Kultūras ziņas

Māksla uz lidmašīnas propelleriem

Kultūras ziņas

Stikla mākslas pārsteigumi Rīgā

Piecas versijas par Purva bridēju

Rakstniecības muzejā – piecas videoversijas par «Purva bridēju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rakstniecības un mūzikas muzejā līdz 26.oktobrim skatāms Kristīnes Želves video darbs „Atstāstījums II jeb 5 versijas par Rūdolfa Blaumaņa Purva bridēju".

Video darba varones – piecas dažādas sievietes kā vecuma, tā nodarbošanās ziņā: ārste narkoloģe, studente, vides speciāliste, pasniedzēja un folkloras kopas vadītāja – katra atstāsta savu versiju par tik pazīstamo Blaumaņa noveli un par arhetipu kļuvušo Kristīnes tēlu.

„Viens stāsts, un pieci cilvēki viņu pastāsta katrs savādāk. Katrs redz Edgaru savādāk, Kristīni savādāk, viņu attiecības... Tas lielā mērā balstās viņu personīgajā dzīves pieredzē," stāsta Kristīne Želve

Dabas izglītības speciāliste Aija Pendere, kura ir viena no stāstītājām, atzīst:

„Man tas bija ļoti interesanti, runāt par savu dzīvi un sasaistīt ar Blaumaņa darbu.. Viens ir, kad tu lasi šo darbu tīņa gados, otrs – briedumā..."

„Mēs esam tā mākslas darba līdzradītāji," norāda autore. „Tas, kā mēs viņu saprotam, uztveram, interpretējam – tas darbs piedzimst no jauna, un tieši caur tām cilvēku interpretācijām, stāstiem, viņš dzīvo."

Vēlreiz satikties ar varoņiem caur intīmo lasīšanas pieredzi katram iespējams turpat uz vietas, kā arī  ielūkoties „Kristīņu izstādēs" – ap 20 spilgtākajos tēla atveidojumos uz skatuves un filmā, kā arī varoņu prototipos, kas savulaik iedvesmojuši Blaumani radīt tik izcilo darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti