Pirmizrādi Latvijā piedzīvojusi filma «Bedre». Par tapšanu stāsta operators Gatis Grīnbergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apceļojusi prestižus kinofestivālus un saņēmusi vairākas godalgas, režisores Daces Pūces debijas spēlfilma “Bedre” 15. septembrī beidzot piedzīvojusi Latvijas pirmizrādi un nonākusi pie pašmāju skatītājiem.

Operators Gatis Grīnbergs atklāj, ka filmas režisorei, sākot darbu pie filmas, bijis dēlis ar daudz, daudz bildītēm, kā viņa pati redzējusi filmu, tad operators meklējis savas bildes, kas viņam šķitušas atbilstošas stāstam. Lai gan komanda bija labi sagatavojusies, Grīnbergs smej, ka bija atvērti arī “laimīgiem negadījumiem”. Viņš atzīstas, ka nofilmējot pēdējo kadru, emocijas sakāpušas tik ļoti, ka apraudājies. Filma ir debija pilnmetrāžā gan operatoram, gan režisorei, kā arī vairākiem citiem radošās komandas dalībniekiem, tomēr Grīnbergs atzīst: “Skatoties to filmu, tu saproti, ka tā neizskatās pēc debijas darba.”

“Bedre” ir pēc rakstnieces Janas Egles stāstu motīviem veidota drāma, kuras centrā ir provinces zēns Markuss un viņa sastapšanās ar skarbo pieaugušo pasauli, centieniem īstenot sapņus un pārvarēt zaudējumus. Markuss ir vaininieks kādam negadījumam ar kaimiņu meiteni, un tas viņa dzīvi sadala pirms un pēc. Markusa lomā Damirs Onackis. Piecpadsmitgadīgs zēns, kuram jau ir skatuves pieredze, bet kuram latviešu valoda nav dzimtā.

Pieaugušo lomās – Dace Eversa, Indra Burkovska, Egons Dombrovskis un citi aktieri. Viņu meistarībā atklājas mazpilsētas iedzīvotāju drāmas un traģēdijas, kas stāsta par tādām mūsdienu sabiedrībai aktuālām tēmām kā vardarbība vai iecietības trūkums. Šajā vidē veidojas jaunā paaudze un topošais mākslinieks Markuss.

Filma ir arī poētiska. Par to var pateikties operatora Gata Grīnberga, komponista Valtera Pūces un mākslinieces Lauras Dišleres darbam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti