Kultūras ziņas

"Pirmie, kas aiziet" – izrāde par lībiešu likteni

Kultūras ziņas

10 stāsti par mīlestību, seksu un jaunu dzīvi

Pirmā Japānas nedēļa Rīgā

Pirmo reizi notiekošo Japānas kino nedēļu atklāj ar kabuki dejām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgā sākusies Japānas nedēļa, kas norit pirmo reizi, un, iedibinot jauno tradīciju, liels uzsvars likts uz kino. Kinoteātri “Splendid Palace”, sākot no otrdienas, 13. februāra, līdz pat 16. februārim, piektdienai, pārņems Japānas kino dienas, kuru laikā varēs noskatīties četras nesen tapušas un jau godalgotas filmas.

Bet pirmdienas vakarā Japānas nedēļu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā atklāj ar vienu no Japānas galvenajām klasiskā teātra formām - kabuki dejām.

Japānā ir pieci profesionāli kabuki teātri un virkne amatierkolektīvu. Ar četrām populārākajām kabuki dejām pirmdienas vakarā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā uzstājas viens no pieciem profesionāļu kolektīviem.

Kabuki kolektīva pamatsastāvā darbojas trīs cilvēki, visi - tikai un vienīgi vīrieši, arī sieviešu lomās. Lielā skatuves izbūve vienam vakaram šoreiz nebija iespējama, tāpēc Latvijas skatītāji šovakar redzēs četras populārākās kabuki dejas tā saucamajā “budžeta versijā”. “Viena no dejām, “Princese Šidzuka un Toma Moris”, stāsta par Heijamas laikmeta ģenerāli, kurš zaudējis kaujā un kā spoks atgriežas, lai atriebtos. Bet viņu apbur pretinieka lasītās sūtras, un viņš nonāk Budas valstībā. Bēdīgs stāsts, kas vēstī par mīlestību un salīgšanu,” stāsta kabuki dejas meistars Takamasa Fudžima.

Jau sākot no otrdienas vakara kinoteātra “Splendid Palace” Mazā zāle būs japāņu kino mītnes vieta. Izraudzītās filmas vieno tēma “Mūzikas spēks”. “Mūzika ir visu pasaules tautu vienojošā valoda, kurā vārdi nav nepieciešami, tāpēc šogad piedāvājam četras nesen tapušas filmas par mūziku un mūziķu centieniem tapt sadzirdētiem,” sacīja Japānas vēstniecības Latvijā trešais sekretārs Takaši Janada.

Ieeja Japānas filmu seansos bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti