Rīgas domes gada balvu kultūrā «Baltais zvirbulis» saņem astoņi laureāti

Otrdien, 2. aprīlī, "Mazajā ģildē" svinīgā ceremonijā, ko vadīja JRT aktieris Ritvars Logins un Ērika Eglija no Dailes teātra, jau 20. reizi Rīgas pašvaldība pasniedza gada balvu kultūrā "Baltais zvirbulis" – tiem, kuri gādā, lai kultūras norises galvaspilsētā būt patiešām augstvērtīgas.

Rīgas domes gada balvu kultūrā «Baltais zvirbulis» saņem astoņi laureāti
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

Baltais zvirbulis ir neparasts cilvēks, kas atšķiras no pārējiem – tā vēsta interneta vārdnīca "Tēzaurs". Rīgas pašvaldības gada balvu kultūrā "Baltais zvirbulis" 20 gadu laikā saņēmuši jau 246 laureāti, un šogad Aigara Bikšes skulptūra aizceļojusi vēl pie astoņiem.

Māksliniekam Andrim Eglītim, ko vairāk pazīstam kā lielo formu gleznotāju un arī scenogrāfu, "Baltais zvirbulis" tiek par laikmetīgu māksliniecisko koncepciju audiovizuālai skaņas instalācijai "Gaismas pieskāriens" Arkādijas parkā, pagājušā gada novembrī, Valsts svētku programmā.

"Tā pieredze man bija interesanta ar to, ka nebiju strādājis masu pasākumu formātā. Šis bija gadījums, ka tur vienlaikus atrodas vairāki tūkstoši cilvēku. Bija pārsteigums un gandarījums, ka tas strādā," atzina mākslinieks.

Bet koncertorganizācijas "Ave Sol" jauniešu kora "Kamēr…" mākslinieciskajam diriģents Jurģis Cābulis saņēma "Balto zvirbuli" nominācijā "Amatiermākslas kolektīva vadītājs" – "par mākslinieciski augstvērtīgu jaunradi un izciliem sasniegumiem kormūzikas popularizēšanā", kā vēstīts oficiālajā paziņojumā. Pēc Cābuļa domām, diriģents ir baltais zvirbulis arī tādā nozīmē, ka šī profesija ir tiešām īpaša. Cābulim "Balto zvirbuli" pasniedza horeogrāfs Jānis Purviņš, kurš pats to saņēma pirms 20 gadiem.

Visi šī gada balvas ieguvēji ir sava darba fanātiķi ar cienījamu stāžu: Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas mākslas skolotāja Anita Gercāne, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības direktores vietniece Ruta Lasmane, Torņakalna bibliotēkas vadītāja Inese Ruskule, Juglas Mūzikas skolas mežraga un trompetes spēles pedagogs, skolas pūtēju un simfoniskā orķestra diriģents Mārcis Miķelsons, kultūras centra "Imanta" folkloras kopas "Vilki" mākslinieciskais vadītājs Edgars Lipors.

Bet nominācijā "Sadarbības projekts" "Baltais zvirbulis" tiek Armandam Blumbergam un SIA "Basemotion" radošajai grupai – par iespaidīgu gaismas dronu šovu "Rīgas atslēgas" galvaspilsētas dzimšanas dienas svinībās. Izglītības Kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Baiba Šmite pirms balvas pasniegšanas atklāja, ka šiem cilvēkiem balvu viņa pieteikusies pasniegt pati, jo ko tādu redzējusi pirmo reizi.

Ceremonijas organizatori uzskata, ka kultūras norises galvaspilsētā kļuvušas vēl augstvērtīgākas, nekā tās bija pirms pandēmijas, turklāt tagad rīdzinieki to vēl labāk spējot novērtēt. Laureātiem tiek arī neliela naudas balva – 625 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti