Kultūras ziņas

Birutas Delles "Ikdiena" galerijā "Daugava"

Kultūras ziņas

Baltijas mākslinieki atceras Barikāžu dienas

Tapusi jauna latviešu filma "Pelnu sanatorija"

«Pelnu sanatorijas» režisors Dāvis Sīmanis: Par karu ir svarīgi runāt jebkurā laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka nākamnedēļ Latvijas kinoteātros pirmizrāde režisora Dāvja Sīmaņa pirmajam pilnmetrāžas darbam spēlfilmas žanrā – “Pelnu sanatorija”. Filma tapusi “Studijā Lokomotīve”, un tajā līdzās latviešu aktieriem titullomā redzēsim vācu teātra un kino zvaigzni Ulrihu Matesu. Filmai veltītajā preses konferencē 13. janvārī režisors Dāvis Sīmanis uzsver, ka par karu ir svarīgi runāt jebkurā laikā, lai atgādinātu un neaizmirstu.

Filmas darbība norisinās Kurzemē Pirmā pasaules kara pēdējās dienās. Atvaļināts vācu kara ārsts Ulrihs tiek nosūtīts uz vientuļu sanatoriju, kas izvēršas par pārbaudījumu viņa racionālajam prātam. Negaidīta pieķeršanās kādam vientuļam zēnam ārstam ļauj atgūt kara notrulināto cilvēcību.

"Par karu runāt ir svarīgi jebkurā laikā; daudziem kara tēma liekas netīkama domāšanai, taču tieši nedomāšana, kā rāda vēsture, kaut tikai dažu elites cilvēku nedomāšana var novest pie lielām traģēdijām, kurās iet bojā miljoniem cilvēku. Filmas uzdevums nav moralizēt, bet atgādināt," skaidro režisors.

Lai gan darbība filmā notiek vācu okupētajā Kurzemes daļā, filmēšanai izmantotas dažādas vietas visā Latvijas teritorijā: Lazdonas muiža, Kabiles muiža, savrupnams Briāna ielā, meži Gaujas Nacionālajā parkā, jūras krasts Liepājā, ''Cinevilla''. Kara ainas ir filmētas Ziemassvētku kauju muzejā Tīreļpurvā.

"Vietu izvēle filmā bija ļoti svarīga un veiksmīga. Lielākoties filmēšanā izmantojām arī rūpīgi meklētus autentiskus vēsturiskos kostīmus un rekvizītus, ko pamatā var redzēt tikai muzejos. Taču galvenais noteicējs tajā, kādu mēs redzam šo vidi, tomēr ir operators, jo mēs skatāmies operatora acīm," stāsta filmas māksliniece Kristīne Jurjāne.

Filmas operators ir Andrejs Rudzāts, kas kopā ar Dāvi Sīmani veidojis vairākas starptautiski novērtētas dokumentālās filmas: "Pasaules skaņa", "Escaping Riga" un "Valkyrie Limited".

Galveno lomu, vācu kara ķirurgu, filmā atveido Eiropas kino pasaulē slavens vācu aktieris Ulrihs Matess. Līdzās viņam latviešu aktieri Pēteris Liepiņš un Agnese Cīrule, kurai šī loma ir debija kino. Kopā ar profesionāļiem filmā nozīmīgu lomu spēlē 5.klases skolēns no Rīgas – Dmitrijs Jaldovs, kura talantu un pašaizliedzību slavē filmas veidotāji.

“Vissarežģītākais bija moments, kad neizdevās tas, ko man lika darīt,” atzīst Dmitrijs Jaldovs. “It kā jau viss man izdevās, bet bija viens moments, ka man nesanāca notēlot tik skumju seju, kā vēlējās režisors. Tas nebija viegli!”

"Šajā filmā mazliet dīvaini ir tas, ka es pilnībā uzticējos – Dāvim uzticējos, māksliniecei uzticējos, operatoram. Un man bija milzīgs prieks strādāt kopā ar Leonīdu un Agnesi. Un ko man Dāvis sacīja, to es darīju, saprotiet – ar prieku darīju! Un pat neprasīju, kāpēc," norāda Pēteris Liepiņš. "Tā cilvēka atlūza, kas man bija jāspēlē, man ļoti, ļoti patika. Vienīgais, nesaprotu, kāpēc "Pelnu sanatorija" būtu jāsauc par spēlfilmu, tā ir īsta mākslas filma! Mēs te neko nespēlējām, mēs  mākslinieciski  darbojāmies. Es ceru, ka polemika par šo filmu pārspēs polemiku par mūsu brīnišķīgo basketbolistu Porziņģi."

"Arī es esmu laimīgs, ka man bija iespēja piedalīties šajā filmā. Jau satiekoties ar filmas režisoru, es zināju, ka viss būs labi,"  saka Leonīds Lencs, filmā – sanatorijas pārvaldnieks Rizaks. Medmāsas Emmas lomu filmā spēlē jaunā Nacionālā teātra aktrise Agnese Cīrule, viņai šī ir pirmā filmēšanās pieredze pilnmetrāžas filmā.

Filmas tematika  - karš, traumas, bailes un vardarbība, ir aktuāla arī šobrīd, bet - vai skatītāji ir gatavi par to domāt laikā, kad negācijas pārņēmušas daudzu prātus?

“Lai veicinātu optimismu, savas dzīves apliecinājumu, šādas filmas ir jāskatās. Tev ir jāskatās filmas, kas pierāda tās pasaules traģēdiju, kuras ietvarā  mēs dzīvojam ļoti komfortabli,” uzsver režisors Dāvis Sīmanis.

No 23. janvāra filmu demonstrēs visos lielākajos Latvijas kinoteātros.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti