Kultūras ziņas

Ināra Helmūta "Gleznas"

Kultūras ziņas

Zināms Dziesmu un deju svētku dalībnieku skaits

Franču režisora filma par Rīgu un kaislībām

Rīgas pirmizrādi piedzīvos franču alternatīvā kinorežisora filma par Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Franču komponists un alternatīvā kino režisors, kurš mākslas pasaulē pazīstams kā Zigfrīds (Siegfried) , ir izveidojis filmu par Rīgu.

Režisors ekranizējis četrus mīlas stāstus, kas risinās Rīgā. Tie ir spontāni, patiesi un neatkārtojami. Tieši tādēļ filmai dots nosaukums “Rīga. Dublis 1”.

Šis stāsts ir par mīlestību. Par tādu, kas skar pēkšņi, ir neatkārtojama un katram sava. Tā savu filmu “Rīga. Dublis 1” raksturo franču režisors, kurš alternatīvās mākslas vidē pazīstams kā Zigfrīds.

“Ļoti vienkāršs stāsts,” viņš skaidro. “Par mīlestības kaislībām. Tās dzimšanu, šķiršanos. Tas ir arī pilsētas vērojums. Cilvēku plūsma kā liels balets. Te ir māksla, aktrise cenšas iejusties lomā, mūziķis spēlē, balerīna dejo operā, strādnieks strādā rūpnīcā. Tas ir par to visu un kaislību dažādajiem toņiem.”

Kaislības piemeklē četras galvenās varones. Darbības lokācija – teātri, bāri un citas vietas Rīgā, bet lomās iejutušās Elīna Vaska, Evita Kļaviņa un Iveta Pole, baletdejotāja Paulīna Druka, kā arī virkne mazpazīstamu aktieru.  

“Izrādot filmu vairākos festivālos, man jautā: “Tik labi aktieri. Kā tu viņus atradi?”,” stāsta Zigfrīds. “Kaut gan 90 procenti no viņiem ir mazpazīstami. Jā, ir arī lielas aktrises – Elita vai Iveta, – bet visi ir tik dabīgi. Arī izrādot filmu Francijā, tur visi par to brīnījās. Bet tas nav par spēles veidu, tas ir par mīlestības izjūtu, par sekošanu saviem sirdspukstiem.”

Vairāk pazīstams kā komponists, Zigfrīds pirms 20 gadiem publicēja savu pirmo filmu “Luīze (Dublis 2)”, kas tika izrādīta Kannu kinofestivālā. Režisora kino valoda ir līdzīga džezam. Varoņu darbība, lokācijas un kadra izvēle ir atstāti improvizācijas ziņā.

“Filmu veidoju kā džezu, kur, spēlējot dažādas melodijas, tu pietuvojies brīvībai,” turpina režisors. “Tu vari to parādīt, ka, redz, jā, viņi saskatījās un iemīlējās. Super, bez problēmām. Bet kāda melodija ir zem tā? Lai to saprastu, ir jāatbrīvojas, jāpietuvojas paša aktiera sirsnībai. Un to pirms tam izrēķināt nevar.”

Pirmo reizi “Rīga. Dublis 1” tika izrādīta pagājušajā gadā Tallinā, bet pie Rīgas skatītājiem filma nonāks nākampirmdien, 14.maijā, kinoteātrī “Splendid Palace”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti