiskā avārija Torņakalnā – klaja neuzmanība

Panorāma

Panorāma

Atklāts Rīgas pils Konvents

Atjaunotais Rīgas pils konvents atklāts nepilnus piecus mēnešus pirms plānotā termiņa

Gandrīz piecus mēnešus pirms plānotā būvdarbu termiņa atklāts Rīgas pils konvents (kastela). Pils kastelas atjaunošanas projekts tika iesākts 2020. gadā, un rekonstrukcija veikta, saglabājot viduslaiku elementus. Rīgas pils telpas no 1920. gada ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vēsturiskā mājvieta, un no nākamā gada tas beidzot varēs tur atgriezties.

Galvenais Rīgas pils konventa pārbūves un restaurācijas atjaunošanas mērķis bija vēstures mantojuma saglabāšana. Un tas ir izdevies. Telpās jūtama viduslaiku atmosfēra ar nelielu mūsdienu pieskārienu.

Rīgas pils ir gadsimtiem sena. Tajā ir daudzu kultūras mantojumu uzslāņošanās, tāpēc tā nesusi daudz pārsteigumu, stāstīja SIA "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs. 

"Dažādi sienu apgleznojumi, dažādas flīzes, hipakausta krāsns, kas tika atrasta ļoti labā stāvoklī," teica Griškevičs.

Atklājumi prasījuši papildu laiku, izpēti un risinājumus, taču tie ir saglabāti, lai tos varētu apskatīt arī apmeklētāji.

"Mēs nerunājam par vairākiem desmitiem gadu, bet gan vairākiem gadsimtiem. Te ir atklājumi no 16. gadsimta, 14. gadsimta, 17. gadsimta. Mēs runājam par vairāku paaudžu devumu, kas tika saglabāts šajos darbos," piebilda Griškevičs.

Rīgas pils kopš 1920. gada ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja mājvieta. Pēc vairāk nekā 10 gadiem, 2024. gada maijā, tas atkal atgriezīsies šajās telpās. 2025. gada otrajā pusē plānota atklāšanas izstāde.

"Šī māja atgūst iepriekšējo izskatu. Šajā vēstures gaitā tā ir stipri pārbūvēta. Pat ļoti pārbūvēta. Šajā gadījumā divas telpas, kas ir man pa kreisi – remters un kapella jeb baznīca un ēdamtelpa, ilgu laiku nebija redzamas savā sākotnējā izskatā. Tagad cilvēkiem būs iespēja redzēt, kā tas bija iecerēts," klāstīja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš.

Muzejnieki priecājas, ka varēs atgriezties savā mājvietā, taču tā direktors pārcelšanos atzina par sarežģītu.

"Ir divi aspekti. Viens ir tas, ka šī ir tikai viena trešdaļa no visas vēsturiskās kastelas daļas un priekšā šeit ir vēl celtniecības darbi. Otrs – daudzas lietas mums ir jārisina kā pagaidu risinājums," norādīja Radiņš.

Rīgas pils konventa atjaunošanas darbus sāka jau pirms desmit gadiem, un tas prasīja gandrīz 26 miljonus eiro.

Projekts finansēts no Kultūras ministrijas piesaistītā finansējuma – Eiropas Savienības fondu atbalsta, kā arī valsts budžeta finansējuma.

VNĪ vadībā Rīgas pils konventa pirmās un otrās kārtas būvdarbus, ieguldot Kultūras ministrijas piesaistīto valsts budžeta un ERAF finansējumu, veica AS "LNK Industries". Rīgas pils konventa atjaunošana veikta pēc PS "Rīgas Pils konventa projekts" izstrādātā būvprojekta. Būvuzraudzību veica SIA "Būvalts". Projekts pabeigts 2023. gadā, un telpas ekspluatācijā nodotas 2023. gada 4. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti