Paziņoti Starptautiskā dokumentālā kino festivāla «IDFF Artdocfest/Rīga 2021» balvu ieguvēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Paziņoti Starptautiskā dokumentālā kino festivāla "IDFF Artdocfest/Rīga 2021" balvu ieguvēji, informēja rīkotāji.

Galveno balvu "Grand Prix"  žūrija piešķīra filmai "Klusā balss" (rež. Reka Valerik, "The Silent Voice"). Tā ir par jaunu čečenu jauktās cīņas mākslas cīkstoni Havadžu, kurš ir spiests bēgt uz Beļģiju, kad brālis uzzina par viņa homoseksualitāti un draud viņu nogalināt. Filmas varonim un veidotājiem izteikto draudu dēļ filmas titros un preses materiālos ir minēts režisora pseidonīms.

Festivāla speciālbalvu saņēma Irinas Cilikas filma "Zeme ir zila kā apelsīns" ("The Earth is Blue as an Orange") par netālu no Donbasa dzīvojošas četru bērnu mātes centieniem radīt saviem bērniem drošu, dzīvības un gaismas pilnu vietu laikā, kad apkārtējo pasauli ir pārņēmuši sprādzieni un haoss.

Žūrija, atzīmējot filmas “Gunda” režisora veikumu un par “prasmi saprast dzīvnieku un putnu valodu”, balvu par labāko režisora darbu piešķīra Viktoram Kosakovskim. 

Par “ambiciozu ieceri, riskantu izpildījumu un spīdošu rezultātu” žūrija savu speciālbalvu piešķīra filmai “Baikonura. Ielaušanās” (rež. Angels Angelovs, “Breaking into Baikonur”). 

Festivāla žūrija izvērtēja 20 filmas. Žūrijā strādāja pazīstamais Krievijas filmu kritiķis, Eiropas vecākā kino žurnāla "Iskusstvo Kino" galvenais redaktors Antons Doļins, kino kritiķe un Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, žurnālists, televīzijas un radio programmu vadītājs Artemijs Troickis.  

Attālināti no savām mītnes zemēm strādāja festivāla konkursa programmas Baltijas fokuss žūrija – par Baltijas dokumentālā kino krusttēvu Eiropā dēvētais Tue Stēns Millers Kopenhāgenā, dokumentālo filmu režisore un TV “Current Time” dokumentālā kino nodaļas radošā producente Alīna Rudņicka Prāgā, kinokritiķis, slāvists, Cagliari (Itālija) universitātes asociētais profesors Massimo Tria Pizā. 

Viena no režisora Herca Franka vārdā nosauktajām balvām ceļos uz Lietuvu, bet otra paliks Latvijā. 10 filmu konkurencē “Baltijas fokuss” Galveno balvu saņēma Elīnas Langes-Ionatamishvili filma “Nemierīgās atmiņas” ( “Restless memories”) par Inu un Nikolozu – gruzīnu bērniem, kuru dienas rit 2008. gada Gruzijas-Krievijas kara bēgļu ciematā Cerovani. 

Par labāko režisora darbu “Baltijas fokuss” žūrija pasniedza balvu Giedrei Žickitei par filmu “Lēciens” (“The Jump”).  

Žūrija speciālbalvu “par īsu filmu par īsu dzīvi, par skaistumu un neparastu māksliniecisko izpildījumu” izlēma piešķirt lietuviešu režisorei Marijai Stonīte un filmai “Viena dzīve” (“One Life”).

Festivāls tika organizēts kā mākslinieciska akcija – kino ar piegādi mājās. Akcijas laikā viena burbuļa/vienas mājsaimniecības skatītāju grupām tika izrādītas visas festivāla konkursa programmas “Baltijas fokuss” filmas un filma "Gunda" no konkursa programmas “Artdocfest”.  Festivāla filmas tika izrādītas daudzbērnu ģimenei lauku saimniecībā, kino studijā, brīvā dabā jauniešu komūnā, sieviešu cietumā. Pēc šīm pirmizrādēm tiešsaistē notika arī filmas autora diskusija ar skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti